Barbaris običan: opis i sorte, slijetanje i njegu

Osoba se uvijek pokušava okružiti tom vegetacijom, koja je estetska i ljekovita vrijednost. U slučaju Barbarisa oba su se pokazatelji ujedinjeni. Da raste u vrtu ove kulture, morate znati kako izgleda, koje su sorte i za ono što je svaki od njih namijenjen. Odabrana opcija treba uzeti na web-lokaciji, za to je potrebno odabrati određeno mjesto, ispravno odložiti biljku, pružajući mu naknadnu skrb, inače neće moći postići željeni rezultat.

Osobine

Barbaris običan, ili Berberis vulgaris, je grm koji može sletjeti od vrtlara u različite svrhe. Ova biljka ima atraktivan izgled i koristi, ima ljekovita svojstva. Opis kulture je sveden na činjenicu da je dekorativni grm, izbojci i deblo od kojih su pokriveni s bodljama, što ga čini dobrim opcijom za žive zaštite. Promjer krune koja ima sferični oblik je od 2 do 2.5 M. Lišće naizmjence rastu i imaju eliptični oblik.

Grm izgleda lijepo u proljetnim, ljetnim i jesenskim godišnjim dobima. Ljeti ima neku vrstu zelene lopte, au proljeće se sviđa oko cvjetovima, što se događa u cijeloj biljci. Žuti cvjetovi i mala veličina, ali mnogi od njih formiraju se na grmu. Osim ugodnog izgleda, dok kultura cvatnje odiše blagi slatki miris, koji privlači pčele koje skupljaju pelud od Barbarisa za vrlo ukusan med.

Blossom traje gotovo mjesec dana, nakon čega cvijeće pada, a bobice počinju na svom mjestu.

Jesensko lišće mijenja boju iz zelene boje na svijetlo crvenoj ili tamnocrvenoj hladovini, što izgleda vrlo impresivno. Do rujna i listopada, završen je proces formiranja bobica koji imaju prošireni oblik i svijetlo crvenu nijansu. Ovi plodovi su jestivi i korisni, mogu se koristiti za različite svrhe. Okusiti, strpljivo su kiseli, ali uz pravilnu uporabu, posuđe se dodaje jela željene nijanse, boje i mirisa. Važno je znati da nema neispunjenih bobica ni u kojem slučaju – oni se prikupljaju veliku koncentraciju alkaloida, koji su otrovni za čovjeka.

Sortalna raznolikost

Barberry obični susreće češće od drugih sorti. Moguće je pronaći u južnim područjima Rusije. U prirodi raste u šumi na rubovima, u šumskom steppu, na brdima, kao iu kavkazu. Ova sorta može doseći visinu od 3 metra, ima prazan oblik i šiljke na deblu i granama. To je zeleni grm, lišće na kojem pada crveno. Cvijet se provodi zahvaljujući žutim cvjetovima, od kojih crveno izduženi plodovi odrastaju. S obzirom na popularnost ove biljke, postoji širok raspon njegovih sorti.

 • Grade ljubičasta “atropurpur” – prosječna raznolikost, lišće koje provalnika ili ljubičasta. Cvjetovi imaju narančastu boju i svijetle i sjajne bobice u izgledu.
 • “Albo Variagat” – karakterizira Motley lišće, koje ima zeleno i bijelo razvod.
 • “Aureo-marginat” – grmlje imaju mrtvo lišće, rubove s brončanim rubovima. Bez dovoljne količine svjetla, boja lišća blijedi, biljka počinje odrasti i nestaje dekoracionalnost Barbarisa.
 • “Serrata” – stupanj purila, odlikuje se nazubljenim oblikom lišća.
 • “Sulcata” – grmlje od žudnje, koje se odlikuju dugim dirijevima.
 • “Alba” – posebna raznolikost Barbaris, koja daje jesenske bijele bobice, a sorta lutea je žuta.
 • “Asperma” Različito od svih gore navedenih sorti u odsutnosti sjemena u plodovima.

Svaka opcija ima vlastite karakteristike koje privlače Dacms i vrtlari. Odabir postrojenja za vaše stranice, morate ga dobro proučavati i pokupiti najprikladniju opciju.

Kako posaditi?

Slijetanje Barbarisa provodi se u jesen ili posljednjih dana proljeća. Da bi se biljka dogodila, trebala bi postojati najmanje 4 bubrega na mlazu na svakom izbojcima. Važan plan za slijetanje, koji ovisi o imenovanju grmlja. Ako se treba dobiti živa ograda, udaljenost između grmlja ne smije prelaziti pola metra ako je kultura zasađena u malu količinu za dekorativnu ili drogu, bolje je ostaviti barem mjerač između biljaka.

Da bi kultura dobro i brzo otišao na rast, morate staviti gnojivo u bunar prije ukrcavanja. Najbolje je koristiti hranilice koje sadrže dušik, smjese s sadržajem kalija i fosfora. Važno je odabrati pravo mjesto za budući grm kako bi on cijelo vrijeme bio na suncu, inače se boja lišća neće promijeniti, ostala tamna.

Tlo mora biti svjetlo, ne previše navlaženo, nedostatak vlage grmlja će se bolji od konvergencije.

Kako se brinuti?

Trenutna skrb ne predstavlja posebne poteškoće, a pravodobno ispunjenje svih radnji na mjestu bit će lijepi i dekorativni grmovi, zadovoljava izgled, cvijet i kasnije voće. Da biste dobili zdrav i lijep grm, morate obaviti takve aktivnosti kao što su:

 • zalijevanje;
 • korov;
 • labav;
 • okopavanje;
 • podrezivanje;
 • Podkrrd.

Planiranje brige o grmlju, morate znati da kultura ne može biti preplavljena, jer će biti dovoljno za vodu jednom tjedno. Uklonite umorna trava potrebna je s takvom frekvencijom tako da ne postoji ništavilo. Mustalirati mladi grm od korova dobro pomaže u malčiranju tla u blizini debla. Tako da grmovi dobro rastu i zadržavaju svoju dekorativnost, moraju se oploditi, ali za Barbaris je ovaj postupak dovoljan da se samo na samom početku proljeća.

Za prezentirani izgled potrebno je smanjiti grmlje, formirajući ih i uklanjajući sve previše, Optimalni rokovi za ovaj postupak bit će početak proljeća i kraja jeseni. Svaki vrtlar može tvoriti grm po vlastitom nahođenju, dajući mu bilo koji oblik. Kako bi kultura dugo raste, održavajući vanjsku atraktivnost i zdravlje, važno je pratiti bolesti i mikroorganizme koji se mogu pojaviti na biljci. Osim brige u toploj sezoni, vrijedi razmotriti mjere vezane uz sklonište Barbarisa za zimu.

Samo će vam pravo odlazak omogućiti da imate lijepe i bujne grmlje, obilno i dajući veliku žetvu bobica. Ali bez znanja o osnovama skrbi za ovu kulturu bit će teško dobiti te rezultate.

Zalijevanje

Barbaris se odnosi na one kulture koje u normalnom stanju mogu u potpunosti učiniti bez dodatnog navodnjavanja. Ova biljka je vrlo loša za prenošenje vlažnog tla, stoga se preporuča da vlaga učini samo vlazi samo u jakoj toplini, ne više od jednom tjedno. Osobitost postupka zalijevanja je da voda treba biti topla, a potrebno je izravno izliti na tlo u blizini grma, bez navodnjavanja lišća.

Posebni uvjeti trebaju se kreirati samo za mlade sadnice, koje su samo zasađene i trebale bi biti ukorijenjene što je prije moguće. U tom slučaju, više od mjesec dana trebate zadati Barbaris, ali frekvencija ostaje nepromijenjena, samo jednom tjedno. Tako da biljke imaju dovoljno vlage, potrebno je osigurati da korovi ne prokliču blizu njih. Umjereno mokri ili lagano ljutito tlo, na kojem neće biti trava korova, bit će najpovoljnija za dobar rast grmlja.

Podkrrd

Tijekom slijetanja, gnojiva se unose u tlo, što omogućuje prvu godinu rasta Barbarisa da u potpunosti eliminira bilo kakve aditive. U drugoj godini rastuće kulture, potrebno je napraviti dušične gnojive, urea je najprikladnija, čija koncentracija treba biti 0.2%. Pod svakim grmom preporučuje se ulijte najmanje 10 litara takvih aditiva. Do kraja sezone potrebno je provesti malč tla pomoću treseta.

Izrada uree se preporuča zadržati svaka 3 godine, hranjenje tla u kojem će Barbaris rasti. Ako se usjev planira planirati, onda morate dodatno napraviti potash i fosforni aditivi nakon što je Bush prestao cvjetati, kao i na početku jeseni. Brzo se nositi s hranjenjem, preporuča se koristiti gotove kompozicije, na primjer, “Kemira Universal”. Osim toga, još uvijek kalijev gnojiva i superfosfat, koji se uzimaju u količini od 10-15 g svake tvari.

Uz pravilno hranjenje tla, grm će rasti prilično velik, boja lišća i cvijeća će biti svijetlo, a voće – najzrelije.

Podrezivanje

Rast Barbarisa ne razlikuje se po posebnoj brzini, rastući tijekom godine za samo 30 cm, ali to ne mijenja činjenicu da biljka treba punopravno obrezivanje. Svake sezone, vrtlar ili tokket treba obavljati sanitarno obrezivanje, uklanjanje suhih, bolesnih i nepotrebnih grana. osim, Postoji potreba za formativnim postupcima za uklanjanje suvišnih. Širjeva će u potpunosti ovisiti o svojim ciljevima kultiviranja. Za dekorativne biljke bit će dovoljno stvaranja određenog izgleda, i dobiti usjev koji je potreban za obrezivanje busha dobro, uklanjajući dodatne grane koje će biti prepreka za puni razvoj plodova.

Druga vrsta obrezivanja povezana je s pomlađivanjem grmlja, koja se radi s dugom rastom kulture na jednom mjestu. Grane koje su postale stare i ne daju dekorativni učinak, ni plodove, morate potpuno odrezati, ali na njihovom mjestu za formiranje novih svježih fruda. Rezidba je najbolje obaviti u proljeće, do stvarnog rasta bubrega. Smiruje se skraćeno skraćeno, ostavljajući dovoljan broj mladih bubrega, koji će ove godine dati žetvu.

Priprema za zimu

Barbaris se odnosi na zimske hardy kulture koje mogu izdržati zamrzavanje na -40 stupnjeva, stoga nije potrebno napraviti dodatne aktivnosti za pripremu grmlja za zimsku sezonu. Mladi sadnice koje su bile posađene u tekućoj godini trebaju biti pokrivene kako bi se zaštitili od mogućih frostbita i zamrznuti kao korijeni i izbojci.

Da bi grm zimi zimi u zimi potrebno je odrezati na vrijeme, a ne voditi od trenutka kada su visoke temperature završile, čine malč tla, provjeriti grmlje za prisutnost štetočina i bolesti i poduzeti mjere za borbu protiv njih u slučaju detekcije.

Ako su ispunjeni svi događaji, bez prehlade neće ugroziti Barbaris zimi.

Metode uzgoja

Ako postoji potreba za povećanjem broja Barbaris grmlja na web-lokaciji, možete to učiniti sami. Kao i svaka kultura, ova biljka se uzgaja na nekoliko načina:

 • dijeljenje grma;
 • odugovlačenje;
 • uz pomoć glasnika;
 • Zahvaljujući braći i sestarima;
 • iz sjemena.

Svaka od opcija može se dostaviti računanjem na pozitivan rezultat, ali reznice i gag smatraju se najučinkovitijim za dobivanje nove biljke. Upotreba sjemena može dovesti do bilo koje vrste Barbarisa, jer se ova opcija primjenjuje rjeđe.

Dobiti novi grm s braćom i sestrama možete samo na odrasle biljke koje imaju dobro razvijeni korijenski sustav. Od njezina kasnije početi probijati nove izbojke koje treba odvojeno od majčinskog grma i zemljišta odvojeno.

Ako koristite izvedbu grma, onda morate kopati odraslog grma i podijeliti ga u 3 dijela. Mladi korijeni mogu se izrezati za sekuteru, a za staro – to će se pile. Izrezi je važno da se rukuje pepeo, a aktivirani ugljen možete također cementirati i posipati odozgo. Zaustavljanje Barbaris s reznicama, možete skupljati zeleni i trošni materijal za sadnju, ali drugi preživljavanje se smatra značajno većim.

Uklanjanje nove biljke uz pomoć glasnika neće biti teško čak ni za početnike. Da biste to učinili, morate odabrati zdravu dugu prase i staviti ga u unaprijed određeni rov, dovodeći rub na površinu. Tijekom ljeta ovaj lanac će započeti korijene, a kasnije se može odvojiti od majčinog grma kao neovisnog sadnica.

Svaka opcija omogućuje dobivanje nove biljke, jer se izbor može napraviti u bilo kojem smjeru.

Bolesti i štetočine

Unatoč lakoj brizi za žubrlicu, redovito će se pojaviti problemi s bolešću i štetočinama. Najopasnije za kulturu su takve gljivične infekcije poput zlostavljanja rose i hrđe. Za liječenje tih bolesti, morate koristiti provalniku tekućinu i koloidno sumporno rješenje. Obrada Barbaris je potreban od trenutka kad se pojavilo lišće, a nakon toga još 3 tjedna. S oštećenjem plijesni moguće je koristiti fungicidna rješenja, a svi pogođeni listovi treba ukloniti kako bi se spriječila infekcija i opeklina.

Ako govorimo o štetočinama, Barberies puno opasnosti je posebna opasnost, koja pokvari izgled kulture. Moguće je boriti se uz pomoć rješenja iz ekonomskog sapuna ili drugih narodnih lijekova.

Dobar učinak opažen je od upotrebe insekticidnih pripravaka.

Upotreba u dizajnu krajolika

  Barbaris je prekrasna biljka koja ima visoke dekorativne kvalitete, jer se često koristi u krajobraznom dizajnu. Zbog raznolikosti sorti, veliki broj varijanti ove kulture, različit po veličini, obliku, boju lišća i cvijeća, moguće je stvoriti nevjerojatne pripravke koji će biti stvarni dekoracija teritorija.

  Barbaris u dizajnu krajobraza može se koristiti za:

  • stvaranje živih živica koje odvajaju određene odjeljke;
  • Označavanje pjesama uz pomoć velikog broja Barbarisa;
  • Stvaranje kompozicije na cvjetnu gredu, pri formiranju mikbordara, rokarijskih, alpinarijara, krunice;
  • lijepa kombinacija s jesenskim cvjetovima;
  • slijetanje ispred visokih biljaka ili crnogoričnih kultura.

  Visoke dekorativne stope i jednostavnost skrbi omogućuju vam da koristite Barbaris za širok raspon ciljeva i zadataka krajobraznog dizajna.

  O posebnostima brige o Barbarisu obično vidi dolje.

  Ocijenite članak
  ( Još nema ocjena )
  Dodaj komentare

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: