Granitni premaz tave. Prednosti i nedostaci, recenzije

Granitni premaz tave. Prednosti i nedostaci, recenzije
granitna tava

Grupno objavljivanje: Kuhinjski pribor

Posuđe s mramornim premazom već dobiva veliku popularnost, a stručnjaci na ovom području sigurni su da će takvo posuđe uskoro postati jedan od glavnih i nezamjenjivih pomoćnika u kuhinji. I to ne čudi, jer tave s granitnim premazom imaju brojne prednosti. Jedna od glavnih prednosti je njihova ekološka sigurnost. Međutim, također je vrijedno znati o nedostacima takvih jela.

Značajke proizvodnje

Granitni premaz tave (prednosti i nedostaci takvog posuđa navedeni su u nastavku) još je jedan način dobivanja posuđa s neljepljivim premazom, ali koje je već izrađeno od potpuno novih materijala. Sloj prirodnih materijala postao je još izdržljiviji i sigurniji za ljude. Prvi neljepljivi premazi imaju niz nedostataka, a jedan od najvažnijih je oslobađanje štetnih tvari tijekom njihovog uništenja.

Granitni premaz tave. Prednosti i nedostaci, recenzije

Čak i ako se prekrši gornji sloj tave, oni postaju neprikladni za daljnju upotrebu, jer je njihovo dno ranjivo i slabo zaštićeno, proizvodi na takvim jelima izgaraju. Proizvođači mramornih posuda svoj uspjeh pripisuju posebnom sastavu neljepljivog premaza. Uključuje kameni čips, koji ne samo da štiti površinu od izgaranja, već i doprinosi aktivnom zagrijavanju.

Najčešće je granitno posuđe izrađeno od materijala kao što je aluminij i prekriveno je neljepljivim premazom na bazi interneta, koji je identičan samom teflonu, ali s granitnim prskanjem. Ova inkluzija više ne doprinosi funkciji zagrijavanja, već neljepljivoj. Gornji sloj dna posuđa je jači i gušći od teflona. Debljina sloja je najmanje 3 mm.

Sastav može sadržavati razne prirodne materijale (polimere i granitne čipove), što će točno biti prisutno, ovisi o proizvođaču. Ali takav materijal kao što je fluoropolimer definitivno nedostaje, zbog čega se takvo posuđe može pouzdano nazvati ekološki prihvatljivim.

Znakovi kvalitete

Kvaliteta proizvoda može se odrediti sljedećim parametrima:

 • Masa, što više posuđa teži, to je pouzdanije.
 • Materijal izrade (lijevano željezo, aluminij, nehrđajući čelik ili bakar). Svaki od proizvoda ima svoje snage i slabosti. Gore smo se upoznali s karakteristikama materijala.
 • Upotrebljivost. Nesumnjivi lider u ovoj kategoriji je posuđe od lijevanog željeza, brzo se zagrijava i dobro zadržava toplinu.
 • Prisutnost neljepljivog premaza. Takav pribor za jelo jednostavan je za upotrebu, ali je kratkotrajan. Što je konveksni reljef dna i deblji zid, to bolje
 • Prisutnost posebnog držača za ručku. Ako je potrebno, možete ukloniti pričvršćivače i pretvoriti tavu u kalup za pite.

Za plinski štednjak idealno je posuđe s rebrastim dnom, za keramičku ploču za kuhanje preporučuje se korištenje pribora za jelo debljine dna od najmanje 3 milimetra. Za standardni električni štednjak trebat će vam bilo koja vrsta tave.

Prednosti i nedostaci

Granitne posude, unatoč velikom publicitetu i potražnji, imaju svoje prednosti i nedostatke, koji igraju važnu ulogu pri odabiru visokokvalitetne opcije posuđa za kuhinju.

Pros

PokazateljZnačajka
Sigurnost okolišaU proizvodnji granitnih posuda koriste se samo prirodne tvari koje pri visokim temperaturama i bilo kakvim oštećenjima ne emitiraju otrovne tvari, što se ne može reći za druge vrste posuda s neljepljivim slojem.
TrajnostGranitni premaz štiti posuđe od ogrebotina, deformacija i drugih oštećenja od vanjskih utjecaja. Zagrijavanje posuđa ne kvari premaz, međutim, ako se događa postupno. Prosječni životni vijek posuda na bazi teflona je 1 godina, a granitnih posuda 2 godine.
Neljepljivi premazNa kamenim ili mramornim tavama hrana se može kuhati čak i bez ulja, što je prilično velik plus u pripremi dijetalnih jela, uključujući veliku uštedu na proizvodu.
GrijanjeNa štednjaku se posuđe zagrijava postupno i ravnomjerno, što se savršeno odražava na kvalitetu kuhane hrane. Istodobno, takvi modeli dugo zadržavaju toplinu, pa će hrana u njima dugo zadržati temperaturu. Osim toga, takve se tave mogu nazvati univerzalnim, jer se mogu koristiti na raznim vrstama štednjaka.
Očuvanje kvalitete proizvodaU posudama od prirodnih materijala hrana se priprema ne samo ukusno, već i korisno, jer granitni premaz zadržava svu vrijednost proizvoda. Često, prema brojnim recenzijama potrošača, možete čuti da jela imaju lagani ugodan okus, zbog sadržaja prirodnih materijala u jelima.
Vanjska slika i crtežNa površinskom sloju možete vidjeti male svjetlosne mrlje, zbog čega vanjska slika takvih tava privlači pažnju korisnika, a samim tim i potražnju za visokokvalitetnim jelima.
Granitni premaz tave. Prednosti i nedostaci, recenzije

Granitni premaz tave ima mnogo prednosti, jedan od njih je neljepljivi premaz.
Od prednosti granitnih posuda mogu se razlikovati sljedeće:

 • posuđe ima dvostruko dno;
 • izrađen od aluminija, koji ima visoku toplinsku vodljivost i omogućuje ravnomjerno prženje hrane;
 • gustoća površine, zbog čega će je biti prilično teško ogrebati.

Kontra

PokazateljZnačajka
CijenaModeli s granitnim premazom mnogo su skuplji od ostalih vrsta tava. Visoka procjena troškova povezana je s proizvodnim značajkama i kvalitetom materijala. Međutim, ovaj minus pokriva prednost koja se sastoji od čvrstoće, dugog vijeka trajanja, ekološke prihvatljivosti.
Neprihvatljivost naglih promjena temperatureNa mramornim jelima ne možete podgrijavati i pržiti smrznutu hranu, to može uvelike utjecati na kvalitetu premaza. Istodobno je često nemoguće ukloniti izgorjele dijelove hrane.
Vjerojatnost oštećenjaKada koristite kameno posuđe, trebate koristiti samo drvene ili silikonske alate. Unatoč visokoj čvrstoći premaza, metalne lopatice ili žlice mogu ga ozbiljno oštetiti, što će utjecati na daljnji rad. Osim toga, Mramorno posuđe ne podnosi padove i udarce. Kao rezultat toga, pojavljuju se pukotine.
Teška težinaS obzirom na činjenicu da se u proizvodnji posuđa koristi granit ili kamen, njegova je težina prilično teška. To uvelike komplicira proces kuhanja i donosi neugodnosti. Ali ako usporedite kamene posude s lijevanim željezom, onda su potonje još teže.
NjegaPosuđe obloženo granitom treba prati samo mekim spužvama, koristeći nježne deterdžente. Također biste trebali prati samo u toploj vodi i samo dobro ohlađenu tavu. Ako se koristi perilica posuđa, odabire se način rada s niskom temperaturom.
Vjerojatnost kupnje lažnogPrilično je teško razlikovati visokokvalitetno posuđe od lažnog, to mogu učiniti samo profesionalci. Stoga, prilikom odabira materijala, vrijedi obratiti pažnju na potražnju potrošača dobavljača i na recenzije ljudi koji su već isprobali posuđe u radu.

Razlika između kamene posude i ostalih premaza

Ako se provede usporedna analiza, ističe se nekoliko prepoznatljivih kvaliteta: estetika;

 • jednostavnost njege;
 • dugi vijek trajanja;
 • sigurnost upotrebe.

Premaz s dodatkom mineralnih frakcija zadržava svoja neljepljiva svojstva 3-4 godine. Keramičko prskanje, na primjer, karakterizira veća osjetljivost na mehanička oštećenja i pokazuje prva “zvona” nakon 1-2 godine uporabe.

Prisutnost mineralnih čestica doprinosi ravnomjernijem zagrijavanju jela, što vam omogućuje maksimalno očuvanje korisnih svojstava proizvoda i vitamina sadržanih u njima.

Usporedba s drugim vrstama premaza

Granitni premaz tave (prednosti i nedostaci posuđa pomoći će vam da napravite pravi izbor) ima nekoliko prednosti u odnosu na teflon, koji je prilično tanak i zbog toga ranjiv. Osim toga, granit je prirodni materijal, što posuđe čini ekološki prihvatljivim i sigurnim.

Granitni premaz tave. Prednosti i nedostaci, recenzije

U proizvodnji takvih tava postoji nekoliko mogućnosti za uključivanje:

 • kameni čips;
 • inkluzija kamena;
 • mramor;
 • granit.

Svi se ti materijali mogu kombinirati jedni s drugima, ali što je više prirodnih materijala korišteno, to će troškovi posuđa biti skuplji. Međutim, visoka cijena uvijek se objašnjava sigurnošću i praktičnošću rada.

Vrijedno je napomenuti još jednu nijansu. Tava obložena mramorom ne može se zagrijati na više od 300.

Savjeti za odabir

U procesu odabira treba uzeti u obzir nekoliko nijansi:

 • koja će se jela pripremiti
 • dizajn (dolaze u različitim oblicima i bojama);
 • poklopci i ručke (prvi bi trebali odgovarati proizvodu u promjeru, ručke bi trebale biti ergonomskog dizajna, a uklonjive-s jakim pričvršćivanjem);
 • optimalna debljina i težina proizvoda (što je dno snažnije i veća masa, a što je duže vrijeme zagrijavanja, to se toplina bolje čuva i raspoređuje, najbolja opcija je debljina od najmanje 6 mm);
 • sam materijal i vrsta premaza.

Granitna tava kuhinjski je pribor koji udovoljava svim svjetskim standardima i omogućuje vam kuhanje ukusnih jela. Granitni čips čini ovaj premaz izdržljivim i povećava njegove neljepljive karakteristike. Ovaj materijal je zdrav, ergonomski i otporan.

Članak je stvoren na temelju materijala stranice .

Usporedba s dijamantnim premazom

Granitni premaz posude (prednosti i nedostaci prikazuju karakteristike posuđa) je teflonska legura kojoj se dodaju mikročestice prirodnih materijala, što posuđe čini pouzdanijim i sigurnijim. Postoje mnoge prednosti korištenja takvih tava.

Mogu se pržiti bez dodavanja ulja, proizvodi se ravnomjerno prže, održava se kvaliteta hrane, s manjim udarcima i padovima ne pojavljuju se mikropukotine i ogrebotine, ne pojavljuju se deformacije. Međutim, istodobno postoji niz nedostataka – to su cijena, težina posuđa, neprihvatljivost naglih promjena temperature, potreba za korištenjem samo drvenih predmeta za kuhanje, kao i pružanje posebne njege.

Ali postoji li dijamantni premaz? Takav premaz je i proizvodi se takva jela pod poznatom njemačkom markom asa i asa. Dijamantna prašina dodaje se neljepljivom premazu, ali njegov je sadržaj u leguri prilično oskudan. Proizvođači tvrde da ovaj sastav legure omogućuje upotrebu metalnih alata za kuhanje u ovom posuđu. Cijena posuđa s dodatkom dijamantne prašine varira od 8 do 10 tisuća. kuna.

Dodavanje dijamantne prašine ima sljedeće prednosti:

 • posuđu daje veću čvrstoću;
  Granitni premaz tave. Prednosti i nedostaci, recenzije
 • povećava toplinsku vodljivost, što omogućuje kontrolu kuhanja hrane s velikom točnošću;
 • posuđe može izdržati toplinu do 320.;
 • životni vijek se povećava na životni vijek.

Uzimajući u obzir sve karakteristike posuđa s granitnim premazom i posuđa s dodatkom dijamantne prašine, vrijedi zaključiti da su definitivno najnoviji modeli najtrajniji i izdržljiviji. Vrijedno je zapamtiti jedan nedostatak-to je visoka cijena takvih proizvoda.

Prednosti i nedostaci tave od lijevanog željeza

Lijevano željezo smatra se najstarijim materijalom koji se koristio za izradu tava, unatoč tome, još uvijek je popularan među domaćicama. Posuđe od lijevanog željeza ima visoku toplinsku vodljivost, brzo se zagrijava i polako hladi, idealno za dugotrajnu toplinsku obradu hrane.

Predmetni materijal se ne deformira i ne dolazi u kontakt s hranom. S vremenom se površina posude prekriva posebnim uljnim filmom koji djeluje kao neljepljivi premaz. Održavanje posuđa je dovoljno jednostavno, isperite ga vodom i obrišite mekom krpom. Osim toga, lijevano željezo se ne boji utjecaja alkalija i kiselina.

Da biste dobili kvalitetnu tavu od lijevanog željeza, prvo morate očvrsnuti posuđe. Učinite to ovako:

 • Operite unutarnju površinu proizvoda otopinom vode i deterdženta.
 • Obrišite uređaj suhim.
 • Podmažite uređaj biljnim uljem, što će vam omogućiti da dobijete stabilan film koji se ne lijepi.
 • Tava se probija sat vremena u pećnici na temperaturi od 150 stupnjeva. Tijekom ovog postupka uređaj morate postaviti naopako.

Nakon takve obrade, možete značajno povećati vijek trajanja posuđa od lijevanog željeza. Glavni nedostaci razmatranih proizvoda su značajna masa, kao i mogućnost oštećenja površine hrđom. U tavi od lijevanog željeza ne možete spremiti gotovu hranu.

Prednosti i nedostaci bakrene posude

Bakreno posuđe dobro provodi toplinu, ali je skupo. Takav pribor za jelo ima antibakterijski učinak, bori se protiv patogenih bakterija i gljivica, ne dopuštajući im da prodru u hranu.

Korišteni materijali

Tave obložene granitom izrađene su uglavnom od aluminija, a rjeđe od čelika. Također ih je moguće izraditi od materijala poput granita ili mramora, ali njihov glavni nedostatak je velika težina i visoka cijena, međutim, plus je što su potpuno ekološki prihvatljivi.

Premaz posude izrađen je od teflona s dodatkom mramornog ili granitnog čipsa. Materijal ručki često je plastika ili metal. Ponekad dizajn posuđa ima za cilj nastaviti osnovni uzorak posude na ručku, što posuđe čini privlačnijim i elegantnijim.

Poklopci i ručke za granitne posude

Poklopci se mogu prodavati u kompletu s tavama ili kupiti zasebno. Proizvođači obično nude modele od kaljenog stakla bez okvira ili okvira. Poklopac s metalnim ili silikonskim obodom ima poseban otvor – otvor za paru, koji sprječava opekline vrućom parom. Silikonski kuna na poklopcu štiti prskanje na kunaovima posude od ogrebotina. Ručke na poklopcima i samim posudama najčešće su izrađene od negrijanog i neklizajućeg materijala-bakelita, rjeđe od drveta.

Životni vijek tava

Životni vijek posuda obloženih granitom mnogo je duži od onih obloženih teflonom. Treba napomenuti da vijek trajanja u potpunosti ovisi o kvaliteti i njezi. Na primjer, uz pravilnu njegu, posuđe može trajati i do 25 godina ILI duže.

Dok teflonske tave imaju vijek trajanja od samo 2 godine, a zatim s ultra-izlazom, što većina korisnika jednostavno nije u mogućnosti pružiti. Da biste produžili rad, preporučuje se pranje posuda samo ručno, koristeći meke spužve i nježne deterdžente.

Kako se brinuti za proizvod?

Da bi tava duže trajala, morate znati pravila njege. Ali ona nije tako zahtjevna kao što se može činiti. U pravilu je dovoljno uredno pranje (možete ga sigurno poslati u perilicu posuđa). Nakon toga, proizvod se mora osušiti, nanijeti malo ulja i obrisati ručnikom.

Ostala pravila njege:

 • Površinu možete dodirnuti metalnom opremom (žlice, vilice), ali ipak morate imati na umu da tava ima premaz koji treba zaštititi. Stoga proizvod ne biste trebali prati metalnim spužvama i u njemu nešto rezati nožem.
 • Također, granitna površina boji se naglih temperaturnih skokova. Ako proizvod izvadite iz hladnoće i odmah ga pošaljete na vatru, izgubit će se njegov integritet i tava neće moći u potpunosti raditi. Isto se odnosi i na slanje vrućih proizvoda sa štednjaka u sudoper.

Nijanse njege

Pridržavajući se preporuka za njegu granitnog posuđa, možete osigurati dug vijek trajanja i maksimalnu ekološku prihvatljivost.

Nijanse su sljedeće:

 • prilikom kuhanja proizvoda ne možete koristiti metalne predmete, to narušava cjelovitost premaza;
 • Ne perite previše vrućom vodom, ne stavljajte na štednjak odmah nakon hladnjaka, ne šaljite pod hladnu vodu odmah nakon štednjaka (nagle promjene temperature štetne su za materijal);
 • prilikom pranja posuđa ne možete koristiti metalne strugače, trebate ih prati samo mekom spužvom uz upotrebu nježnih kemikalija;
  Granitni premaz tave. Prednosti i nedostaci, recenzije
 • nakon pranja posuđe treba obrisati do suhog stanja, a zatim kapnuti jednu kap suncokretovog ulja i utrljati ga po cijeloj površini papirnatim ručnikom.

Granitna tava

Prvi neljepljivi premazi izvedeni su nanošenjem tankog filma od tefalija. Zbog činjenice da je film bio vrlo tanak – lako se ogrebao. A ispod je, u pravilu, bio običan metal srednje kvalitete, na koji se hrana lijepila još brže nego na običnu tavu bez ulja. Osim toga, Tefal je tijekom kuhanja ispuštao štetne tvari koje su negativno utjecale na ljudsko zdravlje. Ali napredak ne miruje i danas se Tefal više ne koristi. No pojavile su se neprianjajuće posude od mramora, keramike i granita.

Granitno posuđe nije rašireno svugdje, ali ga domaćice cijene zbog jednostavnosti rada i kvalitete. Ponekad se granitne i mramorne posude prodaju pod zajedničkim nazivom “kameni”. Izrađene su od metala prekrivenog slojem granita. Granit nema tako veliku toplinsku vodljivost kao metal. Stoga je za poboljšanje ovog svojstva sama tava izrađena od lijevanog aluminija koji lako provodi toplinu. Iako se posebno skupi proizvodi mogu izrađivati od drugih metala, imajte na umu da će kvaliteta biti približno ista, ali cijena se može značajno razlikovati. Osim toga, drugi metali su obično teški, što će utjecati na jednostavnost korištenja posuđa.

Značajke najboljeg posuđa obloženog granitom

Ne samo da kvaliteta tava ovisi o modelu i proizvođaču, već se to odražava i na okus i kvalitetu proizvoda, vijek trajanja. Stoga je pri odabiru tave vrlo važno pratiti najbolje modele.

Najbolje posude obložene granitom:

ModelOpis
Fissman Black cosmicPremaz je izrađen dodavanjem mikročestica od prirodnog kamena. Promjer posuđa je 24 cm, dubina 5 cm. Opremljen uklonjivom plastičnom ručkom. Glavni materijal izrade je aluminij, koji je na vrhu oprašen vanjskim i unutarnjim neljepljivim slojem. U maloprodaji i veleprodaji nudi se bez poklopca.
San GranitJoš jedna proračunska opcija posuđa, koja se temelji na lijevanom aluminiju s premazom koji sadrži mramorne čips. Prednost u debelom dnu i visokim zidovima. Promjer je 24 cm.
TimA TVS art granitTo je vrlo pouzdan i izdržljiv pribor. Premaz sadrži mramorni čips, zidovi su debeli i visoki, dno je dvostruko, Promjer 28 cm, plastična ručka je uklonjiva.
Scovo Stone panProračunska verzija tave, promjera 28 cm. Premaz je izrađen s dodatkom mramornih čipsa, ima plastičnu ručku koja se ne može ukloniti. Na prodaju se nudi bez poklopca.
Granitni premaz tave. Prednosti i nedostaci, recenzije

Na fotografiji je tava s fotografijama.

Kako odabrati

Glavni kriteriji pri odabiru tave su njezina namjena i veličina. Nakon što se odlučite za veličinu, možete razmišljati o sljedećim parametrima:

 • pokrivenost;
 • proizvođač;
 • cijena;
 • prisutnost poklopca u kompletu;
 • uklonjiva ili fiksna ručka.

Pri kupnji treba obratiti pažnju na kvalitetu i cjelovitost neljepljivog premaza: na njemu ne bi trebalo biti vidljivih oštećenja, ogrebotina. Ručka mora biti čvrsto fiksirana, ne smije se objesiti ili odmaknuti.

Također biste trebali obratiti pažnju na težinu proizvoda: Visokokvalitetna tava s višeslojnim premazom ne može biti lagana.

Mitovi o granitnom premazu

Zbog činjenice da Mramorno posuđe još nije toliko popularno kao teflon ili, na primjer, keramika, postoji mnogo kontradikcija i mitova o njegovoj uporabi. Stoga tablica nudi informacije o mitovima i njihovim opovrgavanjima.

Mitovi i istine o kamenim tavama:

MitIstina
Premaz se sastoji od čipsa od prirodnog kamena.Premazivanje teflonske posude s dodatkom finih granitnih mrvica.
Proizvodi se mogu pripremiti pomoću metalnih uređaja.Granitni premaz je sklon oštećenjima, zbog čega će uporaba metalnih alata uskoro dovesti do oštećenja površine.
Dopušteno korištenje perilice posuđa.Perilicu posuđa možete koristiti samo za one modele gdje proizvođači daju posebnu oznaku.
Životni vijek je vječan.Jamstveni rok rada je 3-5 godina, ali uz pravilnu njegu tava može trajati i do 25 godina.
Nije moguće razbiti posuđe od granita.Jaki udarci i padovi doprinose uništavanju integriteta površinskog sloja, pojavi pukotina i ogrebotina, kao i deformacijama.
Granit na visokim temperaturama oslobađa otrovne tvari.Gornji sloj posude sastoji se od teflona i granitnih čipsa. Toksičnost teflona nije službeno potvrđena, a granit je prirodni materijal koji prolazi kemijsku i tehničku obradu i dobiva certifikat o sigurnosti okoliša.
Granitni premaz tave. Prednosti i nedostaci, recenzije

Nakon što su se u proizvodnji pojavile tave obložene granitom, mnogi su korisnici odahnuli, jer su dugo čekali puštanje novih ekološki prihvatljivih modela. Prednosti i nedostaci takvih jela dati su u članku, a oni dokazuju činjenicu da vrijedi koristiti takve tave, jer za razliku od ostalih modernih jela, na njima možete kuhati proizvode bez biljnog ulja. A to je zauzvrat korisno za tijelo i važno u prehrani.

Vrste i tehnologije proizvodnje

Kamene posude u izravnom značenju ove riječi nisu u prodaji, ili bolje rečeno, njihov je segment mali. Ovo je samo kompetentan rad stručnjaka za televiziju: spektakularno, glasno i nezaboravno ime. I malo je vjerojatno da bi kuhinjski pribor od prirodnog kamena bio vrlo popularan, uostalom, to je vrlo teška stvar.

Značajke kamenog posuđa

Postoje dvije glavne verzije stvarnog načina proizvodnje:

 1. Od proizvođača. To je obična metalna posuda s premazom od kamenih čipsa.
 2. Od skeptika. Riječ je o klasičnom teflonu-premazu koji je jednostavno ukrašen da izgleda poput kamena. Ponekad se, ali puno rjeđe, sol-gel koristi umjesto interneta.

Postoji i verzija koja pomiruje dva tabora. Posuđe s kamenim premazom postoji, ali na tržištu u velikom broju postoje krivotvorine, slične izvorniku samo specifičnom dekoru.

Unatoč činjenici da premaz nije kamen u svom čistom obliku i ne može se usporediti s njim po čvrstoći, još uvijek je vrlo pouzdan. U pravilu, proizvođači pokušavaju zadovoljiti status kamenog posuđa i u proizvodnji premaza koriste visokokvalitetne materijale, kao i kemijske spojeve i razne čestice koje jačaju čvrstoću.

Proizvođači tvrde da se zbog prisutnosti kamenih čestica raspodjela topline duž zidova odvija ravnomjerno, a ona traje dulje. To pridonosi ne samo kvalitetnom kuhanju, već i uštedi plina i električne energije – ovisno o vrsti štednjaka i ploče za kuhanje.

Vrste kamenih posuda

Tave, koje se obično nazivaju kamenim, podijeljene su u tri vrste:

 1. Najdemokratskija opcija. Izrađen od aluminija, premaz je polimer pomiješan s kamenim čipovima. Nekoliko slojeva neljepljivog premaza ima granitni ili mramorni sloj na vrhu.
 2. Skuplje, jer su mnogo rjeđe. Izrađen od aluminija, premaz je kamena keramika. Osnova neljepljivog sloja je kvarc, Špar, šamot ili kaolin. Pouzdan je, ali takvo je posuđe teško upravljati.
 3. Vrlo rijetko, skupo i teško. Izrađen od pravog kamena-taloklorita (aka steatit ili sapunica). Kamen se vadi u posebnim naslagama, nemoguće je umjetno stvoriti. Proizvodi od talkoklorita uokvireni su bakrom, a od njega se izrađuju i ručke.

Najpopularnija je prva skupina lonaca i tava. U pravilu je ona zastupljena u trgovinama. Za proizvodnju proizvođači koriste žigosani ili lijevani aluminij.

 1. Štancanje. Najproračunski način proizvodnje. Proizvodi se režu i štancaju od gotovog aluminijskog lima. Premaz se nanosi na listove prije žigosanja. Takve posude su tanke stijenke, lako se deformiraju i slabo zadržavaju temperaturu.
 2. Lijevanje. Metal u tekućem stanju ulijeva se u kalupe. Sukladno tome, ne deformira se, može biti različite debljine i odlikuje se čvrstoćom. Dno je ojačano posebnim diskom. Premaz se nanosi raspršivanjem pomoću pištolja za prskanje.

Vrste kamenih obloga

Po vrsti kamenog premaza je:

U posljednje vrijeme dijamantno prskanje postaje sve popularnije. Ova se opcija smatra najpouzdanijom, najkvalitetnijom i najotpornijom na bilo kakve negativne učinke.

Sorte u obliku i namjeni

Tepsije s neljepljivim kamenim premazom obično se koriste za pripremu jela u kojima bi se hrana trebala prethodno pržiti. Prikladni su i za pirjanje povrća i mesa.

Kotlovi za pilaf, modeli sa širokim dnom za polpete i punjeni kupus, patke i guske vrlo su popularni. Za kuhanje žitarica prikladne su male kutlače i vrčevi za mlijeko s jednom ručkom.

Gotovo sva jela mogu se kuhati u posudama obloženim mramorom i granitom. Za razliku od kapricioznog teflona i nježne keramike, ovo prskanje se ne boji visokih temperatura i kostiju na mesu.

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: