Granitni premaz tave. Prednosti i nedostaci, recenzije

Domaćice koje vole da tava nije jako teška, ali ni lagana, s glatkim premazom na koji se hrana ne lijepi ni bez masnoće, a koja se ne boji metalnih uređaja neće privući ni Teflon ni lijevano željezo. Ali možda će im se svidjeti tava s granitnim premazom, koja samo udovoljava takvim zahtjevima, A ima i nekoliko prednosti.

Granitna tava s mesom

Granitno posuđe može se pripisati apsolutnoj ekološkoj prihvatljivosti.

Što je granitni premaz u tavi

Prvi neljepljivi, teflonski premazi imali su niz nedostataka. U slučaju kršenja integriteta, emitirali su štetne tvari, bili slabo zaštićeni i vrlo ranjivi.

Fotografija tave obložene granitom

Zapravo, naziv “granitna tava” odnosi se na proizvod proizveden čak i od aluminija.

Takozvani granitni premaz još je jedan pokušaj da se dobije tava koja ne gori, ali je već poboljšana verzija neljepljivog premaza-trajnija – sigurnija i prikladnija. Što je zapravo granitni premaz tave, što je to i sadrži li stvarno pravi granit?

Posude obložene granitom na štednjaku

Mnogi proizvođači sami razmatraju kako imenovati svoj proizvod. Ali u konačnici, sastav svih tava je isti.

Proizvođači uspjeh premaza objašnjavaju posebnim sastavom, koji uključuje kamene iverje, koji navodno učinkovito zagrijava površinu. U većini slučajeva, međutim, granitne posude izrađene su od aluminija i presvučene su materijalom koji se ne lijepi na bazi IPAINA (isti teflon) često prošaran granitom, ali ne za zagrijavanje, već za neljepljivi učinak. Sloj premaza takvih posuda je izdržljiviji i deblji od teflona. Debljina stijenke je od 3 cm, a sam sastav može biti različit do prirodnog granita, a ovisi o proizvođaču. Granitne posude nazivaju se i kamenim ili mramornim posudama.

Usporedba s dijamantnim premazom

Granitni premaz posude (prednosti i nedostaci prikazuju karakteristike posuđa) je teflonska legura kojoj se dodaju mikročestice prirodnih materijala, što posuđe čini pouzdanijim i sigurnijim. Postoje mnoge prednosti korištenja takvih tava.

Mogu se pržiti bez dodavanja ulja, proizvodi se ravnomjerno prže, održava se kvaliteta hrane, s manjim udarcima i padovima ne pojavljuju se mikropukotine i ogrebotine, ne pojavljuju se deformacije. Međutim, istodobno postoji niz nedostataka – to su cijena, težina posuđa, neprihvatljivost naglih promjena temperature, potreba za korištenjem samo drvenih predmeta za kuhanje, kao i pružanje posebne njege.

Ali postoji li dijamantni premaz? Takav premaz je i proizvodi se takva jela pod poznatom njemačkom markom asa i asa. Dijamantna prašina dodaje se neljepljivom premazu, ali njegov je sadržaj u leguri prilično oskudan. Proizvođači tvrde da ovaj sastav legure omogućuje upotrebu metalnih alata za kuhanje u ovom posuđu. Cijena posuđa s dodatkom dijamantne prašine varira od 8 do 10 tisuća. kuna.

Dodavanje dijamantne prašine ima sljedeće prednosti:

 • posuđu daje veću čvrstoću;
  Granitni premaz tave. Prednosti i nedostaci, recenzije
 • povećava toplinsku vodljivost, što omogućuje kontrolu kuhanja hrane s velikom točnošću;
 • posuđe može izdržati toplinu do 320.;
 • životni vijek se povećava na životni vijek.

Uzimajući u obzir sve karakteristike posuđa s granitnim premazom i posuđa s dodatkom dijamantne prašine, vrijedi zaključiti da su definitivno najnoviji modeli najtrajniji i izdržljiviji. Vrijedno je zapamtiti jedan nedostatak-to je visoka cijena takvih proizvoda.

Prednosti i nedostaci granitnih posuda

Kao i svako posuđe, tava obložena granitom ima svoje prednosti i nedostatke, koje je važno uzeti u obzir pri odabiru željene opcije. Granitne posude imaju dvostruko dno i obično su izrađene od aluminija, koji je poznat po visokoj toplinskoj vodljivosti, što vam omogućuje ravnomjerno zagrijavanje cijelog područja dna čak i na laganoj vatri. To zauzvrat daje ravnomjerno prženje proizvoda, što je dobro za zdravlje: neće biti prekuhanih jela ili nedovoljno pečenih.

Tava obložena granitom na štednjaku

Kompozitni sloj nanosi se na dno i stranice proizvoda ravnomjernim redoslijedom.

Tave s granitnim premazom ne izgaraju, mogu se kuhati čak i bez ulja. S granitnim premazom proizvode se obične tave i grill tave, potonje su obično teže.

Važan plus je da čak i ako oštetite površinu takvog posuđa, može postati nezgodno za prženje, ali neće biti štetno za tijelo, kao i niz drugih. Osim toga, hrana kuhana u takvoj tavi imat će visok okus-premaz nema miris i ne utječe na okus jela. S obzirom na čvrstoću premaza, mnoge je čak nemoguće ogrebati, njihova je površina tako tvrda.

Grill tava obložena granitom

Sastav premaza uključuje polimere i granitne čipove.

Međutim, postoje i nedostaci, na primjer, ne vole promjene temperature, pa morate paziti da vruću tavu ne operete pod hladnom vodom, a hladnu ne stavite odmah na vatru.

Osobitost njihove strukture, posebno nekoliko slojeva premaza, između ostalog, štiti ih od pregrijavanja, a to pomaže u održavanju integriteta premaza i, sukladno tome, značajno povećava vijek trajanja.

Prednosti i nedostaci

Granitne posude, unatoč velikom publicitetu i potražnji, imaju svoje prednosti i nedostatke, koji igraju važnu ulogu pri odabiru visokokvalitetne opcije posuđa za kuhinju.

Pros

PokazateljZnačajka
Sigurnost okolišaU proizvodnji granitnih posuda koriste se samo prirodne tvari koje pri visokim temperaturama i bilo kakvim oštećenjima ne emitiraju otrovne tvari, što se ne može reći za druge vrste posuda s neljepljivim slojem.
TrajnostGranitni premaz štiti posuđe od ogrebotina, deformacija i drugih oštećenja od vanjskih utjecaja. Zagrijavanje posuđa ne kvari premaz, međutim, ako se događa postupno. Prosječni životni vijek posuda na bazi teflona je 1 godina, a granitnih posuda 2 godine.
Neljepljivi premazNa kamenim ili mramornim tavama hrana se može kuhati čak i bez ulja, što je prilično velik plus u pripremi dijetalnih jela, uključujući veliku uštedu na proizvodu.
GrijanjeNa štednjaku se posuđe zagrijava postupno i ravnomjerno, što se savršeno odražava na kvalitetu kuhane hrane. Istodobno, takvi modeli dugo zadržavaju toplinu, pa će hrana u njima dugo zadržati temperaturu. Osim toga, takve se tave mogu nazvati univerzalnim, jer se mogu koristiti na raznim vrstama štednjaka.
Očuvanje kvalitete proizvodaU posudama od prirodnih materijala hrana se priprema ne samo ukusno, već i korisno, jer granitni premaz zadržava svu vrijednost proizvoda. Često, prema brojnim recenzijama potrošača, možete čuti da jela imaju lagani ugodan okus, zbog sadržaja prirodnih materijala u jelima.
Vanjska slika i crtežNa površinskom sloju možete vidjeti male svjetlosne mrlje, zbog čega vanjska slika takvih tava privlači pažnju korisnika, a samim tim i potražnju za visokokvalitetnim jelima.
Granitni premaz tave. Prednosti i nedostaci, recenzije

Granitni premaz tave ima mnogo prednosti, jedan od njih je neljepljivi premaz.
Od prednosti granitnih posuda mogu se razlikovati sljedeće:

 • posuđe ima dvostruko dno;
 • izrađen od aluminija, koji ima visoku toplinsku vodljivost i omogućuje ravnomjerno prženje hrane;
 • gustoća površine, zbog čega će je biti prilično teško ogrebati.

Kontra

PokazateljZnačajka
CijenaModeli s granitnim premazom mnogo su skuplji od ostalih vrsta tava. Visoka procjena troškova povezana je s proizvodnim značajkama i kvalitetom materijala. Međutim, ovaj minus pokriva prednost koja se sastoji od čvrstoće, dugog vijeka trajanja, ekološke prihvatljivosti.
Neprihvatljivost naglih promjena temperatureNa mramornim jelima ne možete podgrijavati i pržiti smrznutu hranu, to može uvelike utjecati na kvalitetu premaza. Istodobno je često nemoguće ukloniti izgorjele dijelove hrane.
Vjerojatnost oštećenjaKada koristite kameno posuđe, trebate koristiti samo drvene ili silikonske alate. Unatoč visokoj čvrstoći premaza, metalne lopatice ili žlice mogu ga ozbiljno oštetiti, što će utjecati na daljnji rad. Osim toga, Mramorno posuđe ne podnosi padove i udarce. Kao rezultat toga, pojavljuju se pukotine.
Teška težinaS obzirom na činjenicu da se u proizvodnji posuđa koristi granit ili kamen, njegova je težina prilično teška. To uvelike komplicira proces kuhanja i donosi neugodnosti. Ali ako usporedite kamene posude s lijevanim željezom, onda su potonje još teže.
NjegaPosuđe obloženo granitom treba prati samo mekim spužvama, koristeći nježne deterdžente. Također biste trebali prati samo u toploj vodi i samo dobro ohlađenu tavu. Ako se koristi perilica posuđa, odabire se način rada s niskom temperaturom.
Vjerojatnost kupnje lažnogPrilično je teško razlikovati visokokvalitetno posuđe od lažnog, to mogu učiniti samo profesionalci. Stoga, prilikom odabira materijala, vrijedi obratiti pažnju na potražnju potrošača dobavljača i na recenzije ljudi koji su već isprobali posuđe u radu.

Kako se izrađuje granitna posuda

Tave, poznate kao granit, izrađene su od aluminija ili rjeđe od čelika, opremljene su dvostrukim dnom i prekrivene su trajnim neljepljivim premazom od više od 3 cm, koji također može sadržavati kamene iverje, što vam omogućuje da dobijete neljepljivi sloj, ali istodobno prilično izdržljiv i gotovo ne kapriciozan.

Granitna tava na štednjaku

Zbog činjenice da ovdje nema takve komponente kao što je fluoropolimer, granitnom posuđu može se pripisati apsolutna ekološka prihvatljivost.

Sam pokrovni sloj sastoji se od tri ili više slojeva, što ga čini posebno izdržljivim i omogućuje vam da se ne bojite metalnih predmeta.

Što je više slojeva, to je pouzdaniji premaz, ali i veća cijena.

Vok tava obložena granitom

Ne možete se bojati nehotice ogrebati svoju tavu.

Na tržištu postoji puno kineskih i korejskih modela pristojne kvalitete, a postoje i visokokvalitetne mogućnosti domaće proizvodnje, nekoliko puta jeftinije od stranih.

Granitna tava jednako je štetna kao i Teflon

Vjerojatno vrijedi malo spomenuti teflonski premaz. Iako je ova opcija jeftinija, njezin kemijski sastav ostavlja mnogo željenog. Sadrži veliku količinu štetnih kemikalija koje nakon zagrijavanja tave lako ulaze u hranu i zrak. Ako takvu tavu često zagrijavate na visoke temperature, premaz posuđa brzo će puknuti. Tada se oslobađaju štetni elementi koji ulaze u vaša pluća. Taj se postupak može značajno pojačati nakon sljedećeg pranja tave jakim deterdžentima. Kao što vidite, to su ozbiljni nedostaci teflonske tave koji većinu kupaca plaše.

Teflon sadrži veliku količinu štetnih kemikalija koje nakon zagrijavanja tave lako ulaze u hranu i zrak.

Pa, što se može reći o granitnoj vrsti tave? Kao što smo već spomenuli, posipa se posebnom mrvicom koja zatim tvori neljepljivi sloj. Tako površina proizvoda postaje jača, izdržljivija i otpornija na bilo kakva mehanička oštećenja. Tako visoke ocjene kvalitete definitivno dovode Teflon u nokaut. Osim toga, krajnji udarac je visoka ekološka prihvatljivost granitnog proizvoda. Korištenje visoke temperature ne pridonosi oslobađanju štetnih tvari. Dakle, sigurnost vašeg zdravlja je zajamčena.

Korištenje visoke temperature ne pridonosi oslobađanju štetnih tvari.

Kada kuhate hranu u granitnoj tavi, ne možete se bojati da će se zagrijati samo u sredini. Hrana ne gori, a za njezinu pripremu nije uvijek potrebno ulje. Osim toga, posuđe se lako čisti i bez ozbiljne kemije. Iako je proizvod lagan, može dugo izdržati potrebnu temperaturu.

Kako je tava s granitnim čipsom bolja od posuđa s drugim neljepljivim premazima

Ovaj premaz daje takvim posudama niz značajnih prednosti, kako u usporedbi s teflonom, vrlo tankim i ranjivim, tako i u usporedbi s krhkom keramikom. Takav premaz smatra se ekološki prihvatljivijim od teflona i trajnijim od keramike, što predstavlja zlatnu sredinu.

granitna tava

Premaz osigurava prilično brzo i ravnomjerno zagrijavanje.

Postoje opcije za kamene iverje, raspršivanje kamena i postoje modeli s potpuno prirodnim premazom. Koristite granit, mramor. Međutim, što je više prirodnih sastojaka, to je ekološki prihvatljivije, ali i teže i skuplje posuđe. Stručnjaci i korisnici vjeruju da su granitni čips sasvim dovoljni za sigurnu i jednostavnu upotrebu tave.

Što se tiče mramornog premaza, postoji jedna značajka: takva se tava ne može zagrijati na više od 300 stupnjeva.

Usporedba s drugim vrstama premaza

Granitni premaz tave (prednosti i nedostaci posuđa pomoći će vam da napravite pravi izbor) ima nekoliko prednosti u odnosu na teflon, koji je prilično tanak i zbog toga ranjiv. Osim toga, granit je prirodni materijal, što posuđe čini ekološki prihvatljivim i sigurnim.

Granitni premaz tave. Prednosti i nedostaci, recenzije

U proizvodnji takvih tava postoji nekoliko mogućnosti za uključivanje:

 • kameni čips;
 • inkluzija kamena;
 • mramor;
 • granit.

Svi se ti materijali mogu kombinirati jedni s drugima, ali što je više prirodnih materijala korišteno, to će troškovi posuđa biti skuplji. Međutim, visoka cijena uvijek se objašnjava sigurnošću i praktičnošću rada.

Vrijedno je napomenuti još jednu nijansu. Tava obložena mramorom ne može se zagrijati na više od 300.

Koji se materijali koriste za proizvodnju granitnih posuda

Osnova” granitnih ” posuda je aluminij, ponekad čelik. Ponekad se izrađuju od prirodnih granitnih ili mramornih spojeva, ali su tada puno skuplji i teži.

Premaz koristi čips ili prašinu od granita ili mramora. To je ono što premaz čini tako izdržljivim i neranjivim. Istina, ako se keramika temeljila na sastavu, tada se o takvoj tavi mora pažljivije brinuti.

granitna indukcijska tava

Materijal mirno reagira na visoku razinu temperature.

Ručke su najčešće izrađene od plastike ili metala. Ponekad ručke nastavljaju glavni uzorak prema dizajnu, ispada stilski i atraktivno.

Značajke tava

Proizvođači kuhinjskog posuđa spremni su stalno oduševljavati potrošače nudeći nove modele tava. Uvode inovativne tehnologije, privlače najbolje dizajnere, inženjere, dizajnere u razvoj, pokušavajući pratiti napredak, ne zaboravljajući na praktičnost i praktičnost proizvoda.

Tako je rođena tava obložena kamenom, koja se natjecala s posuđem s drugim vrstama neljepljivih materijala. Može se temeljiti na žigosanom ili lijevanom izratku od aluminijske legure hrane i drugih metala.

Prilikom žigosanja listovi se savijaju, oblikuju, a zatim se na njih nanosi neljepljivi sloj valjanjem.

Tijekom lijevanja, rastaljeni metal se izlije u posebne kalupe, nakon hlađenja i obrade (brušenje, temeljni premaz), premaz se nanosi na obradak prskanjem. Sljedeća faza je sušenje, tijekom kojeg se slojevi sinteriraju, tvoreći jedinstvenu cjelinu.

Neki se proizvođači bave proizvodnjom elitnog posuđa. Izrađena je od jednog komada minerala. To su pravi kameni modeli-masivni, ugledni i vrlo skupi.

Poklopci i ručke za granitne posude

Budući da je tava obložena granitom relativno novo rješenje, dizajn takvih proizvoda je moderan i atraktivan, a svi elementi izrađeni su s povećanom praktičnošću.

granitna posuda s poklopcem

Nevjerojatno dug radni vijek.

Na primjer, mnoge marke nude udobne i lijepe ručke s gumiranim premazom. Korištenje tave zahvaljujući takvoj ručki je zadovoljstvo i udobnost:

 • ruka ne klizi,
 • držite udobno,
 • osjećaj je ugodan.

Metalni su obično udobnog oblika i elegantnog izgleda, također su prikladni i ugodni za upotrebu. Ponekad se nude drvene ručke, ali takve su opcije rijetke i manje prikladne.

granitne tave

Za razliku od teflonske verzije, ova će tava koštati puno više.

U mnogim modelima ručke se mogu ukloniti, što je prikladno za one koji vole kuhati u pećnici.

Posude obložene granitom mogu se kupiti s poklopcima ako je potrebno. Elegantni poklopci izrađeni su uzimajući u obzir najnovije trendove i jednostavni su za upotrebu. Istina, još jedan poklopac istog promjera sasvim je prikladan za bilo koju od ovih tava.

Koji je premaz posude bolji: granit, mramor, teflon ili keramika

Kao što kažu, savršenstvu nema ograničenja. Isto vrijedi i za kuhinjsko posuđe, posebno kada je u pitanju neljepljivi premaz. Kao što smo ranije vidjeli, postoji ih nekoliko. I zapravo je nemoguće odmah točno odrediti što će biti bolje. Najvjerojatnije ćete morati graditi na svojim potrebama.

 • Teflon. Kao i svaki drugi premaz, teflon se nanosi na dno i zidove posude. Tijekom godina svog nastanka takva su jela stekla veliku popularnost. No, kako se ispostavilo u kasnijim godinama, ovdje ne miriše na izvrsnu kvalitetu. Ukratko o prednostima: Teflon se nanosi na posuđe bilo koje konfiguracije; dobri neljepljivi pokazatelji; lako se pere; jeftino. Ali istodobno postoje i nedostaci: ne voli temperaturu iznad 200 stupnjeva; ne može bez ulja; brzo se ogrebe, a nakon lakših oštećenja posuđe se uopće ne može koristiti.

Teflon ne može bez ulja.

 • Keramika. Ne emitira štetne tvari. Ima ravnomjeran i izdržljiv premazni sloj. Podnosi toplinu do 450 stupnjeva. Ne boji se ogrebotina i lakših oštećenja. Ništa ne gori i ništa se ne lijepi. Ne koristi toliko ulja kao Teflon. Od minusa: ne voli ekstremne temperature; jaka kemijska sredstva za čišćenje; oštri i metalni predmeti kuhinjskog života.

Keramički premaz može izdržati toplinu do 450 stupnjeva.

 • Granit, mramor. Ovdje postoje neki opći pozitivni i negativni pokazatelji: materijal sprječava ogrebotine; brza i ujednačena raspodjela topline; široki temperaturni prag; isključena je potreba za korištenjem ulja; fiksiran je dug radni vijek. Od minusa: visoka cijena, zahtjevna briga i loša reakcija na padove ili udarce.

Materijal sprječava ogrebotine.

Odabir kvalitetne granitne tave

Prilikom odabira tave za kupnju, prvo biste trebali odlučiti koja je težina potrebna. Ne bi trebalo biti previše lagano. Prvo, ovo je pokazatelj imitacije za “kamen”, najvjerojatnije u takvim modelima “kameni” sloj od potrebnih 3 cm i više nije održavan. Drugo, debljina stijenke i dvostruko dno čine ga težim, ali kvalitetnijim.

fotografija granitne posude

Granit ne podnosi padove ili udarce. Mogu se pojaviti pukotine, što će donijeti razorne posljedice.

Za dobru kvalitetu:

 • debljina stijenke ne smije biti manja od 3,5 cm,
 • debljina dvostrukog dna trebala bi biti od 6 cm.

Cijela površina posuđa mora biti glatka, bez nepravilnosti i iverja, ručka mora čvrsto pristajati uz glavni dio, bez pukotina i praznina, mora se čvrsto držati na svom mjestu, ne klimati se i ne uzrokovati osjećaj nestabilnosti ili nepouzdanosti. Trebalo bi biti ugodno držati ručku, ruka ne smije kliziti.

Bolje je odabrati uklonjivu gumiranu ručku s jakim nosačem.

Životni vijek posuda s granitnim čipsom

Životni vijek” granitne ” posude u potpunosti ovisi o kvaliteti proizvodnje i njezi. Štoviše, drugi je značajniji.

Uz pažljivu njegu, može trajati i do 25 godina, što je puno u usporedbi s teflonskim, koji zadržavaju integritet ne više od 2 godine, a ostaju sigurni samo uz super brižnu njegu, za koju većina običnih korisnika nije sposobna.

kuhanje u granitnoj tavi

Zahvaljujući kompozitnom sloju nanesenom na dno i stranice, te odsutnosti fluoropolimera, posuđe može zadržati svoju ekološku prihvatljivost nekoliko godina.

Većina modela na tržištu može se prati u perilici posuđa. To se može koristiti ako je potrebno, ali kako biste produžili vijek trajanja ovih proizvoda, bolje ih je ručno pospremiti.

Kako odabrati tavu obloženu granitom i na što treba paziti pri kupnji

Kada kupujete tavu u trgovini, svakako obratite pažnju na istaknutost marke. Malo poznate tvrtke štede na proizvodnji svog proizvoda. Pregledajte proizvod sa svih strana: ravna površina, bez hrapavosti. Obratite dužnu pažnju na olovke. Lijevana jednodijelna verzija proizvoda je dobra, ali postoje rizici od opeklina. Plastične ili drvene ručke još su prikladnije, ali ne možete ih staviti u pećnicu. Poklopac bi se trebao gurnuti blizu tave, inače se može pomaknuti ili vrpoljiti. Unaprijed provjerite je li poklopac standardni, inače ćete morati potrošiti više vremena tražeći ga. Uvijek odaberite tavu s debelim dnom i stranama. Provjerite kod prodavatelja postoji li certifikat za posuđe. U prisutnosti najmanjih ogrebotina i čipsa, odmah odbijte neuspješnu kupnju. Također, ne zaboravite uzeti u obzir vrstu štednjaka.

Uvijek odaberite tavu s debelim dnom i stranama.

Nijanse njege granitne tave

Granitna tava zahtijeva uzimanje u obzir važnih zahtjeva za njegu, pridržavajući se kojih možete osigurati posuđe:

 • sigurnost zdravlja,
 • praktičnost kuhanja,
 • dugi vijek trajanja.

Može se dodirnuti metalnim uređajima-žlicom, vilicom, ali ipak je vrijedno zapamtiti da ima premaz koji je nepoželjan za kršenje. Stoga ga ne biste trebali oprati čeličnom vunom i iskreno ogrebati nožem.

kamena obložena tava na štednjaku

Nemojte koristiti metalnu žlicu, vilicu ili lopaticu, osim ako u uputama za uporabu proizvoda nije propisano.

Boji se i naglih promjena temperature. Ako ga unesete s hladnog balkona ili ga izvadite iz hladnjaka i odmah stavite na vatru, integritet će biti narušen i tava će prestati u potpunosti funkcionirati. Isto vrijedi i za naviku slanja vruće tave odmah s štednjaka u sudoper pod hladnom vodom.

Također ga ne možete ispustiti i izložiti mehaničkom naprezanju. Ne smije se nabijati niti ogrebati.

značajke mramorne posude

Za bilo koje posuđe najbolje je izbjegavati tvrdu četku ili krpu. Ovi alati ostavljaju tragove nakon nanošenja.

Da bi tava duže služila, morate se pravilno brinuti o njoj, ali u njezi nema ništa komplicirano. Obično je dovoljno nježno oprati (možete u perilici posuđa), obrisati suho, kapnuti malo ulja, obrisati ubrusom.

Postoji li šteta?

Granitni premaz na tavama-prednosti i nedostaci

Mnogo se raspravlja o opasnostima neljepljivog posuđa. Često se govori o štetnim tvarima koje Teflon oslobađa tijekom zagrijavanja. Znanstveno potvrđeni podaci o štetnim učincima teflona na ljudsko tijelo još nisu predstavljeni.

Neki proizvodi imaju oznaku na internetu, ali to ne odgovara istini. Svi moderni premazi koji se ne lijepe izrađeni su na osnovi (politetrafluoroetilen). Ranije su se pojavile informacije o uvrštavanju polimera na popis kancerogenih tvari koje uzrokuju rak. Informacije su pokupili mediji i počeli aktivno distribuirati masama. Američka agencija za zaštitu okoliša pojasnila je i naglasila da je na popisu perfluorooktanska sulfonska kiselina (pfos), koja nema nikakve veze s politetrafluoroetilenom.

Razlog tvrdnji o štetnosti teflona je jedan-borba za konkurenciju. Moda za zdravu hranu i održivost učinila je trik – poduzetni ljudi iz Kine smislili su “novi” poboljšani i jeftini neljepljivi premaz na bazi keramike ili granita (mramora) bez navodno štetnog. Kampanja podizanja svijesti temeljila se na optužbama drugih svjetski poznatih proizvođača za korištenje toksičnog interneta i aktivnu promociju novog proizvoda.

Zapravo se pokazalo da keramički premaz nije ništa bolji od teflonskog premaza i donekle gori. Na primjer, vijek trajanja teflonske posude s pažljivim rukovanjem je oko 3 godine. Keramička tava trajat će najviše godinu dana, a hrana se počinje lijepiti za dno nakon 2-3 mjeseca.

To nije slučaj s granitnom tavom. Ima izvrsna neljepljiva svojstva, ima dug radni vijek (prema nekim recenzijama potrošača-6-7 godina), Otporan je na oštećenja.

Glasine o opasnostima teflona u čistom obliku ili u leguri s keramikom, mramornim ili granitnim čipovima su pretjerane. Posuđe se bez straha može koristiti za kuhanje omiljenih jela. Lijep bonus granitnog premaza je što se hrana kuha bez ulja i ne gori.

Najbolje granitne posude

Kvaliteta, praktičnost, vijek trajanja, pa čak i kvaliteta i okus jela ovisi o modelu i proizvođaču. Stoga ćemo razmotriti najpopularnije modele među našim sunarodnjacima, njihove značajke i prednosti.

Fissman Black cosmic 4367

Jedan od traženih modela, ova svestrana tava s kamenim čipsom prodaje se bez poklopca, ima jedan od najtraženijih promjera 24 cm i udobnu dubinu od 4,9 cm. Ručka se može ukloniti, a tijelo je izrađeno od lijevanog aluminija. Postoje pouzdani neljepljivi premazi-vanjski i unutarnji. Vanjski-keramika s kamenim česticama. Može se koristiti svugdje, prati u perilici posuđa, kuhati sve vrste jela. Bila je voljena zbog svoje svestranosti i pouzdanosti.

tava za prženje 4367

Tava za prženje 4367.

Risoli HardStone Granit 00103GR/28HS

Velika, promjera 28 cm, također izrađena od lijevanog aluminija, ovo je tava koja vas neće iznevjeriti u pogledu kvalitete kuhanja i pouzdanosti premaza, ali nije toliko univerzalna kao prethodni primjer. Ručka se ne može ukloniti, ne može se koristiti u pećnici, perilici posuđa, na indukcijskoj ploči. Ali kvaliteta premaza je jedna od najboljih, zbog toga je cijenjena.

tava za prženje 00103. godine/28. godine

Tava za prženje 00103. godine/28. godine.

Scovo Stone pan ST-005

Jednostavna, jeftina, velika (28 cm) i istovremeno lagana tava s mramornim premazom izrađena je od aluminija, bez poklopca, s plastičnom ručkom koja se ne može ukloniti. Možete ga oprati u perilici posuđa. Međutim, potrebna joj je pažljiva briga. Voljena je zbog ugodnog izgleda i pristupačne cijene.

tava za prženje-005

Tava za prženje-005.

Berlinger Haus Metallic line

Popularni kompaktni visokokvalitetni i jeftini model izrađen od aluminija, s ručkom od nehrđajućeg čelika, može se koristiti na svim vrstama ploča. Ima mramorni unutarnji premaz. Za one koji cijene duboke tave. Bakelitna ručka, prikladna za rad, ne zagrijava se. Cijenjen je zbog pristupačne cijene i praktičnosti, kao i zbog posebnog dizajna i elegantnog izgleda.

tava za prženje

Tava za prženje.

San Granit

Jeftin i kvalitetan model od lijevanog aluminija s visokokvalitetnim premazom, debelim zidovima i visokim stranama. Promjer 24 cm. Može se kuhati bez ulja. Jednostavan za kuhanje i dovoljno lagan s pouzdanim slojem premaza. Dobar primjer da je jeftino dobro.

Pan San granit

Nonstick tava San Granit.

GiPFEL PROOFET 2485

Vrlo kvalitetan čvrsti model izrađen od aluminija, pouzdan i svestran, s izdržljivim premazom. Može se koristiti u pećnici, na svim vrstama štednjaka, prati u perilici posuđa, koristiti bez masnoće. Promjer 28 cm omogućit će vam da kuhate puno i učinkovito, jer ravnomjerno zagrijavanje osigurava izvrsne rezultate.

tava za prženje 2485

Tava za prženje 2485.

TimA TVS art granit AT-1028

Jedna od najpouzdanijih i najkvalitetnijih posuda s mramornim premazom, debelim pouzdanim zidovima i dvostrukim dnom. Promjer 28 cm i uklonjiva ručka omogućuju vam kuhanje velikih jela u pećnici.

tava za prženje-1028

Tava za prženje-1028.

Neva metal posuđe Altai

Tava promjera 26 cm s debelim, pouzdanim premazom jedna je od najtrajnijih. Ne boji se upotrebe vilica i žlica, kuha bez ulja, visoko, ne prska ulje, pere se u perilici posuđa. Trajat će dugo, ekološki prihvatljivo.

tava Neva metal posuđe

Tava Neva metal posuđe Altai.

Nadoba Mineralica 728416

Lijepa, pouzdana, elegantna i svestrana. S mramornim neljepljivim premazom, pogodan za upotrebu na indukcijskim štednjacima. Istina, ne možete ga koristiti u pećnici. Promjer 28 cm, Materijal je lijevani aluminij. Cijenjena je zbog ljepote i praktičnosti ručke, udobnog oblika i jednostavnosti upotrebe. Prilično je lagan, ali ima optimalnu udobnu težinu. Posebno je također vrlo otporan neljepljivi premaz, koji se ne pogoršava ogrebotinama, kuha bez lijepljenja i gorenja.

tava za prženje 728416

Tava Za Prženje 728416.

Mramorni Mramor

Nevjerojatna tava za svoju cijenu. Nezamjenjiv pomoćnik s vrlo debelim zidovima, mramornim premazom i uklonjivom ručkom. Glavni materijal je standardni aluminij, promjera 26 cm. Izdržljiv, otporan na habanje, nemoguće ga je ogrebati. Ne gori, dobro zadržava toplinu, zahvaljujući uklonjivoj ručki, prikladno je pohranjena i omogućuje vam kuhanje u pećnici. Ručka je udobna, ne klizi. Za sve to odaberite ovaj model, iako je težak. Osim toga, u prodaji su zanimljiva rješenja u boji.

mramorna tava Kukmara

Mramorna Tava Za Prženje.

Kao što vidite, postoji mnogo toga za izabrati, i to po apsolutno pristupačnim cijenama. Otkako su se pojavile” granitne ” tave, mnogi su napokon odahnuli, kažu, napokon su naučili kako napraviti normalne tave. S prekrasnim dizajnom, sposobnošću kuhanja zdrave hrane i bez trošenja ogromne količine truda na to. Vrijeme je da pokušate kupiti tavu za one koji su nedavno razočarani u sve postojeće vrste.

Vrste

Tave se razlikuju ne samo po načinu proizvodnje, već i po drugim parametrima:

 • vrste neljepljivih premaza;
 • oblik i veličina;
 • dizajn i materijali olovke.

Broj slojeva na proizvodu, debljina stijenke tijela, dizajn dna također mogu biti različiti.

Pokrivenost

U prodaji su proizvodi s nekoliko vrsta kamenih premaza:

 • polimer s mrljama mramora, granita ili njihove mješavine;
 • keramički otporan na toplinu.

U prvom slučaju, kao gornji sloj koristi se sastav polimernog veziva, granita ili mramorne prašine, koji igra ulogu punila. Ovaj kompozitni premaz je završni premaz. Ispod je nekoliko neljepljivih slojeva. Broj ovisi o tehnologiji koju koristi određeni proizvođač. Proizvodi su prikladni za prženje, pečenje.

Keramički premaz temelji se na feldspatu — šamotu, kaolinu, kvarcu. Zahvaljujući takvim komponentama, tave stječu vatrostalna svojstva, povećanu čvrstoću, tvrdoću. Sudeći prema recenzijama, posuđe je najbolje za pirjanje.

Polimerni ili keramički slojevi nanose se iznutra i izvana. Da bi se smanjili troškovi, vanjski premazi mogu biti izrađeni od cakline, postoje i modeli bez zaštitnog sloja.

Posude izrađene od čvrstog kamena zaslužuju posebno razmatranje. Nedostaje im premaz, jer je baza najjači mineral (steatit), a to je dovoljno. Proizvodi pripadaju vrhunskim jelima, u svakodnevnom životu nisu osobito praktični zbog velike težine.

Dimenzije

U ovom parametru nema ograničenja, na usluzi kupcima tava različitih veličina. Vođeni promjerom, uzimajući u obzir broj članova obitelji, kao i svrhu posuđa.

Za dvije osobe dovoljna je tava od 18-22 cm, za velike obitelji morat ćete kupiti posuđe promjera 24-34 cm. Palačinke i palačinke bolje je peći u tavama od 20-22 cm, dok visina zidova ne smije prelaziti 1 cm (lakše je okrenuti). Za prženje preporučuju se modeli od 24-28 cm, prikladni su i za pirjanje proizvoda s umakom ili u umaku.

Kada planirate kupnju, imajte na umu da je kamena tava proizvod pristojne težine. Ne može biti lako, a ovo je jedan od kriterija za utvrđivanje lažnog. Također, kameno posuđe odlikuje se zadebljanim zidovima i dnom, tako da hrana u njemu ne gori, osigurava se ravnomjerno zagrijavanje.

Poželjno je da dno posude bude debljine 4-6 mm, a zidovi 3,5 mm ili više.

Oblik

Klasična-okrugla tava koja se koristi za prženje, pirjanje, pečenje. Prisutan je u svakoj kuhinji, a na njemu se peku palačinke, prave omlet, pržena jaja, prženi preljevi za juhe, pripremaju se umaci i umaci.

Pravokutni modeli tradicionalno su dizajnirani za pečenje mesa. Popularne tave za roštilj najčešće su četvrtaste, s čvrstom ručkom i rebrastom unutarnjom površinom dna.

Ljubitelji orijentalne kuhinje zasigurno će na farmi pronaći vok-okruglu posudu s visokim zidovima i malom bazom-dnom.

Olovke

Sigurnost u radu u kuhinji vrlo je važna. Karakteristična značajka tave je prisutnost ručke. U kamenim modelima ovaj je element izrađen od različitih materijala:

 • drvo s posebnim premazom;
 • plastika otporna na toplinu;
 • metal s gumiranim oblogama;
 • silikon otporan na toplinu.

Plastika otporna na toplinu-bakelit-u prosjeku može izdržati temperature do +180 (neki proizvodi-do + 260). Bakelitne ručke su lagane, udobne, ne klize.

Proizvodi s drvenim ručkama su lijepi, ali takve posude nisu prikladne za pećnice. Udobne i praktične metalne ručke s jastučićima, kao i potpuno silikonski elementi. Maksimalna temperatura grijanja za ovaj materijal je + 220. Silikonske površine se ne zagrijavaju, ugodne su na dodir, lako se čiste.

U posljednje vrijeme proizvođači nude modele s uklonjivim ručkama. To proširuje mogućnosti korištenja tava, samo trebate ukloniti ili odvrnuti dio, a možete kuhati u pećnici.

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: