Koja je tava za palačinke bolja: ocjena, pravila odabira

Tava za palačinke
Tava za palačinke s palačinkama

Danas se proizvodi mnogo različitih modela tava. Proizvođači proizvode zasebne proizvode za prženje mesa i ribe, dinstanje povrća, kuhanje kajgana, palačinki i palačinki. Za prženje palačinki možete kupiti specijalizirana jela ili jelo možete peći u univerzalnoj tavi. Kako se tijesto ne bi lijepilo, a palačinke uspjele, važno je obratiti pažnju na materijal, debljinu dna i zidova, promjer i premaz proizvoda. U članku ćemo saznati u kojoj je tavi bolje peći palačinke.

Posebne tave za palačinke

Za takve modele karakteriziraju niske stranice i mali promjer, tanka ručka i mala težina. U takvim je jelima prikladno okretati i pržiti palačinke. Osim toga, pogodan je za kuhanje kajgane, palačinke, palačinke i knedle.

Posuđe za prženje palačinki ima poseban neljepljivi premaz. A neki modeli čak pružaju posebna udubljenja i uzorke na dnu za pripremu palačinki s uzorkom.

Ako ne želite kupiti zasebnu posebnu tavu za palačinke, možete koristiti proizvode od lijevanog željeza ili aluminijske modele koji se ne lijepe. Prikladno i posuđe s mramornim ili keramičkim premazom.

Na mramornom i keramičkom premazu možete pržiti čak i bez ulja, što smanjuje sadržaj kalorija u jelu. Kao rezultat toga, palačinke izlaze nježne i nemasne. Posuđe od lijevanog željeza klasik je svih vremena.

Na aluminijskoj tavi koja se ne lijepi, tijesto dobro zaostaje za površinom, što olakšava i brže priprema jela. Zatim ćemo detaljno saznati kako odabrati tavu za palačinke.

Kako odabrati tavu za palačinke

Električni aparat za palačinke – pomoćnik u kuhinji

Foto: internet. Električni aparat za palačinke

Električni proizvođači palačinki s neljepljivim premazom pravi su spas za moderne domaćice, proizvode se u dvije vrste: ravne i s udubljenjima za male palačinke, dok udubljenja mogu biti od dva do osam ili više. Palačinke kuhane na aparatu za palačinke pravilnog su oblika i ne izgaraju i ne lijepe se za površinu. Vrlo je jednostavno koristiti aparat za palačinke, učenik će se nositi s pripremom palačinki na ovaj način, jer ne mora ni podmazati kalup uljem. Ravni aparat za palačinke zahtijeva određenu vještinu, ali na njemu možete kuhati tanke ili pahuljaste palačinke postavljanjem odgovarajuće temperature. Tijesto možete rasporediti po površini za prženje pomoću posebne lopatice. Naravno, najbolji proizvođač palačinki je s izmjenjivim radnim površinama za pečenje palačinki različitih veličina i oblika. Neki modeli imaju ugrađeni timer koji isključuje uređaj nakon što je palačinka gotova.

Pravila za odabir tave za prženje palačinki

Glavni čimbenik pri odabiru je materijal za oblaganje proizvoda. U ovom je slučaju bolje odabrati posuđe s neprianjajućim svojstvima koja su karakteristična za Teflon, mramor i keramičke premaze. Za prženje palačinki potrebno je odabrati modele s niskim stranama i debelim dnom visine najmanje 6 mm. To će osigurati ravnomjernu raspodjelu topline i pečenje.

Obratite pažnju na promjer dna. Ako volite velike palačinke, odaberite promjer od 20-22 centimetra. A za male palačinke ili palačinke dovoljno je 15. Ako planirate kuhati druga jela u tavi, odaberite promjer veći od 24 centimetra.

Ne zaboravite da kuhinjski pribor treba biti udoban za upotrebu. Posuđe treba biti prikladno oprati. Trebao bi se lako oprati i ne težiti previše. Tešku tavu je teško podići. Ako planirate kuhati druga jela, ne zaboravite na poklopac. Dobro je ako postoji otvor za ispuštanje pare. Najpraktičniji prozirni poklopci izrađeni od izdržljivog stakla. Otporni su na paru, vlagu i visoke temperature. Na taj način možete lako pratiti kuhanje bez otvaranja posude.

Najpraktičniji su modeli s uklonjivom ručkom, što olakšava pranje. Osim toga, posuđe bez ručke može se staviti u pećnicu ako materijal može podnijeti visoke temperature. Usput, uklonjiva ručka može stati na nekoliko tava odjednom. Važno je da je ručka sigurno i čvrsto pričvršćena na posuđe. Između ostalog, ne smije se zagrijavati. Ne zaboravite nabaviti plastične ili drvene lopatice za prženje i okretanje palačinki.

Od kojeg materijala odabrati tavu za palačinke

Keramička tava-udobnost i ekološka prihvatljivost

Keramički premaz karakterističan je za tave izrađene od lijevanog željeza, aluminija i drugih legura. Kvaliteta ovog posuđa premašuje Teflon, pa je i njegova cijena veća. Zanimljivo je da domaćice s iskustvom tvrde da je keramika mnogo otpornija na ogrebotine, a neljepljiva svojstva, ako se pravilno koriste, veća su od svojstava teflona.

Također morate koristiti plastične, drvene ili silikonske lopatice, metalna lopatica može oštetiti površinu. Prednost keramike je u tome što se ne boji visokih temperatura. Još jedan plus površine-apsolutno je ekološki prihvatljiv za ljudsko zdravlje. Keramika je izrađena od prirodnih sastojaka: kamena, pijeska i vode.

Da biste počeli koristiti keramičku tavu, trebate je isprati vodom, obrisati ručnikom dok se ne osuši, staviti na vatru i uliti vrlo malo ulja. Premaz se brzo zasiti uljem i zagrije, nakon 2-3 minute možete pržiti ukusne palačinke s niskim udjelom masti.

Materijal za oblaganje

Keramika osigurava kuhanje bez upotrebe ulja i masti. Materijal dobro zadržava toplinu, a hrana ne gori na površini. Ali postupno se troši i prekriva ogrebotinama. Stoga se za takva jela ne mogu koristiti metalne lopatice, Noževi i vilice, agresivni deterdženti i abrazivi, četke i tvrde spužve.

Teflon karakteriziraju visoka neljepljiva svojstva, brzo i ravnomjerno zagrijavanje. Unatoč glasinama, dokazano je da je ovaj materijal Siguran i bezopasan za ljude. Međutim, to je skupo posuđe. Između ostalog, podložan je mehaničkom naprezanju.

Titanove posude izrađene su s premazom od teške keramike s dodatkom titanovog oksida, što povećava svojstva koja se ne lijepe. To je ekološki prihvatljiva i sigurna sirovina, otporna na mehaničke utjecaje. Materijal će lako trajati 20-25 godina. Brzo se zagrijava i zadržava toplinu dulje vrijeme. Pogodno za prženje bez ulja i za upotrebu u pećnici. Među minusima napominjemo visoku cijenu.

Mineralni premaz uključuje mramorni čips i granit. Materijal karakterizira povećana čvrstoća, pouzdanost i trajnost, ravnomjerna raspodjela topline i mogućnost kuhanja bez ulja. Izdržavaju visoke temperature i mogu se koristiti u pećnici. Međutim, posude od kamenog čipsa izuzetno su skupe. Osim toga, na tržištu se često nalaze krivotvorine.

Ništa manje važan nije ni materijal kućišta. Danas su proizvodi izrađeni od lijevanog željeza i bakra, aluminija, keramike i nehrđajućeg čelika. Bakreni modeli funkcioniraju duže od ostalih, ali su i skuplji. Aluminij je najpristupačniji, a nehrđajući čelik zadržava okus proizvoda, ali može izgorjeti.

Lijevano željezo traje dugo, osigurava ravnomjerno prženje i ne gori, ali zahtijeva kalcinaciju i ima tešku masu. Pogledajmo svojstva svakog materijala zasebno.

Aluminijske posude za palačinke

Tave iz internetske trgovine “jesti kod kuće”

Odaberite tavu, aparat za palačinke za izradu palačinki

Udobne, kvalitetne tave uvijek možete pronaći u ! Među značajkama asortimana mogu se spomenuti dugotrajna i visoka čvrstoća Nonstick mine-mine za tešku upotrebu, ravnomjerna raspodjela topline po cijeloj površini posude, korištenje minimalne količine ulja i masti uz očuvanje prirodnog okusa hrane, ručka koja se ne zagrijava, jednostavna za upotrebu. Kuhajte s užitkom! Ukusna Maslenica!

Keramika i aluminij

Aluminijska posuda je jeftina i zagrijava se u kratkom vremenu. Savršen je za izradu palačinki, kajgana, palačinki i povrća. Ali ovdje se ne preporučuje prženje kotleta ili mesa. Aluminijski modeli proizvode žigosane ili lijevane.

U prvom slučaju debljina dna posuđa doseže preko 2,7 mm. Lijevani proizvodi izrađeni su s debljim dnom i zidovima, što spremnik čini pouzdanim, jakim i izdržljivim, ali teškim. Dno u ovom slučaju je 5-7 mm.

Keramički modeli nisu izrađeni od klasične keramike, već od nanokompozitnog materijala (ecolon ili termolon). Keramika vam također omogućuje kuhanje bez ulja, što povećava blagodati kuhane hrane. Palačinke su ukusnije i nježnije. Osim toga, keramika je lakša i ugodnija za rad od lijevanog željeza ili aluminija.

Usput, keramika je pogodna za kuhanje bilo koje vrste jela. Međutim, zahtijeva pažljivu njegu. Morate biti oprezni da ne oštetite ili ogrebete krhki premaz. Proizvodi se ne mogu prati u perilici posuđa.

Tave za palačinke od lijevanog željeza

Nehrđajući čelik i lijevano željezo

Moderne posude od nehrđajućeg čelika sadrže dno od pet slojeva. To daje ravnomjerno zagrijavanje, ali zbog slabe toplinske vodljivosti materijala, Hrana i dalje može izgorjeti na površini. Ali možete odabrati kombinirane modele od aluminija i nehrđajućeg čelika.

U kombiniranim proizvodima aluminij se postavlja između čeličnih slojeva. Rezultat je čvrsto i pouzdano posuđe koje se zagrijava i ravnomjerno raspoređuje toplinu. U tom se slučaju proizvodi mogu sigurno prati u perilici posuđa.

Lijevano željezo je izdržljiv i pouzdan materijal koji je otporan na mehanička naprezanja. Ne boji se metalnih lopatica i hrđe, ne gori. Lijevano željezo osigurava sporo i ravnomjerno zagrijavanje, pa se čini da sadržaj propada u pećnici, što jelu daje poseban okus.

Posuđe od lijevanog željeza bit će prikladno rješenje za kuhanje variva, pilafa i raznih variva. Istodobno, u takvoj tavi možete lako pržiti meso i kuhati palačinke. Ali teži prilično teško, što komplicira rad i njegu. Stoga za palačinke odaberite mali model.

Osim toga, ne možete pržiti u posudi od lijevanog željeza bez ulja. I prije upotrebe, lijevano željezo mora biti kalcinirano i povremeno impregnirano biljnim uljem. To stvara površinu koja se ne lijepi. Kako pravilno kalcinirati tavu od lijevanog željeza, pročitajte ovdje.

Najbolje tave za palačinke

Najbolje tave za palačinke

  • Biol 04241 (Ukrajina) – tava za palačinke s povećanim promjerom od 24 cm i uklonjivom drvenom ručkom. Izrađen je od izdržljivog lijevanog željeza i dugo zadržava toplinu nakon zagrijavanja. Debljina dna je 4 mm. Proizvode karakterizira niska cijena i ujednačeno zagrijavanje. Ali ovaj model od lijevanog željeza ima veliku težinu i proizvodi se bez neljepljivog premaza, pa se prije upotrebe tava mora kalcinirati;
  • Neva metal ” veseli osmijeh “(Hrvatska) kompaktan je i praktičan model s uzorkom koji će vam omogućiti pečenje” nasmijanih ” palačinki, što će se posebno svidjeti djeci. Proizvod od lijevanog aluminija s neljepljivim premazom, klasičnog promjera za tavu za palačinke od 22 cm i debelog dna od 6 mm. Pruža ravnomjerno zagrijavanje, ne treba posebnu njegu i pogodan je za prženje bez ulja. Visina stranica je samo dva centimetra.
  • Aina (Francuska) jedna je od najstarijih tvrtki za izradu tava. Naravno, nije mogla zanemariti pripremu palačinki. Tava za palačinke ima teflonski premaz, ne dopušta da hrana izgori, ne emitira štetne tvari tijekom zagrijavanja i kuhanja. Model ima indikator grijanja, promjer dna od 20 centimetara i sigurno pričvršćenu ručku koja se, međutim, ne može ukloniti.
  • (Njemačka) – moderni proizvodi sa super izdržljivim neljepljivim premazom od titana i kućištem od utisnutog aluminija. Ovdje možete jednostavno kuhati omlet i kajganu, palačinke, palačinke i, naravno, palačinke. Debljina dna je 4,5 mm, Promjer-22 cm. Ručka je izrađena od nehrđajućeg čelika u ergonomskom obliku pomoću silikonskih protukliznih dijelova, što čini korištenje tave što ugodnijim. Model se odlikuje elegantnim izgledom, udobnim kompaktnim dimenzijama, trajnošću, ali i visokom cijenom;
  • “Tradicija” (Hrvatska) – univerzalni model za izradu palačinki i jela za tri osobe. To je lijevana aluminijska posuda s izdržljivim keramičkim premazom, izrađena prema Sovjetskom standardu od ekološki prihvatljivih i sigurnih sirovina. Ne emitira opasne tvari i omogućuje vam kuhanje s minimalnom količinom ulja. Promjer dna je 26 cm, a visina stranica šest. Paket uključuje prozirni stakleni poklopac i nekoliko ručki koje se mogu ukloniti.

Prednosti tava za palačinke

Snage tave za palačinke uključuju:

  • jednostavnost i udobnost tijekom rada;
  • mala veličina omogućuje vam brzo zagrijavanje posuđa i prženje palačinki;
  • ne treba dugotrajno održavanje;
  • veliki raspon veličina, oblika omogućuje svakoj domaćici da odabere potreban proizvod;
  • pristupačna cijena za većinu klasičnih modela.
Fotografija tave za palačinke

Tava za palačinke izrađena je s niskim stranama, tako da se palačinke brže suše odozgo.

Kako kuhati palačinke

Kako palačinke ne bi izgorjele i pravilno se skuhale, važno je ne samo odabrati dobru i kvalitetnu tavu. Prije kuhanja tavu treba temeljito oprati i osušiti. Podmažite i dno i stranice uljem ako pržite na ulju. To je podmazivanje, a ne izlijevanje. Tada će palačinke ispasti manje kalorične i masne. Osim toga, uštedjet ćete ulje.

Potrebno je dobro zagrijati tavu i smanjiti toplinu na minimum. Tijesto izlijemo u sredinu, a zatim posudu brzo nagnemo kružnim pokretima tako da se prolije po površini i formira palačinku. Poželjno je da tekućina pokriva cijelo područje.

Ako su palačinke počele bubnuti, u tijestu ima malo brašna. Probušite mjehurić u sredini vilicom, a zatim će nestati. Ako su se palačinke pokazale predebele, to znači da je, naprotiv, bilo puno brašna. A kako se tijesto ne bi zalijepilo za dno, u recept dodajte malo biljnog ulja.

Za okretanje palačinki koristite široku i tanku lopaticu na kraju. Ako se gotova palačinka slomi tijekom postupka okretanja, tijesto se pokazalo previše suhim. Masa se mora razrijediti mlijekom i dodati malo biljnog ulja. Više savjeta o odabiru tave možete pronaći na poveznici /.

Potopni aparat za palačinke za ultra tanke palačinke

Foto: . Potopni aparat za palačinke

Postoji još jedan prikladan uređaj za pečenje palačinki, koji izgleda poput tave s konveksnom stranom na kojoj je skriven grijaći element. Aparat za palačinke uroni se u tijesto, a zatim se okrene, a tijesto zalijepljeno za vruću površinu počne peći. Nadalje, palačinke se pripremaju prema klasičnom scenariju, ali ispadaju savršeno glatke i ažurne. Izumitelj ovog uređaja treba postaviti spomenik, jer je riješio problem kako ispeći ultratanke palačinke savršenog oblika bez upotrebe masti.

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: