Kada se kopaju i kako pohraniti zumpe?

Hyacinth je vrlo lijep svijetli cvijet koji pripada semokalnim biljkama. Cvjeta jedan od prvih rano u proljeće. Ali da cvijet ostaje zdravo i drago vam se svojom ljepotom svake godine, trebate pravu njegu za to. Vrlo je važno znati kako se brinuti o žaruljama hijacinta. Čini se da ne postoji ništa komplicirano u skrbi. Ali nije. Vlasnici Hyacinth trebaju znati kako i kada kopaju žarulje, kako ih pohraniti kada se posadi.

Trebate iskopati?

Najčešće se vlasnici Hyacinths pitaju je li potrebno kopati biljke godišnje. Iskusni vrtlari preporučuju se da se svake godine izvlači žarulje hijacinta iz zemlje. Ako se to ne učini, mogu se pojaviti sljedeći problemi.

 • Pregrijavanje. Ako napustite zupčanike za zupce nakon cvatnje u otvorenom tlu, ljetna temperatura može naškoditi postrojenju razdvajanjem u nekoliko dijelova. Može značajno oslabiti cvijet, u vezi s kojom će cvjetanje zaustaviti u narednim godinama.
 • Razvoj korijena. Ako ne kopate biljku, doprinosi se produbljivanju u korijenskom tlu. Prevelike korijene će oslabiti hyacinth, također će ga biti teško ukloniti s tla bez oštećenja biljke.
 • Pored bolesti. Što duži hijacint će biti u tlu, to će više biti podložno virusnim i gljivičnim bolestima. Osim toga, oslabljena žarulja je najvjerojatnije bolesna, ako se ne pohranjuje pod odgovarajućim uvjetima.
 • Štetočina. Ljeti, u bilo kojem vrtu, pun različitih štetočina, tako da su lukovice lijevo u tlu osjetljive na uništenje glodavaca, crva i insekata.
 • Teško je odrediti lošu biljku. Ako je hijacint stalno u tlu, vrlo je teško saznati jesu li žarulje zdrave i da su nestali. Osim toga, pacijent ili preminuli zbog bolesti mogu zaraziti zdrave žarulje.
 • Loša otpornost na mraz. Ako ne kopate zumbule za zimu, oni su snažno oslabljeni, a mramovi su slabo tolerirani, kao rezultat toga mogu prestati cvjetati ili potpuno ponor.
 • Višak vlage. Kontrolirajte uvjete tla u kojem su žarulje ostale vrlo teške. I stoga biljke mogu patiti od viška vlage.

Najčešće je potrebno kopati zumljake prije zime. Ali postoje slučajevi kada to nije potrebno. Na primjer, ako živite u regiji u kojoj topli zime, onda možete sigurno napustiti biljku padati.

Mjerenje vremena

Kako ne bi naškodilo Hyacint i zadržati njegove žarulje zdravim, važno je znati kada treba kopati. Trajanje kopanja ovisi o regiji u kojoj živite. Toplija klima, što se prije hyacint može kopati. Ovo je start-up biljka, tako da možete izvući svoje žarulje na početku ljeta – krajem lipnja ili početkom srpnja. Ali ne biste trebali navigirati samo neko vrijeme. Kada lišće Hyacinth želi za trećinu i počeo širiti, možete početi pripremati žarulje za odmor.

Nemojte čekati da se lišće potpuno osuši ili nestati, onda će biti teško pronaći žarulje u zemlji.

Uputa korak po korak

Nakon lišća prekršaja i žutih, možete ukloniti žarulje iz tla. Kada kopate, morate se pridržavati sljedećeg postupka.

 1. Nakon što je Hyacint ispalio, morate početi aktivno da se brinete za biljku tako da su žarulje vrisnula hranjive tvari prije odmora (da biste oslobodili Zemlju, redovito vodenu vodu i napravite hranjenje mineralnim gnojivima). Ali nekoliko dana prije nego što planirate kopati zumbacint, morate zaustaviti oploditi i vodu.
 2. Kapi treba proizvesti u suho jasno vrijeme, kako ne bi oštetio korijene i samu žarulju.
 3. Ekstrakt Lukovitsa hijacinta s tla, naravno, možete Vilail ili običnu lopatu. Ali bolje je koristiti malu vrtnu oštricu tako da ne oštetite korijene i ne podijelite žarulju. Ispustite dublje u zemlju kako biste dobili tijelo hijacinta sa svim korijenima.
 4. Nakon što ste uklonili hijacinte iz tla, morate očistiti žarulje iz zemlje (ako je tlo mokro, onda je bolje pričekati dok se zemlja ne osuši da ne ošteti biljku) i suhe ljuske. I također isperite toplom vodom. Ako se lišće ne u potpunosti osuši, bolje je ostaviti žarulje nekoliko dana u hladnoj prozračivoj sobi sve do potpune darimente lišća, tako da hijacint apsorbira sve hranjive tvari. Nakon toga, izrežite suhe izbojce s posebnim škarama.
 5. Osušene žarulje trebaju proći, odvajanje pacijenata i malu (mala “djeca” trebaju biti odvojeni od ostatka i utopiti, a nakon sadnje u loncima, tako da se povećavaju u količini i bili spremni za transplantaciju za otvaranje tla). Nakon što biljke treba tretirati s otopinom mangana.

Pravila skladištenja Lukovitza

To je najvažniji dio, jer zdravlje žarulja u potpunosti ovisi o pravilnom skladištu. Razmotrite pravila i slijed skladištenja hijacinta kod kuće. U prosjeku, Hyacinth rekreacijski period je 3-4 mjeseca. Skladištenje je podijeljeno u nekoliko faza.

 1. 1 stupanj – jedan tjedan. U ovom trenutku, žarulje se moraju osušiti na 20 ° C.
 2. Druga faza je najduža – 2 mjeseca. Nakon što su žarulje zvučale, moraju ih prebaciti u drvene ili plastične kutije u jednom sloju. Tada vam je potreban oštri nož za izradu klinasta izreza na dnu kako biste uklonili bubreg, a nakon obrade ovog mjesta s aktivnim ugljičnim prahom (potrebno je da se dno ponovno učita). Da ne bi ostavili vlagu, možete pokriti biljke mahovinom ili običnom burlapom, s vremena na vrijeme prskanje vode iz pištolja za prskanje. Temperatura u prostoriji treba biti do 27 ° C, soba treba dobro prozračiti, ne bi trebala biti izravna sunčeva svjetlost (bolje držati biljke kod kuće). Ne zaboravite s vremenom riješiti žarulje, bacajući oboljelo i razmaženo.
 3. Posljednja faza – prije slijetanja u jesen. U ovom trenutku trebate smanjiti temperaturu na 17 ° C. I u posljednjem tjednu temperatura bi trebala biti 10 ° C za rukovanje postrojenjima.

Ne zaboravite zadržati povoljnu razinu vlage tako da plod nije suho.

Preporuke

  Kao što smo vidjeli, dugotrajne zupce za hijacinte treba pažljivu njegu. Razmotrite još nekoliko nijansi povezanih s kopanjem i pohranjivanjem tih biljaka.

  • Oštro smanjenje temperature. Prilikom skladištenja žarulja potrebna je prava temperatura tako da se stabljika može ispravno formirati. Međutim, ne vrijedi raditi previše oštru tranziciju na 10 ° C za spašavanje zdravih biljaka. Ako postoji postupna promjena temperature, Hyacint će postati otporniji na Frosts, koji će vam omogućiti da napustite gomolje u tlu za jednu sezonu.
  • Kalup. Prilikom kršenja pravila za pohranu (visoka vlažnost) na žarulje mogu se pojaviti kalup. Zato je iznimno važno redovito vidjeti kutije sa pohranjenim lukom i odbacite razmažene sjemenke, tako da se plijesan nije preselio na druge. Nakon što trebate riješiti preostalo voće.
  • Djeca. Nakon što iskopate žarulje, moraju se očistiti. Ali to je vrijedno to učiniti vrlo pažljivo, kako ne oštetiti plod samog hyacinta, kao i njegovu djecu (male žarulje se formiraju nakon cvatnje). Male lukovice moraju biti odvojene, isperite i obrađuju mangan. Nakon što im je potrebno staviti u lonac kod kuće i skrbi, pružajući redovito zalijevanje i hranjenje. Nakon 3-4 godine, gomolji će podići normalan volumen, a mogu se zasaditi u otvoreno tlo zajedno s drugim zupcem.
  • Liječenje. Kao što je ranije spomenuto, žarulje hijacint treba obraditi ako su s zaraženim kopijama. Iako možete provesti dezinfekciju i za prevenciju. Nakon što su žarulje oprane i očišćene, moraju se natopiti u vrućoj vodi (ne više od 50 ° C) 10 minuta. Zatim se liječiti otopinom karbofosa (ostaviti 30 minuta) ili mangana (5 grama kalijevog permanganata za 10 litara vode).
  • Ubrzanje procesa. Ako želite ubrzati proces sušenja žarulja, jednostavno povećajte temperaturu u prvom i drugom razdoblju za 5 – 7 ° C.

  Zapravo, hijacint nije tako teško brinuti se kako se to može činiti na prvi pogled. Ali promatranje jednostavnih pravila dobit ćete vrlo lijepu i zdravu cvjetnicu.

  Preporuke za kopanje i skladištenje zupčanika Hyacinth vide dalje.

  Ocijenite članak
  ( Još nema ocjena )
  Dodaj komentare

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: