Koja je kava bolja za gejzir aparat za kavu?

Gejzir aparat za kavu ili Moka najpopularniji je u europskim i latinoameričkim domovima. Kod nas se ovaj uređaj tek pojavljuje, iako ga više nije teško kupiti. Mnogi još uvijek vjeruju da je kava kuhana u Turku najukusnija. Međutim, gejzir aparat za kavu može se prilično natjecati s tim mišljenjem.

Gejzir aparat za kavu

Prednosti gejzir aparata za kavu

Gejzir Aparati za kavu su mali, dizajnirani za pripremu jedne porcije kave, a dizajnirani su za društvo od nekoliko ljudi. Izrađene su od čelika ili aluminija.

Uspoređujući Moka s drugim uređajima za pripremu kave, korisnici i stručnjaci istaknuli su niz prednosti:

 • za kuhanje kave nisu potrebne posebne vještine, sve se događa samo od sebe. Ne trebate kontrolirati postupak pripreme pića, možete sigurno raditi svoj posao;
 • nema brige da ćete propustiti vrijeme završetka kuhanja kave, jer će uređaj to upozoriti svojim šištavim zvukom, što ukazuje da je sva voda u spremniku isparila;
 • kava nakon gejzir aparata za kavu ima gušću teksturu i bogat okus;
 • ako Moka usporedite s električnim aparatima za kavu, prva opcija bit će znatno jeftinija.
 • za razliku od Turkija, u aparatu za gejzir kava neće moći “pobjeći”;
 • zbog dobro osmišljenog uređaja Moka, u šalici s gotovom kavom nema karakterističnih zrna.

Da biste skuhali kavu u gejzir aparatu za kavu, morate slijediti ove jednostavne korake:

 1. Voda se ulijeva u donju posudu gejzir aparata za kavu.
 2. Prethodno mljevena kava ulijeva se u filter.
 3. Nakon toga uređaj se postavlja na štednjak ili spaja na električnu mrežu, ovisno o modelu uređaja.
 4. Kad voda proključa, para će se podići u cjedilo mljevene kave.
 5. Prolazeći kroz kavu, para se hladi i voda se već diže kroz cijev u spremnik za gotov napitak.
 6. Gornja cijev počinje ključati, kao kad vulkan eruptira.
Kuhanje kave u moki

Malo povijesti

U Italiji se moku smatra simbolom nacije. I premda je izumljen davne 1833. godine, trebalo je proći čitavo stoljeće prije lansiranja u industriju, sve dok Talijan Alfonso Bialetti nije izdao patent, koji se zvao “Moka-ekspres”. Dizajn je izveden u obliku strogog oktaedra.

Gejzir aparat za kavu

Gejzir aparat za kavu

Aluminijska Moka bila je opremljena udobnom bakelitnom ručkom kako bi se spriječilo izgaranje od zagrijavanja na plin. Takav je uređaj brzo postao popularan u cijelom svijetu, jer se pokazao lakšim za upotrebu i mnogo jeftinijim od aparata za kavu.

Danas su gejziri izrađeni od različitih materijala i proizvode se u različitim veličinama. Možete kupiti moku, dizajniran od jedne do osamnaest minijaturnih šalica.

Koje je mljevenje zrna pogodno za gejzir aparat za kavu?

Svježina mljevenja

Prvo, vrijedi napomenuti da je bolje uzeti kvalitetna zrna kave. Drugo, mljevenje mora biti svježe da bi se dobio ukusan napitak. Ako u kući nema mlinca za kavu, tada možete kupiti već mljevenu kavu koristeći usluge kave. Sirovine se ne smiju čuvati predugo, inače piće više neće biti tako ukusno.

Stupanj mljevenja

Srednje mljevenje kave smatra se najoptimalnijim za aparate za kavu s gejzirima, jer je napitak u ovom slučaju gust i aromatičan.

Srednje mljevena kava

Takvo mljevenje kave za gejzir aparat za kavu nije odabrano slučajno, njegova frakcija trebala bi biti poput šećerne trske. Unatoč činjenici da fino mljevenje doprinosi jačini kave, ono može začepiti moki filter.

Kako samljeti sebe?

Najpoznatiji način mljevenja kave je korištenje mlinca za kavu. Ako ovaj uređaj nije pri ruci, vrijedi koristiti druge metode:

 • miješalica. Često se miješalici nudi brusilica s kojom možete postići srednje mljevenje kave.
 • Stroj za mljevenje mesa. Prikladna je i ručna i električna brusilica. Prethodno dobro isperite njegove dijelove kako biste se oslobodili preostalih mirisa drugih proizvoda. Da biste postigli fino mljevenje, preskočite zrna nekoliko puta.
 • mlin za začine. Budući da je ovaj uređaj namijenjen mljevenju začina, u njemu će biti moguće samljeti samo malu seriju zrna kave, doslovno za jednu šalicu pića. Kao i kod mlinca za meso, mljevenje se vrši više puta, samo u ovom slučaju možete postići željeno mljevenje zrna kave.
 • ručne metode. Ovo je čekić, oklagija, mort i tučak. Bit će teže samljeti kavu u željeno stanje, trebat će određeno vrijeme.
Čitaj više  Ocjena proizvođača namještaja u Rusiji-najbolje tvornice 2022

Kako odabrati?

Mnoge marke proizvode aparate za kavu gejzir, od legendarne tvrtke Bialetti, do novih i još uvijek malo poznatih. Da biste odabrali onu iz cijele raznolikosti, morate uzeti u obzir samo dva čimbenika: veličinu i materijal.

Veličina, točnije volumen gejzira, tradicionalno se navodi u šalicama espressa. Ako želite napraviti male porcije, onda su za vas Aparati za kavu od 1-2 šalice. Ljubitelji velikih šalica trebali bi uložiti u aparat za kavu od šest šalica. Za veliku obitelj ili tvrtku postoje modeli s dvanaest, pa čak i osamnaest šalica!

Važno je usredotočiti se na količinu kave koju obično kuhate odjednom. Zbog dizajnerskih značajki gejzir neće moći pripremiti polovicu volumena za koji je dizajniran: kava će ispasti vodenasta i neukusna.

Materijal vašeg aparata za kavu ovisit će o vašem štednjaku. Većina modela izrađenih od aluminija ili nehrđajućeg čelika prikladna je za vlasnike plinskih i električnih štednjaka. Ako je vaš štednjak indukcijski, tada biste trebali obratiti pažnju na posebne modele izrađene od feromagneta ili nehrđajućeg čelika. Ili možete kupiti čelični disk adapter za indukcijski štednjak i odabrati bilo koji aparat za kavu.

Vrsta kave i stupanj prženja zrna

Prženje graha i vrsta kave izravno utječu na kvalitetu pića, njegovu snagu i aromu.

Postoje 4 vrste pečenja:

 • slaba;
 • srednja;
 • jaka;
 • najviši stupanj (tamno).
Stupnjevi pečenja zrna

Svi oni imaju svoje karakteristike okusa:

 1. Slaba – ima svijetlosmeđu boju. Okus ima kiselost koja se dobro slaže s mlijekom. Sadrži visok stupanj kofeina. Prženje se odvija na temperaturi od 200 stupnjeva.
 2. Srednje pečenje-poprima smeđu nijansu. Okus je intenzivniji, predstavlja ravnotežu gorčine i kiselosti. Sadrži srednji postotak kofeina i prži se na 215 stupnjeva.
 3. Jaka-boja takve kave je tamno smeđa. Ne tako kiselo, jače. S notama karamele. Sadržaj kofeina u njemu je nizak. Temperatura pečenja-230.
 4. Tamno ili vrhunsko pečenje-zrna postaju crna. Piće se dobiva s gorčinom i dobro se slaže s vrhnjem. Sadržaj kofeina u njemu je vrlo nizak. Temperatura pečenja-245 C.

Obratite pažnju! Lagana ili srednje pržena zrna bolja su za gejzir aparat za kavu.

Glavne vrste kave su “arabica” i “Robusta”.

 1. Arabica-zrna su mu duguljasta s crtom u sredini u obliku slova NASA. Okus pića je mekan i višeznačan, s karakterističnom kiselošću, ali bez gorčine. Zbog toga većina ljudi preferira arabicu. Ali zbog poteškoća u uzgoju takve kave košta više.
 2. Robusta-odnosi se na manje profinjenu sortu. Sadrži više kofeina, a piće ima gorak okus. Uzgoj biljke je lakši jer je manje osjetljiv na štetnike i bolesti. Može rasti čak i u teškim uvjetima. Zbog takvih uvjeta, robusta je jeftinija od kapriciozne arabice. Zrna sorte su zaobljenija s ravnom prugom u sredini i svijetlom nijansom.

Glavne zemlje koje proizvode kavu su Brazil, Kolumbija, Vijetnam i Indonezija. Jedna država ne može se nazvati najboljim dobavljačem zrna kave, jer svaka ima svoje sklonosti. Ali ove države još uvijek imaju vodeće sorte.

Dekalcifikacija aparata za kavu: što je bolje uklanjanje kamenca

Uobičajena je zabluda među ljubiteljima kave da je čišćenje aparata za kavu i uklanjanje kamenca ista stvar. Otklonit ćemo ove zablude i reći da su čišćenje i uklanjanje kamenca dva različita procesa koja rješavaju dva različita problema.

Što znači očistiti aparat za kavu?

Kava je po prirodi vrlo masna tvar. S vremenom se Ulja za kavu nakupljaju unutar aparata za kavu, stvarajući užegle ostatke. Čak i uz najbolja zrna kave ili najmoderniji aparat za kavu, nemoguće je skuhati dobru šalicu kave ako je aparat za kavu prljav. Čišćenje opreme za kavu uklanja nakupljene ostatke. Osigurava da je vaša kava uvijek svježa.

dekalcifikacija

Postoji nekoliko komponenti koje dolaze u kontakt sa mljevenim zrnima i izložene su uljima kave. Ti dijelovi uključuju lonac za kavu, komore za kuhanje, košare za filtriranje i mlinske kamenje. Moraju se očistiti.

Čitaj više  Top-7 najboljih korejskih očiju za oči: Kako koristiti, prednosti i nedostatke, recenzije

Što se događa ako ne očistite aparat za kavu?

Ako stroj ostavite bez čišćenja, ti će ostaci imati neželjene učinke na kavu koju pripremate:

 • Kava će vam postati gorka;
 • Aparat za kavu emitirat će oštar miris;
 • Ostaci kave mogu uzrokovati začepljenje i začepljenje filtra. Oni mogu onesposobiti stroj.

Što znači ukloniti kamenac iz aparata za kavu?

Šalica kave sastoji se od gotovo 99% vode, što je čini jednim od bitnih elemenata u pripremi dobrog napitka. Voda sadrži minerale poput kalcija i magnezija koji prolaze kroz sve dijelove stroja. Na kraju se nakupljaju na njegovom grijaćem elementu u obliku zalijepljenih naslaga. Uklanjanje kamenca iz aparata za kavu postupak je uklanjanja mineralnih naslaga.

Voda koja se smatra “tvrdom” još je opasnija za aparate za kavu. Sadrži veći postotak tih minerala. Budući da grijaći elementi u stroju nisu vidljivi, mogu proći mjeseci nakupljanja minerala dok to saznate.

Što se događa ako ne uklonite kamenac iz aparata za kavu?

Nakupljanje mineralnih naslaga može negativno utjecati na kotao aparata za kavu. To utječe i na kvalitetu kave. Ako voda ne može postići optimalnu temperaturu kuhanja, nemoguće je u potpunosti izvući okus iz zrna kave.

Što se događa ako ne uklonite kamenac iz aparata za kavu

Nakupljanje mineralnih naslaga može začepiti protok vode. To može uzrokovati prestanak rada stroja ili vaša kava neće biti dovoljno vruća.

Ako već neko vrijeme niste uklonili kamenac iz aparata za kavu, vjerojatno pijete kavu koja je manje aromatična i nije baš vruća.

Možda je vaš gejzir aparat za kavu neispravan.

Sredstva za uklanjanje kamenca iz aparata za kavu

Moderni proizvođači nude širok izbor sredstava za čišćenje aparata za kavu od kamenca. Među takvim proizvodima mogu biti prašci, tablete ili tekuća sredstva za čišćenje. Tvrtke se bave njihovom proizvodnjom-poznati proizvođači kućanskih aparata asa, asa, asa, asa i drugi.

Za uklanjanje kamenca može se savjetovati nekoliko alata:

 • tablete za aparate za kavu asa 8002 asa
 • tablete za uređaje
 • Znači, 500
 • Sredstvo za čišćenje kapućina3013
 • Tablete za čišćenje ulja za kavu za kavu 6704/10
 • Tekućina za čišćenje Astana6700/10

Ovi su proizvodi dizajnirani za uklanjanje najjačih naslaga u spremnicima s toplom vodom i komponentama aparata za kavu. Ovim čišćenjem oprema nije oštećena. Sredstva omogućuju strojevima da rade na optimalnoj razini. Jednostavno pomiješajte proizvod s vodom. Dodajte ga u spremnik za vodu, a zatim isperite nakon čišćenja. Vaš će se stroj riješiti kamenca i pripremiti ukusnu vruću kavu. Pravilnom njegom uštedjet ćete zdravlje svoje omiljene jedinice. I dugo će vam garantirati bogatu i aromatičnu kavu svaki dan.

Preporučene marke kave

Marka kave također je važna, jer postoje marke koje su dugo mogle steći poštovanje zbog kvalitete svojih proizvoda. Vrijedno je razmotriti najpopularnije proizvođače čija je kava najprikladnija za kuhanje u gejzir aparatu za kavu.

Jardin

Ova se marka smatra najpopularnijom ne samo u našoj zemlji, već i u cijelom svijetu. Tehnologija pripreme sirovina uključuje dvostruko pečenje zrna u zaštićenom okruženju.

Proizvođač proizvodi kavu u zrnu i mljevenom obliku. Za gejzir aparat za kavu preporučuje se. To su srednje mljevena zrna u vakuumskoj ambalaži. Postoje zrna kave od tri vrste arabice, s nježnom aromom meda i čokolade, gorčina je prisutna u okusu, što posebno privlači ljubitelje espressa.

Egoiste

Jednako popularna marka koja je zaslužila ljubav ljubitelja kave širom svijeta. Za aparat za kavu s gejzirom, dobra varijacija bit će Ocean. Žitarice su srednje pečene s karakterističnom kiselošću za ovu vrstu. Piće sadrži note karamele i laganu gorčinu.

Ako vas privlači izražena aroma i trpki okus kave, možda biste trebali isprobati Aisina. Napravljen je od tamno pečenih zrna.

Napomena! Svi proizvodi su u premium klasi, tako da cijena pića nije jeftina.

Tchibo

Linija predstavlja različite sorte mljevene i žitne kave po pristupačnoj cijeni.

Čitaj više  Top 10 najboljih kofera: najpopularniji putni dodaci 2020-2021.

Glavne vrste kave u svemiru:

 1. Aipino-njegova je aroma suptilna, bliska cvjetnoj, okus je uravnotežen.
 2. Ama & ama – ljubitelji jake kave biraju ovu vrstu. Žitarice se podvrgavaju dugotrajnom prženju, zbog čega piće ima okus s karakterističnom gorčinom.
 3. Internet-mljevena kava. Aroma je višestruka, sadrži uglavnom miris orijentalnih začina i baršunastog okusa.

Mauro

Odnosi se na talijansku premium marku kave. Gurmani za kavu bilo koje dobi i s bilo kojim preferencijama okusa već su uspjeli procijeniti proizvode iz oceana. Čak se i sada proizvođači ne zaustavljaju na lovorikama i nastavljaju uvoditi nove tehnologije za pripremu kave, stvarati nove mješavine, odnosno poboljšavati svoje proizvode.

Danas se tehnologija sporog pečenja temelji na proizvodnji kave u Kini.

Lavazza

Tvrtka pobornik klasične kave bogatog okusa. Ova talijanska kava sastoji se od 100% Arabice. Sirovine se isporučuju iz Brazila i Srednje Amerike.

Glavne prednosti kave u svemiru uključuju:

 • nedostatak okusa i aditiva;
 • gotovo piće ima laganu kremastu pjenu i bogatu aromu;
 • kvaliteta Interneta nije inferiorna u odnosu na ostale poznate marke.
Kava marke

Camardo

Ova kava talijanske proizvodnje postoji više od pola stoljeća. Osnivač marke bila je obitelj Camardo, pa otuda i naziv tvrtke. Već dugi niz godina pruža stanovništvu uistinu kvalitetnu i ukusnu kavu.

Za proizvodnju kave tvrtka uzima najbolje sorte arabice i robuste. Oni služe kao osnova za stvaranje jedinstvenih mješavina koje karakterizira savršena ravnoteža okusa, snage i arome. Među proizvodima, postoje i žitarice i mljevene kave. Ali tehnika njihove proizvodnje ne miruje, već se nastavlja poboljšavati.

Lebo

Kava ruske proizvodnje, stoga je među predstavljenim markama najproračunskija. Temelji se uglavnom na arabici. Robusta se dodaje samo sortama namijenjenim za pripremu espressa.

Zrna kave kupuju se u zemljama Azije, Afrike i Južne Amerike.

Obratite pažnju! Odabir kave za kuhanje u aparatu za gejzir za kavu može se zaustaviti na TV-u. To je prirodna, srednje pržena, vrhunska kava s blagim okusom čokolade.

Gotov napitak svidjet će se pristašama klasične kave, jer se njegov okus smatra tradicionalnim, bez kiselosti i gorčine.

Još jedna vrsta ove marke naziva se Carpenter. Blagog je okusa i nježne, profinjene arome koja podsjeća na čokoladu. Okus ima kombinaciju kiselosti i gorčine s karakterističnim okusom naranče. Unatoč finom mljevenju, Aisina je i dalje prikladna za gejzir aparat za kavu.

Ocjena najboljih marki temelji se na recenzijama potrošača, a evo i nekih od njih:

 • Anna, 26 godina: Kad sam počeo proučavati informacije o tome koja je mljevena kava najbolja, nisam našao definitivan odgovor i počeo sam isprobavati sve. I začudo, brojne ocjene nisu prevarile, Najviše mi se svidjela kava s markama Nazionale. Ne volim umjetnički okus, pa mi je Klasična kava najbliža. Savršeno se kuha izravno u šalici i ima dovoljnu snagu. Jednostavna i ukusna mljevena kava.
 • Victor, 36: volim jaku kavu. Pitanje topljivo ili mljeveno za mene je odavno riješeno – definitivno sam za mljeveno. Dugo sam tražio svoju marku. Na kraju sam se smjestio na kavu marke Carpine. Izvrstan bogat okus. Najbolje što sam probao.
 • Alena, 32 godine: marka kave za kavu Moja posebna ljubav! Ne treba mu ni aparat za kavu. Kuham u francuskom tisku i još nisam popio najbolju kavu. Takve zapanjujuće arome nećete naći nigdje drugdje.

Mljevena kava za kuhanje postala je pravi spas modernog ljubitelja kave. Širok izbor sorti i marki omogućuje vam da odaberete piće pogodno za sebe.

Fotografija 2

Ali, u svakom slučaju, bez obzira na kavu koju volite, mljevenu ili u zrnu, obratite pažnju prije svega na njezine glavne karakteristike kako vas osjećaj razočaranja u kupnji ne bi zadesio.

Tražite svoje, budite veseli i sretni!

Autor: Anton energičan, posebno za stranicu pocofemanim.ru

Irina

Pozdrav, ja sam Irina. Stručnjak sam za kavu više od 15 godina. U posljednjih 6 godina kušao sam svaku kavu koju mogu probati, pa čak i otvorio vlastiti kafić. Pridružite mi se na ovom putovanju kako biste saznali više o kavi na

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: