Top 15 najboljih energetski učinkovitih grijača: ocjena 2021-2022 ekonomičnih modela za dom i ljetnu rezidenciju

Ocjena najboljih energetski učinkovitih grijača 2021-2022

MjestoImeCijenaOcjena
Najbolji energetski učinkoviti Grijači za cijenu / kvalitetu za 2021. -2022
1Ballu BEC/EZMR-1500Saznajte cijenu9.9 / 10
2Electrolux EIH/AG2-1500ESaznajte cijenu9.7 / 10
3RESANTA OMPT-12NSaznajte cijenu9.5 / 10
Najbolji infracrveni grijači koji štede energiju
1Nikaten 300Saznajte cijenu9.9 / 10
2RESANTA IKO-800LSaznajte cijenu9.8 / 10
3Ballu BIH-APL-0.6Saznajte cijenu9.7 / 10
Najbolji konvektorski štedljivi Grijači
1Hyundai H-HV15-10-UI617Saznajte cijenu9.9 / 10
2Ballu Enzo BEC/EZER-2000Saznajte cijenu9.7 / 10
3Edisson Polo 1500MSaznajte cijenu9.6 / 10
Najbolji uljni štedljivi Grijači
1Ballu Classic BOH/CL-07Saznajte cijenu9.9 / 10
2Timberk TOR 21.1507 BC/BCLSaznajte cijenu9.8 / 10
3General Climate NY17LFSaznajte cijenu9.6 / 10
Najbolji štedljivi grijači s keramičkim grijaćim elementima
1Nikaten 200Saznajte cijenu9.9 / 10
2EWT CLIMA 750 WKSaznajte cijenu9.7 / 10
3Xiaomi Smartmi Smart Heater (ZNNFJ07ZM)Saznajte cijenu9.5 / 10

Sadržaj:

 • Ocjena najboljih energetski učinkovitih grijača 2021-2022
 • Kako odabrati energetski učinkovit grijač u omjeru cijene i kvalitete?
 • Najbolji energetski učinkoviti Grijači za cijenu / kvalitetu za 2021. -2022
 • 1. Ballu BEC/EZMR-1500
 • 2. Electrolux EIH/AG2-1500E
 • 3. RESANTA OMPT-12N
 • Najbolji infracrveni grijači koji štede energiju
 • 1. Nikaten 300
 • 2. RESANTA IKO-800L
 • 3. Ballu BIH-APL-0.6
 • Najbolji konvektorski štedljivi Grijači
 • 1. Hyundai H-HV15-10-UI617
 • 2. Ballu Enzo BEC/EZER-2000
 • 3. Edisson Polo 1500M
 • Najbolji uljni štedljivi Grijači
 • 1. Ballu Classic BOH/CL-07
 • 2. Timberk TOR 21.1507 BC/BCL
 • 3. General Climate NY17LF
 • Najbolji štedljivi grijači s keramičkim grijaćim elementima
 • 1. Nikaten 200
 • 2. EWT CLIMA 750 WK
 • 3. Xiaomi Smartmi Smart Heater (ZNNFJ07ZM)
 • Koju tvrtku odabrati?
 • Zaključak
 • Recenzije kupaca
 • Korisni video

Vrste električnih grijača

Ulje

Uljni radijatori su proračunski, tj.e. najpristupačniji većini stanovništva i najčešći modeli električnih grijača među ljudima. Prikladni su za transport zbog svojih malih dimenzija (samo električna žica može ometati, ali to se lako može popraviti podnom brtvom). Izvana, uljni radijatori nalikuju konvencionalnoj bateriji za grijanje, ali imaju zapečaćeno metalno kućište napunjeno uljem. Kada je električna energija spojena, ulje se počinje zagrijavati, miješati i distribuirati toplinu po cijelom tijelu.

Obično se unutra nalazi ugrađeni termostat koji održava normalnu brzinu grijanja i poštuje temperaturni režim, štiteći strukturu od pregrijavanja. Kad se dosegne određeni temperaturni prag, termostat isključuje sve funkcije grijanja uređaja, a struktura ostaje u stanju pripravnosti dok temperatura ne padne na prihvatljivu razinu. Slično isključivanje prilikom prevrtanja uređaja osigurava sigurnost u interakciji s djecom, životinjama ili jednostavno neopreznim vlasnicima.

Uređaji ove vrste su jeftini i predstavljaju idealan omjer “cijene i kvalitete”. No, brzina zagrijavanja je loša: prosječnom radijatoru ulja treba 10 do 20 minuta da se zagrije. A možete ih instalirati samo na pod.

Konvektor

Električni uređaji konvekcijskog principa rada su uređaji male veličine i ravnog oblika koji se lako ugrađuju u unutrašnjost. Konvektori rade pomoću cjevastog električnog grijaćeg elementa-grijaćeg elementa, koji je ugrađen u posebnu rupu na dnu kućišta uređaja. Zračne mase koje ulaze u ovu šupljinu zagrijavaju se, padaju prema gore i izlaze u okoliš kroz rupe već s vrha kućišta (ponekad se ventilator koristi za uklanjanje protoka zraka).

Među konvektorskim uređajima postoji uvjetna klasifikacija. Uređaji su podijeljeni prema načinu njihove ugradnje, razlikujući četiri klase:

 • Panel, vertikalni i stropni konvektori, stacionarni tip;
 • Konvektori mobilne ploče;
 • Klizni konvektori;
 • Skriveno (montirano ispod podne obloge).

Unatoč razlikama, svi su uređaji opremljeni visoko preciznim temperaturnim senzorima koji prate svaku temperaturnu razliku. Nijedan moderni model konvektora više nije potpun bez takvih tehnologija.

Infracrveni

Infracrveni radijator je najbolja opcija za seosku kuću. Ima visoku brzinu zagrijavanja, održava zrak suhim, ergonomski je, gotovo tih, smanjuje troškove energije i ima visok vijek trajanja.

Najviša klasa zaštite uređaja ove vrste omogućuje njihovu upotrebu, uključujući u okruženju sa zapaljivim tvarima. Protupožarna sigurnost također u potpunosti eliminira mogućnost opeklina na površini kućišta (ako su ispunjeni svi uvjeti i uređaj odgovara vrsti prostorije). A upotreba ir ploče utječe na ionizaciju zraka i smanjuje toksičnost zraka, što također pridonosi terapijskom učinku.

U kućište uređaja ugrađen je zaslon na kojem se odbrojava tajmer koji vam omogućuje podešavanje sustava za sprečavanje pregrijavanja za sebe. A ako vam se ne sviđa ručna kontrola, tada možete koristiti daljinski upravljač.

Električni grijači rade na principu dugovalnog zračenja (infracrveni valovi), koji emitiraju toplinske zrake, poput solarnih, zagrijavajući okoliš. U tom se slučaju ne zagrijava sam zrak, već područje u području pokrivanja grijača. Emiteri u takvim uređajima su halogene svjetiljke ili keramičke / karbonske ploče koje se zagrijavaju grijaćim elementom.

Nedostaci ir grijača uključuju sljedeće aspekte:

 1. Brzina zagrijavanja zraka je na visokoj razini, ali pad temperature neće biti ništa manje oštar u slučaju naglog isključivanja uređaja (što ponekad dovodi do prenapona).
 2. Prije kupnje uređaja potrebno je izračunati kapacitete za određenu vrstu prostorije. Temperatura grijanja u različitim uvjetima može se ozbiljno razlikovati. Maksimalna snaga koja ne predstavlja prijetnju je 350 vata / m2, inače se pri kontaktu mogu dogoditi opekline.
 3. Stalno odvlaživanje zraka može imati određene negativne posljedice. Pogotovo ako u sobi postoje predmeti za slikanje za koje je prekomjerno sušenje pretjerano štetno. Stoga se preporučuje dodatna ugradnja ovlaživača zraka.

Kvarc

Električni grijači kvarcnog tipa izgledaju ili kao pravokutne monolitne ploče, koje uključuju komprimirani kvarcni pijesak i nikrom leguru, potpuno ih izolirajući od okoline, ili kao staklene cijevi u čeličnom kućištu opremljene infracrvenim grijaćim elementom. Prvi i povezani su, u većini slučajeva, s pojmom “kvarcni grijač”. Potonji se obično nazivaju “cijevni grijači”, imaju potpuno drugačiji princip rada i pripadaju infracrvenoj klasi. Upravo su s takvim uređajima povezana brojna” Narodna “pitanja koja su postala kućna imena i povezana su s kvarcanjem, poput: “pomaže li kvarcni grijač protiv plijesni”…

Kvarcni grijač priključen je izravno na električnu mrežu, a pritom troši izuzetno malu količinu električne energije. Pouzdana toplinska izolacija čini ga potpuno vatrootpornim, termostat vam omogućuje konfiguriranje uređaja za održavanje bilo koje temperature izvan mreže (na primjer, ako vlasnici posjećuju kuću oko nekoliko puta mjesečno, tada prosječnu sobnu temperaturu mogu ostaviti na 10-12. Ukupna temperaturna razina ploče ne prelazi 95. Snaga uređaja je 0,5 kilovata, a to je sasvim dovoljno da se u potpunosti osigura toplina prostorije površine do 8 m2. To je potpuno prijenosni, vrlo preveliki grijač (prosječna težina – 12 kilograma).

Ključni nedostatak uređaja je sporo zagrijavanje – kvarcnom uređaju treba najmanje dvadeset minuta da se zagrije. U tom se slučaju jedan uređaj možda neće moći nositi s grijanjem prostorije, pa će najvjerojatnije biti potrebno instalirati nekoliko paralelnih jedinica.

Ovaj kompaktni uređaj, koji se ne razlikuje po prekomjernoj snazi, idealan je za one koji žele održavati stabilan temperaturni režim u svojoj seoskoj kući, na koju dolaze nekoliko puta mjesečno.

Keramika

Grijanje keramičkih ploča kombinira dizajnerske značajke konvektora i uređaja s infracrvenim zračenjem. Hibridni princip rada keramičkog grijača omogućuje distribuciju infracrvenih zraka ne samo zonski, kao što se događa na standardnoj ir ploči, već i zagrijavanje cijelog unutarnjeg prostora zbog konvekcijskih svojstava modela.

Keramika od koje je izrađeno tijelo ove klase uređaja zagrijava se do 85 Celzijevih stupnjeva. A prosječna potrošnja energije keramičkog uređaja iznosi 375 vata, što je čak i manje od potrošnje energije računala. Izvedba ovih grijača premašuje pokazatelje infracrvenih uređaja, a njihova ugradnja u privatnoj kući zapravo zamjenjuje sustav grijanja i ne zahtijeva kotlovnicu.

Film

Filmski ili fleksibilni grijač jedna je od vrsta infracrvenog grijača. Dizajn takvog grijača je maksimalno utilitaran: grijaći element je ugrađen između slojeva fleksibilnog filma otpornog na toplinu, koji je obješen na zid, na pod ili na strop, a izvana često podsjeća na sliku u svom obliku. U vezi s potonjim, ova opcija može zanimati one koje muče pitanja: Kako uklopiti grijač u unutrašnjost, gdje je bolje staviti, gdje pronaći prikladno mjesto itd.p.

Funkcionalno, uređaj ponavlja sve mogućnosti infracrvenog odašiljača: tijekom rada, toplina koja se provodi ne prenosi se izravno u zrak, već prvo zagrijava okolne objekte.

Kako odabrati energetski učinkovit grijač u omjeru cijene i kvalitete?

Prilikom odabira energetski učinkovitog grijača uzmite u obzir sljedeće točke:

 • Vrsta uređaja. U prodaji ćete pronaći uljne radijatore, toplinske ventilatore, infracrvene emitere, kao i plinske i električne konvektore. Prvi rade zbog zagrijanog ulja i stvaraju minimalnu buku. Drugo-brzo zagrijavaju sobu i troše malu količinu električne energije. Treći su prikladni ne samo za zatvorene prostore, već i za otvorene prostore. Potonji će biti idealna opcija za ljetnu kućicu i omogućuju vam kombiniranje nekoliko uređaja odjednom.
 • Potrošnja energije. Iz ovog pokazatelja izravno ovisi o tome koje područje u sobi uređaj može zagrijati. Tako će, na primjer, za sobu od 20 četvornih metara biti dovoljno 1500 vata.
 • Vrsta upravljanja. Može biti mehanički ili elektronički, pomoću daljinskog upravljača. Druga se opcija smatra najprikladnijom i najpouzdanijom u pogledu rada.
 • Prisutnost termostata. Kada se u stanu postigne željena temperatura koju je korisnik postavio u postavkama, uređaj će se automatski prebaciti u stanje pripravnosti. Takvi su modeli malo skuplji od uobičajenih, ali u budućnosti će se ta razlika više nego isplatiti.
 • Dimenzije uređaja. Važno je usredotočiti se na veličinu dnevnog ili radnog prostora — što je manji, to bi grijač trebao biti kompaktniji (kako ne bi ometao i stvarao neugodnosti u maloj sobi) i obrnuto.

U ovom slučaju, preporučljivo je koristiti grijač koji štedi energiju kao dodatni

Princip rada modernih električnih grijača

Konstruktivno se razlikuju tri metode prijenosa topline:

 1. Slobodna konvekcija. Prijenos topline temelji se na interakciji toplih i hladnih zračnih struja u zajedničkom prostoru. Teži hladni zrak tone, a topli zrak zauzvrat se diže na svoje mjesto.
 2. Dugovalno zračenje. To uključuje, na primjer, infracrvene zrake. Dno crta je da uređaji koji rade na ovom principu zagrijavaju površine (zidove, stropove) i predmete, zbog čega se cijeli unutarnji prostor zagrijava i zadržava toplinu.
 3. Toplinska ventilacija. To je sustav koji uključuje grijaći element i ventilator. Prvo, prvi zagrijava zračne struje, a zatim drugi odvodi te toplinske tokove prema van.

Vrste termostata

Termostati – uređaji koji se koriste u sustavima grijanja za održavanje zadanog temperaturnog režima.

Mehanički termostat

Postoje dvije vrste termostata: mehanički i elektronički.

Ovdje su, prema korisnicima, glavne prednosti električnog termostata:

Točno poštivanje temperaturnog režima. Stvarna temperatura razlikuje se od zadane za najviše 0,1. Odstupanja mehaničkog termostata kreću se od 1 do 3 c. Zbog toga potonji više troši toplinsku energiju.

Dulje poštivanje točnosti temperaturnog režima i duži vijek trajanja od mehaničkog tipa.

Tihi rad, za razliku od mehaničkog termostata, čije je uključivanje i isključivanje popraćeno klikom.

Glavne prednosti mehaničkog termostata:

otpornost na nagle promjene napona i niska cijena.

Digitalni elektronički regulatori temperature postaju rašireni. Sudeći prema recenzijama, ovo je “najpametnija” sorta. Dodijelite uređaje s otvorenom i zatvorenom logikom.

Zatvorene logičke uređaje karakterizira nepromjenjivi algoritam rada. Nemoguće je prilagoditi program njihovog rada. Možete promijeniti samo glavne parametre. Ova vrsta se češće koristi u sustavima grijanja za domove i urede.

Termostati s otvorenom logikom imaju napredne postavke. Vlasnik može promijeniti algoritam svog rada. Promjene se vrše pomoću gumba ili zaslona osjetljivog na dodir. Takvi se uređaji češće koriste u industrijskim poduzećima, jer bi se stručnjaci trebali baviti njihovim reprogramiranjem.

Ukratko o glavnoj stvari

Električni grijači za ljetnu rezidenciju, štedeći energiju za kuću i stan, podijeljeni su na pod, zid i strop. Prema vrsti prijenosa topline postoje modeli ulja, konvekcije, protoka i infracrvenog zračenja.

Ovisno o proizvođaču, svi oni mogu biti opremljeni različitim sustavima upravljanja, postavki i nadzora – od mehaničkog regulatora do pametnog programiranja.

Prilikom odabira radijatora za specifične uvjete uporabe potrebno je obratiti pažnju na parametre kao što su snaga, površina prostorije, razina zaštite i zaštite od požara, metode podešavanja i upravljanja, kao i prisutnost toplinskih senzora.

Preporuke za rad uređaja za grijanje koji štede energiju

Vlastita sigurnost prva je stvar koju morate imati na umu prilikom instaliranja uređaja. Iako su mnogi Grijači Vatrootporni, ne zaboravite na ova pravila:

 1. Ne postavljajte radijator bliže od pola metra od namještaja i namještaja.
 2. Ako ste uređaj instalirali kraj prozora, pazite da ga zavjese ne dodiruju.
 3. Ne ostavljajte radijator bez nadzora.
 4. Ne postavljajte uređaj u blizini utičnice iz koje se napaja.
 5. Ne sušite odjeću, krpe i ostalo na uređaju.
 6. Pazite da ventilacijski otvori ne blokiraju ništa.
 7. Povremeno očistite uređaj od prašine. Za čišćenje nemojte koristiti tvrde četke ili abrazivne deterdžente. Obična vlažna krpa će učiniti.

Električni grijači brzo zagrijavaju sobu na željenu temperaturu. Bolje je kupiti uređaje s fleksibilnom regulacijom snage.

Megador Light-100

Grijač” Megador Light-100 ” tipa postolja je mali i gotovo nevidljiv. Njegove dimenzije su samo 1000h60h40 mm. Uski uređaj za grijanje savršeno će se uklopiti u male prostorije.

Maksimalna snaga konvektora – 400 vata. Nedostaje funkcija glatkog podešavanja. Uređaj ima samo dvije razine snage: 50% (200 vata) i 100% (400 vata).

Grijač Megador Light-100

Da biste maksimalno iskoristili mogućnosti grijača, trebali biste se pridržavati ovih savjeta:

 1. Ne postavljajte uređaj bliže od 15 cm od namještaja i predmeta interijera.
 2. Ugradite konvektor na udaljenosti ne većoj od 20 cm od poda.
 3. Uređaj postavite samo na zidove, čije izbočine ne prelaze 15 cm.

Termofon MT 1,5

Zidni grijač za uštedu energije za dom “Teplofon MT 1,5” povećava temperaturu zraka prema principu konvektora. Moguće je ugraditi noge s kotačima, ali one se ne isporučuju u kompletu.

Grijač topline Mt 1.5

Kupac može podesiti temperaturu pomoću kotača postavljenog na vrh kućišta.

Ostale prednosti konvektora:

 • dostupnost nosača u paketu;
 • čelični okvir;
 • jednostavan, ali moderan dizajn;
 • zaštićen od pregrijavanja i vlage.

Dimenzije uređaja-90 apta40 apta9, 5 cm. Težina je 6 kg.

Konvektor se proizvodi u Rusiji. Proizvođač daje jamstvo na 3 godine.

Pogreške pri odabiru grijača

Pokušaj uštede

Negativan rezultat često je posljedica loše osmišljene uštede. Jedan od primjera je grijač ventilatora, kao proračunska zamjena za grijač. Radost kupaca zbog jednokratne uštede na grijaču s vremenom zasjenjuje činjenica da grijač ventilatora nekoliko puta preklapa zbroj grijača u pogledu potrošnje energije.

Kupnja marke umjesto proizvoda

Za razliku od prethodne točke, mnogi kupci, umjesto da razgovaraju o pozitivnim kvalitetama proizvoda i o tome što im osobno odgovara, razmišljaju o tome koja je tvrtka grijač bolja i koja je marka bolja za kupnju. U većini slučajeva to dovodi samo do neopravdanih troškova.

Zanemarivanje zaštite od požara

Električni grijači često su uzrok požara, pa pristup odabiru uređaja s mehanizmom za grijanje mora biti ozbiljan i udovoljavati standardima zaštite od požara.

Odabir previše bučnog grijača

Uređaji za uklanjanje buke vrijede svoje težine u zlatu, ali većina uređaja za grijanje jednostavno ne proizvodi nikakve zvukove. Najglasniji su grijači ventilatora, ali modeli s metalnim kućištima također povremeno stvaraju buku.

Megador Standard-100

Megador Standard-100-grijač podnog tipa instalacije. Uređaj se može postaviti na pod ili objesiti na zid.

Princip rada grijača temelji se na kaljenju zida. Ona postaje

Megador standardni grijač-100

Snaga uređaja je-400 vata. To mu omogućuje zagrijavanje 4 m2 zimi i 8 m2 u proljeće. Na kućištu je instaliran regulator pomoću kojeg se podešava snaga.

Uređaj se proizvodi u Rusiji. daje jamstvo od 10 godina, a navedeni vijek trajanja je 25 godina.

Zahvaljujući jedinstvenom principu rada, grijač se može ugraditi u bilo koju sobu:

 • ured;
 • stan;
 • Vikendica;
 • balkon;
 • lođa;
 • trgovina.

Uređaj se proizvodi u dvije boje: bijeloj i smeđoj. Univerzalne nijanse odgovarat će bilo kojem dizajnu.

Video opis

O električnim grijačima u ovom videu:
Prilikom odabira vrste radijatora za grijanje potrebno je polaziti od specifičnih uvjeta za njegovu daljnju uporabu. Dakle, kvarcni grijači za kuću štedljivi zidni grijači, kao i grijači ventilatora, prikladni su za grijanje malih površina. Keramika, konvekcija i ulje prikladni su za velike i srednje prostorije. Ako želite stvoriti punopravni sustav grijanja, onda je bolje odabrati kombinaciju uređaja različitih vrsta-na mjestu instalacije.

Hladnjak ulja za dom

Hladnjak ulja za dom

Termica Comfortline RWO-1.0

Infracrveni grijač za dom Iphine-1.0 zagrijava površinu do 10 m2 snagom od 1000 vata. Dizajniran za stropnu montažu. Pogodno za ugradnju u bilo koju sobu.

Ostale specifikacije uređaja:

 1. Maksimalna visina ugradnje: 3,5 m.
 2. Minimalna visina ugradnje: 2,4 m.
 3. Dimenzije: visina – 11 cm, širina-93,5 cm, dubina-4,5 cm.
 4. Težina uređaja: 2,1 kg.

Od dodatnih funkcija, uređaj ima samo “zaštitu od pregrijavanja”. Stoga je grijač siguran za upotrebu.

Uređaj se proizvodi u Ruskoj Federaciji. Prosječni trošak proizvoda je 2300 kuna.

Hyundai H-HC3-08-UI998

Ice-ice3-08-ICE998-infracrveni grijač koji štedi energiju. Snaga uređaja je 800 vata, što mu omogućuje zagrijavanje prostorije površine 8 m2.

Uređaj ima funkciju “zaštita od pregrijavanja”. To znači da će se konvektor automatski isključiti kada grijaći element dosegne kritičnu temperaturu. To se može dogoditi ako motor ventilatora ne radi ispravno. Ova funkcija osigurava požarnu sigurnost grijača “Hendai”.

Podni uređaj. Ima male dimenzije: 36.8h25.3v6.8 cm. A težina ne prelazi 1 kg. Na vrhu je kućište opremljeno ručkom. Zahvaljujući ovim opcijama, lako je premještati se iz jedne sobe u drugu.

Teplofon ERGN 0,4 televizija

Još jedan Hrvatski grijač u TOP-10 – “ERGN 0,4 internet”. Njegova prednost u odnosu na prethodno spomenuti uređaj je dvostruka metoda grijanja prostorije (konvektor i infracrveni). Ovaj princip rada osigurava ravnomjernu raspodjelu topline u minimalnom vremenskom razdoblju.

Ostale prednosti:

mala debljina-4,2 cm, uključujući pričvršćivače;

visoka klasa zaštite od prašine i vlage, zbog čega se može koristiti u sobama s visokom vlagom;

automatsko isključivanje pri pregrijavanju;

elegantno ravno crno kućište koje će se savršeno uklopiti u moderne domove i urede;

mogućnost izrade kućišta u dvije verzije: staklo ili metal.

Nedostatak”ERGN 0,4 Interneta”:

nedostatak regulatora temperature.

Ovaj se problem može riješiti kupnjom vanjskog termostata.

Teplofon ERGN 0,4 televizija

Specifikacije uređaja:

 1. Dimenzije uređaja su 70h45h4, 2.
 2. Težina-5,5 kg.
 3. Način ugradnje-zid.
 4. Snaga-400 Vata.
 5. Grijanje površine od 8 m2 u proljeće i 4 m2 zimi.
Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: