Viseća mreža u stanu i u zemlji: kako odabrati i popraviti?

Viseća mreža sa ili bez šipke: usporedna tablica

Bez obzira na vrstu konstrukcije i materijala, sve viseće mreže dijele se na viseće mreže sa i bez letvica. Zapravo, letvice su drveni vodoravni štapići sa strane viseće mreže. Oni drže oblik viseće mreže i ne dopuštaju osobi da snažno padne.

Viseća mreža s drvenim letvicama

Viseća mreža bez letvica

Kriteriji / vrsta viseće mreže Viseća mreža s letvicama Viseća mreža bez letvica
Koliko prostora zauzima zauzima više prostora u bilo kojem obliku zbog drvenih letvica zauzima malo prostora, kako suspendiran, tako i presavijen
Koliko je sigurno lošije održava ravnotežu, lakše je pasti s takve viseće mreže, pogodno samo za aktivne i zdrave odrasle osobe dobro održava ravnotežu ,ravnomjerno “obavija” osobu, pogodan je za djecu i starije osobe
Koliko je ugodno Ne propadate toliko, bolje je puhati u vrućini u takvoj visećoj mreži padate jače, štiti od vjetra, ljeti je vruće (bolje je instalirati u hladu)
Je li lako ponijeti sa sobom zbog letvica je teže, tako da neće stati u ručnu torbu jednostavan za transport jer se lako sklapa
Kako izgleda izgled viseće mreže podsjeća na ležaljku, pa se smatra ljepšom inferiorni u vanjskim kvalitetama zbog običnog dizajna
Je li lako brinuti samo ručno pranje spužvom i prahom lako se pere u perilici kunalja
Cijena od 3000 (ovisi o materijalu, na primjer, poliester je jeftiniji od pamuka) od 1500 (ovisi o materijalu, na primjer poliester je jeftiniji od pamuka)

Zaključak: viseća mreža s letvicama prikladna je ako se volite sunčati ležeći u visećoj mreži, takav se model bolje ispuhuje i ne skriva tijelo poput viseće mreže bez letvica. Također, viseća mreža s letvicama dobra je opcija ako viseću mrežu instalirate cijelo ljeto na jednom mjestu, na primjer, samo u zemlji. Za one koji se često opuštaju na otvorenom, naprotiv, prikladan je dizajn bez letvica, zauzima manje prostora i lako ga je ponijeti sa sobom. Za djecu i starije osobe viseća mreža bez letvica bit će sigurnija.

Viseća mreža bez letvica u blizini prozora u stanu

Viseća mreža s letvicama u blizini prozora u seoskoj kući

Povijest stvaranja

Prve verzije visećih mreža pojavile su se u Južnoj Americi. Indijanci su izmislili ovu strukturu kako bi se zaštitili od zmija. Međutim, s vremenom su shvatili da je ova metoda vrlo prikladna za odmor i spavanje. U civilizaciju su hammocks donijeli mornari koji su savladali Ameriku. Oni su popularizirali viseće mreže u Europi, a zapravo i širom svijeta.

Sada je proizvodnja ovog proizvoda stavljena u tok, postoje različite vrste koje se razlikuju u načinu i materijalu proizvodnje, namjeni i mjestima rada. Neke regije imaju svoju ustaljenu tradiciju stvaranja visećih mreža. Takvi se dizajni aktivno proizvode i prodaju po raznim cijenama.

Vrste visećih mreža prema dizajnu: viseća mreža s potporom na okviru i viseća viseća mreža

Viseća mreža s drvenom potporom

Viseća viseća mreža bez potpore

Kriteriji / vrsta viseće mreže Viseća mreža s potporom na okviru Viseća viseća mreža
Trebam li podršku pričvršćuje se na okvir: drveni, plastični, metalni i ne zahtijeva dodatnu potporu pričvršćuje se na dva suprotna zida/na dva stupa/na dva stabla
Gdje je bolje koristiti u velikim gradskim stanovima, u vikendicama, u privatnim kućama, terasama. u malim i malim gradskim stanovima, na balkonima.
Trebam li prof. montaža (cm. točka 5) zauzima više prostora zbog okvira, ali ne zahtijeva građevinske vještine tijekom instalacije, samo ga stavite na ravnu površinu zauzima manje prostora zbog nedostatka okvira, ali zahtijeva posebnu ugradnju i rupe u zidu
Koliko je mobilan takva viseća mreža je teška, ali se i dalje može preurediti svaki put kad promijenite mjesta viseće mreže u stanu, morat ćete izbušiti nove rupe
Eksploatacija nosač ravnomjerno rasteže mrežu viseće mreže, tako da viseća mreža s potporom traje dulje viseća mreža gubi elastičnost i rasteže se pod težinom osobe
Cijena od 4500 tisuća. kuna (ovisi o materijalu okvira: drvo, metal, plastika; i konstrukcije ― stacionarni ili sklopivi; sklopivi je često jeftiniji od stacionarnog) od 1500 tisuća. kuna (ovisi o materijalu platna)
Čitaj više  Što je dozator vode i kako ga pravilno odabrati

Zaključak: dobra opcija za mali stan je viseća viseća mreža. Takva viseća mreža neće zauzeti puno prostora poput modela s okvirom, međutim, za ugradnju će biti potrebne rupe u zidovima i pomoć stručnjaka. Viseća mreža na okviru bit će prikladna u velikim sobama, a ne treba joj dodatna instalacija.

Viseća bijela viseća mreža bez potpore u privatnoj kući

Pletena viseća mreža na drvenom nosaču

Dno crta

Odabir viseće mreže za kuću ili ljetnu rezidenciju, potrebno je graditi na slobodnom prostoru, kao i na osobnim preferencijama. Za veće parcele koriste se žičani modeli koji imaju moderan izgled i mogu se koristiti za više korisnika odjednom. Mali viseći modeli mogu se udobno koristiti u vrtu, a svakodnevni odmor čine ne samo ugodnim, već i zdravim. Ocjena najboljih visećih mreža za dom i ljetnu rezidenciju za 2022. godinu omogućuje vam proučavanje popularnih modela koji imaju velik broj pozitivnih recenzija korisnika.

Materijali visećih mreža i kakvo opterećenje mogu izdržati

Viseće mreže od tkanine ― do 160 kg

Viseće mreže od tkanine dolaze u burlapu ili pamuku. Burlap-gruba tkanina izrađena od vlakana jute, konoplje, užeta itd. d. Unatoč svojoj čvrstoći (može izdržati do 160 kg), viseća mreža od vreće je kruta i bodljikava. Pamučne viseće mreže, naprotiv, ugodne su tijelu. Izgledaju dobro i jednako su izdržljivi. Minus viseće mreže izrađene od prirodnih tkanina ― ne vole vlagu i sunce. Ako se takva viseća mreža ne osuši nakon kiše, ona će postati pljesniva i postupno će izblijedjeti na suncu. Rješenje je instalirati viseću mrežu u hladu ili u zatvorenom prostoru. Viseće mreže od vreće i pamuka mogu izdržati dvije osobe odjednom.

Važno: statističko opterećenje viseće mreže od tkanine je 160 kg, a dinamičko je gotovo dvostruko veće. Odnosno, što se više ljulja na visećoj mreži, to će biti veće opterećenje.

Viseća viseća mreža od prirodnih tkanina na verandi

Viseća bež pamučna viseća mreža na polukatu

Sintetičke viseće mreže ― do 120 kg

Viseće mreže od poliestera i najlona izvrsna su opcija za strukture na otvorenom. Na primjer, nakon kiše, dovoljno je jednostavno obrisati takvu viseću mrežu i ostaviti da se osuši (oko sat vremena). Od minusa-sintetička viseća mreža ne dopušta tijelu da diše. Takva viseća mreža izdržat će odraslu osobu i/ili dijete.

Viseća viseća mreža od sintetičke tkanine između stabala

Viseća višebojna viseća mreža u unutrašnjosti potkrovlja dnevne sobe

Pletene viseće mreže ― od 120 do 180 kg

Viseće mreže od brazilskog oraha mogu izdržati do 180 kg, ratana-do 150, ali viseće mreže od obične loze (na primjer, vrba) mogu izdržati samo 120 kg. Pletena viseća mreža dugo zadržava oblik, pa traje dulje od modela izrađenih od tkanine.

Savjet: za viseće mreže koje se koriste na ulici-odaberite materijale koji se ne boje vlage, sunca i promjena temperature. Na primjer, okvir je izrađen od aluminija ili nehrđajućeg čelika, a platno je od padobranske svile. Za gradske stanove prikladan je drveni okvir, a pamučno platno.

Čitaj više  Indukcijski štednjak-potrošnja električne energije

Pletena viseća viseća mreža od ratana u stanu

Žičani modeli

Astrologija Lotus

Moderan i lijep proizvod je prikladan i popularan među kupcima. Viseća mreža je relativno velika, može se instalirati samo u zemlji. Platno je gusto, propušta zrak, kao dodatna oprema postoje mekani jastuci. Sam okvir ima oblik polukruga, omogućit će vam ljuljanje, ali ne postoji mogućnost slučajnog prevrtanja.

Kao zgodan bonus, tu je i nadstrešnica koja štiti korisnika od kiše i jakog sunca. Uključena je i mreža protiv komaraca.

viseća mreža astronom Lotus

Prednosti:

 • visok kapacitet;
 • prekrasan dizajn;
 • sigurnost;
 • dugi vijek trajanja.

Nedostaci:

 • platno će se morati kupiti odvojeno.

Prosječni trošak – 16.000 Hrvatskih kuna.

Fiesta S Interneta

Jednostavan, ali vrlo lijep model postat će ukras ljetne kućice ili element interijera stana. Maksimalno opterećenje viseće mreže je 150 kg, tako da nekoliko ljudi može udobno sjediti na njoj odjednom. Okvir konstrukcije izrađen je od crnogoričnog drveta, a tkanina je tkanje od poliamida. Takav je proizvod izdržljiv, ali dugo zadržavanje na tkanju može uzrokovati nelagodu u leđima. Sam okvir obrađen je zaštitom od vlage i plijesni.

Nije teško isprati tkaninu, sve mrlje i nečistoće lako se uklanjaju, a niti se brzo suše.

viseća mreža IPO Fešta

Prednosti:

 • moderan dizajn;
 • pouzdanost;
 • jednostavna instalacija;
 • dugi vijek trajanja;
 • dostupnost svih komponenti.

Nedostaci:

 • stabilnost se održava samo na potpuno ravnoj površini;
 • potrebno je dodatno kupiti madrac.

Prosječni trošak – 27.000 Hrvatskih kuna.

Tulip Rio Grand

Proizvod će smjestiti dva korisnika odjednom, izgleda sjajno i potražnja je među potrošačima. Materija je osjetljiva, ugodno teče oko tijela i ne izaziva iritaciju. Okvir je izrađen od drveta, omogućit će vam ljuljanje bez straha od pada. Tkanina je vrlo jaka, izrađena je od prirodnih tkanina. Materija se ne rasteže, čvrsto se povlači i ne dopušta da se leđa spuste.

viseća mreža

Prednosti:

 • moderan izgled;
 • jednostavno instalirati;
 • dugi vijek trajanja;
 • sigurnost.

Nedostaci:

 • velike dimenzije.

Prosječni trošak je 30.000 Hrvatskih kuna.

Sažetak: koju viseću mrežu odabrati

 • Najjeftinija viseća mreža na koju neće biti šteta proliti čašu soka je padobranska svilena viseća mreža.
 • Najsigurnija viseća mreža za djecu i starije osobe-viseća mreža bez letvica. Održava ravnotežu bolje nego s letvicama.
 • Pletena viseća mreža od brazilskog oraha najbolje podnosi težinu (do 180 kg).
 • Viseća mreža s okvirom odgovarat će velikim površinama i zauzet će više prostora zbog okvira od viseće.
 • Sintetičke viseće mreže ne boje se vlage i sunca, u usporedbi s modelima od prirodnih tkanina. Stoga su viseće mreže od najlona i poliestera najbolje za vanjske prostore.
 • Za česta putovanja s visećom mrežom-odaberite model bez letvica. Lako se sklapa i stane u običnu ručnu torbu.

Turistička viseća viseća torba od najlona

Pletena viseća viseća mreža u unutrašnjosti spavaće sobe

Video opis

Na tržištu postoji nekoliko vrsta visećih mreža. Stoga, ako želite kupiti tkaninu za viseću mrežu, vrlo je važno uzeti u obzir značajke dizajna i vrstu proizvoda kako biste pravilno i točno odabrali potrebnu količinu materijala. Brazilske viseće mreže mogu se objesiti na užad (koristi se poprečna traverza i posebne naramenice), a namijenjene su onima koji više vole udobnost. Širina viseće mreže je 2 m. Sam dizajn je prilično složen, proizvod je skup. Pretpostavlja povećano opterećenje, pa je potreban veći broj nosača.

tkanina za viseću mrežu

Viseće mreže meksičke tehnologije izrađene su od tkanina ili užadi

Kako popraviti viseću mrežu u stanu?

Korak 1. Odaberite viseću mrežu

Savjet: zapamtite, viseća mreža s letvicama zauzet će više prostora nego bez letvica.

Korak 2. Odaberite mjesto za viseću mrežu

Da bi pričvršćivanje bilo pouzdano, bolje je ako su zidovi izrađeni od betona ili opeke. Konstrukcije od gipsanih ploča nisu dizajnirane za velika opterećenja.

Važno: potporni zidovi za viseću mrežu moraju biti glavni (t.e. oni koji služe kao potpora zgradi i odlikuju se povećanom debljinom u usporedbi s unutarnjim pregradama).

Čitaj više  10 najboljih legla za mačke od silika gela 2022

Korak 3. Odredite udaljenost između zidova

Minimalna udaljenost između zidova nosača može biti nešto manja od pune duljine viseće mreže. Ali u idealnom slučaju, ako je ta udaljenost veća. Dakle, možete ispraviti položaj viseće mreže pomoću užadi.

Korak 4. Odredite visinu viseće mreže

Standardna visina od poda je 180 cm. Međutim, ako je udaljenost od zida do zida 3-3, 5 metara-nosače postavite niže (oko 150-175 cm), a na udaljenosti od 4-6 metara, naprotiv, bolje je nosače postaviti više (190-210 cm).

Savjet: viseća mreža s letvicama ne pada toliko kao viseća mreža bez letvica. Stoga se visina od viseće mreže do poda prilikom postavljanja konstrukcije s letvicama može smanjiti za 20-30 cm.

Korak 5. Napravite 2 petlje na svakom užetu s dvije strane viseće mreže

Dvije petlje pružit će vam dva načina korištenja viseće mreže. Prva je sigurna za djecu i sebe kada noge dosegnu Pod (40 cm), a druga je opcija viša (60 cm), na primjer, tako da je prikladno gledati televiziju s viseće mreže.

Korak 6. Izbušite rupu u zidu, umetnite sidreni vijak i uvijte ga u rupu

Prikladan je sidreni vijak zaobljenog ili kukastog oblika promjera 10 mm i duljine 60-80 mm. Ako se instalacija izvodi u ožbukanom zidu od opeke, tada će biti potrebne dodatne podloške.

Dijagram kako umetnuti sidreni vijak u zid

Sidreni vijak za ugradnju viseće mreže u glavni zid

Korak 7. Odaberite čvor za pričvršćivanje užeta na sidro

Uže možete pričvrstiti na vijak s nekoliko čvorova.

Čvor “jednostavan Vodič”

Troši minimalnu duljinu užeta. Minus-teško odvezati. Ako ne planirate često uklanjati viseću mrežu, čvor neće raditi.

Kako plesti čvor jednostavan Vodič za pričvršćivanje viseće mreže. Shema

Čvor “Osam”

Pouzdan čvor i lako se odvezuje, ali “pojede” više užeta. Ako planirate često prilagođavati položaj viseće mreže, bolje je odabrati “osmicu”.

Korak 7. Pričvrstite uže na viseću mrežu

Zatim provucite slobodni kuna užeta kroz ušicu petlje viseće mreže ili karabinera s obje strane. Da biste to učinili, bolje je koristiti čvor”osam”

Kako sami popraviti uže za viseću mrežu. Shema

Video opis

Malajske / vijetnamske viseće mreže izrađene su od čvrste mreže i obješene potpore ili grane. Koriste se dodatne poprečne poprečne trake. Zahvaljujući tome, krevet je prikladniji i može biti čak i dvokrevetna, možete se odmarati u njemu vrlo dugo bez osjećaja boli.

Viseće mreže za sjedenje – mogu se staviti na ulicu ili u stan

Kako popraviti viseću mrežu u zemlji?

Viseća mreža između stabala

Da biste učvrstili viseću mrežu s nosačima drveća-upotrijebite čvor”boa”. Ova opcija za pletenje čvora prikladna je kada konop treba pričvrstiti oko nečega ― na primjer, stabla. “Constrictor” je lako odvezati, što je prikladno kada brzo trebate ukloniti viseću mrežu sa stabla.

Savjet: udaljenost između stabala trebala bi biti 20-30 cm veća od duljine mreže viseće mreže. Tako nakon ugradnje viseća mreža neće pasti prenisko. A promjer svakog stabla trebao bi biti približno 20 cm. A visina ovjesa viseće mreže iznad tla je 1,5-2 metra. Provjerite je li stablo pouzdano, bez cijepanja i ozbiljnih oštećenja.

Kako plesti čvor osam za pričvršćivanje viseće mreže između stabala. Shema

Pletena viseća mreža između stabala

Viseća mreža između stupova

Ako nema drveća, stupovi/metalne cijevi / grede verande itd. d. U slučaju stupova, važno je znati nekoliko pravila:

Visina, promjeri nosača ― kao u slučaju drveća-promjer 20 cm, 1,5-2 metra iznad tla . Udaljenost između stupova-dodajte 20-30 cm duljini mreže viseće mreže.

Ako je duljina stupova oko dva metra, tada dubina kopanja treba biti najmanje pola metra. Da bi nosači bili pouzdani, beton se izlije na dno jame za grede i u njega se postavljaju nosači. Dakle, tlo se s vremenom neće pokisnuti od kiše. Pričvršćivači su isti kao i na drveću.

Pletena viseća mreža između stabala

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: