Kako odabrati mjerač krvnog tlaka: praktični savjeti

Pročitajte u ovom članku:

 1. Prednosti karpalnih mjerača krvnog tlaka
 2. Tko je prikladan za tonometar na zglobu?
 3. Kada je bolje odabrati mjerač krvnog tlaka na ramenu?
 4. Kako izmjeriti tlak karpalnim tonometrom?
 5. Kako odabrati mjerač krvnog tlaka na zglobu?
 6. Jednostavan i praktičan način mjerenja tlaka

Najlakše je sami izmjeriti tlak automatskim mjeračem krvnog tlaka. Ovaj uređaj gotovo sve radi sam: samo pritisnite gumb za uključivanje i on će odrediti gornji i donji tlak, a ujedno i puls. Štoviše, moderni uređaji mogu mjeriti ove pokazatelje čak i u pokretu, na primjer, tijekom šetnje. Ovu funkciju obavljaju karpalni tonometri.

Prednosti karpalnih mjerača krvnog tlaka

Kao što i samo ime govori, uređaj mora biti fiksiran na zapešću na isti način kao i sat. Za razliku od mjerača krvnog tlaka na ramenu, manžeta i elektronička jedinica zajedno sa zaslonom ovdje su kombinirani u monolitni dizajn. Mjerači krvnog tlaka na zapešću popularni su jer imaju nekoliko važnih prednosti:

 • Kompaktnost i mala težina-uređaj je prikladan za ponijeti sa sobom bilo gdje, uopće ne stvara osjećaj težine i nelagode;
 • Univerzalna Veličina manšete-uređaj će odgovarati bilo kojoj ruci;
 • Odsutnost spojnih cijevi i drugih vanjskih elemenata;
 • Visoka točnost – ova vrsta tonometra daje ne manje točne pokazatelje od uobičajenog uređaja za ramena;
 • Jednostavan za korištenje – upravljanje uređajem je intuitivno, mjerni podaci prikazani su u prikladnom obliku;
 • Brzina-mjerenje traje samo nekoliko minuta.
prednost karpalnog tonometra je monolitna strucrura

Smanjenje volumena manšete i kompresora smanjilo je potrošnju energije. Automatski mjerač krvnog tlaka na zapešću ne zahtijeva veliko napajanje, dovoljne su male baterije ili baterija. U ovom je slučaju naboj u oba slučaja dovoljan za veliki broj mjerenja. Plusevima možete dodati moderan dizajn, veliki izbor modela i mogućnost mjerenja krvnog tlaka u bilo kojim uvjetima bez pomoći.

Mehanički tonometri

Komplet mehaničkog mjerača krvnog tlaka uključuje analogni mjerač sa strelicom, elastičnu manžetnu i pumpu za ubrizgavanje povezane cijevima. Uključen je i stetoskop, koji je u nekim modelima ugrađen u manžetnu.
Pomoću mehaničkog tonometra krvni tlak mjeri se klasičnom Korotkovom metodom. Temelji se na slušanju karakterističnih zvukova u arterijama koji se javljaju u žilama nakon njihovog stezanja. Ti se zvukovi nazivaju “Korotkovljevi tonovi”.

“Korotkovljevi tonovi” slušaju se stetoskopom

Pri mjerenju tlaka manžeta se postavlja na nadlakticu, podlaktica se postavlja na ravnu površinu, a glava stetoskopa postavlja se u kubitalnu jamu iznad arterije. Pumpa ručno vrši pritisak u manžetni. Kad postane viši od arterijskog, protok krvi u stegnutim žilama prestat će, a stetoskop će biti tih.

Zatim se zrak iz manšete polako oslobađa. Kad je tlak u manžetni jednak sistoličkom, čuje se prvi Korotkov ton. Indikator manometra u ovom trenutku je sistolički tlak. Kako se manšeta ispuhuje, zvukovi se mijenjaju, uzastopno mijenjajući pet faza. Liječnik po tim tonovima može prosuditi zdravlje pacijenta. Zvukovi nestaju kada tlak u manžetni dosegne razinu dijastoličkog krvnog tlaka.

Pod arterijom se podrazumijeva pritisak koji krv vrši na zidove arterija. U vrijeme kontrakcije ventrikula srca primjećuje se sistolički krvni tlak, u vrijeme opuštanja srčanog mišića — dijastolički.

Prednosti:

 • osigurati visoku točnost mjerenja;
 • jeftini,
 • za rad nije potrebno napajanje.

Nedostaci:

 • zahtijevaju određene vještine, posebno kada sami mjerite krvni tlak;
 • mjeraču je potreban dobar sluh i tišina;
 • potrebno je ručno pritisnuti manžetnu. To nije lako ako je osoba starija ili oslabljena;
 • pri mjerenju krvnog tlaka, rad s kruškom malo povećava krvni tlak.

Usput, mjerači krvnog tlaka žive i dalje su referentni uređaji, koji se danas gotovo ne koriste u uobičajenoj praksi. Iako ih možete pronaći i kupiti. Ali jedva da je potrebno — oni su glomazni i neugodni.

Tko je prikladan za tonometar na zglobu?

Na prvi pogled, mjerači krvnog tlaka na zglobu odgovaraju apsolutno svima. Međutim, u stvarnosti to nije sasvim točno, postoje neke nijanse. Uređaji ove vrste su stvarno dobri za:

 • Pretili ljudi ili sportaši čiji je opseg bicepsa dovoljno velik – možda im ne odgovara samo standardna, već i velika manšeta, a sam postupak mjerenja ponekad uzrokuje nelagodu;
 • Osobe s patologijama zglobova, ramenih kostiju-to stvara probleme pri korištenju mjerača krvnog tlaka s manžetom za rame;
 • Oni koji ne mogu mjeriti pritisak na ramenu zbog kožnih bolesti, poput ekcema;
 • Osobe s vrlo krhkim žilama ili trombocitozom-imaju kompresiju ramena manžetom prilikom mjerenja izaziva krvarenja koja su jasno vidljiva na koži;
 • Djeca starija od 12 godina – za njih standardne manžete mogu biti velike.

Takav mjerač krvnog tlaka neophodan je za one koji imaju tendenciju hipertenzije, skokova tlaka. Takvim se ljudima preporučuje odgovarajuća tjelesna aktivnost, poput hodanja. Da biste izračunali takvo opterećenje, odredili odgovarajući tempo i udaljenost, morate kontrolirati reakciju tijela, tj.e. puls i krvni tlak. U ovom će slučaju ručni tonometar biti vrlo koristan.

Takav će model biti dobra ideja za putnike. Mali i lagani uređaj mnogo je prikladniji za ponijeti sa sobom na putovanja i poslovna putovanja od mjerača krvnog tlaka na ramenu.

Poluautomatski i automatski mjerači krvnog tlaka

Automatski i poluautomatski mjerači krvnog tlaka također mjere krvni tlak pomoću kompresijske manšete. U slučaju poluautomatskih uređaja, manžetna se pumpa ručno, spuštanje se odvija automatski. Strojevi su opremljeni kompresorom koji radi pritiskom na gumb.

Rad većine takvih manometara temelji se na oscilometrijskoj metodi mjerenja krvnog tlaka. Uređaj uzima pokazatelje na temelju promjena tlaka u manžetni koje se javljaju pod utjecajem protoka krvi u vrijeme kompresije. Oscilometrija također omogućuje snimanje podataka o pulsu i postoji li atrijska fibrilacija. Rezultati svih mjerenja izdaju se na elektroničkom monitoru.

Najnovija generacija automatskih mjerača krvnog tlaka visokotehnološki su uređaji. Mogu se sinkronizirati sa pametnim telefonom za prijenos mjernih podataka u namjenske aplikacije.

Prednosti:

 • jednostavan za upotrebu, uključujući mjerenje krvnog tlaka kod kuće;
 • čak ih i gluhe osobe mogu koristiti; postoje modeli za osobe s niskim vidom;
 • daju veću količinu informacija u usporedbi s mehaničkim tonometrima;
 • memorijski modeli omogućuju pohranu podataka o najnovijim mjerenjima.

Nedostaci:

 • skuplji od mehaničkih uređaja, posebno automatskih strojeva. Cijena modernog automatskog modela može biti nekoliko tisuća kuna.
 • zahtijevaju napajanje iz mreže i/ili baterije;
 • mogu biti inferiorni u točnosti od mehaničkih uređaja.

Kada je bolje odabrati mjerač krvnog tlaka na ramenu?

No, mjerač krvnog tlaka na zglobu za starije osobe nije najbolja ideja, unatoč svim pogodnostima ovog uređaja. Činjenica je da se s godinama elastičnost krvnih žila počinje smanjivati. To se događa od oko 40 godina, a od ove dobi preporučuje se korištenje mjerača krvnog tlaka u ramenu. Na ramenu su posude veće, pa se otkucaji srca i protok krvi bolje slušaju, što znači da će pokazatelji biti točniji.

Starijim osobama preporučuje se korištenje mjerača krvnog tlaka na ramenu

Postoji još jedan razlog zašto se ručni mjerači krvnog tlaka ne preporučuju osobama u dobi. To je ateroskleroza arterija, koja također može značajno utjecati na točnost rezultata. Osim toga, tremor ruku može biti prisutan kod starije osobe, pa rezultati mjerenja mogu biti nepouzdani. Takvi tonometri nisu prikladni za osobe s patologijama u obliku izbočene kosti na zglobu ili mikrotrauma na ovom području.

Ocjena najtočnijih mjerača krvnog tlaka

NominacijaMjestoImeCijena
Ocjena najtočnijih mjerača krvnog tlaka1Rudolf Riester Precisia N4 523 ₽
2Omron EVOLV11 820 ₽
3Omron M3 Expert4 200 ₽
4B.Well PRO-35 (M-L)2 190 ₽
5AND UA-9113 910 ₽
6B.Well PRO-391 611 ₽

Rudolf Riester Precisia N

Ocjena: 4.9

Naš se pregled sastoji isključivo od onih mjerača krvnog tlaka koji se lako mogu kupiti u Ruskoj maloprodaji. To vam omogućuje da ne čekate isporuku iz inozemstva u roku od jednog do dva mjeseca. Ali postoje neki problemi s kojima se mogu suočiti s oceanom. Ovo je najbolji mehanički mjerač krvnog tlaka, čija je točnost neobično visoka. Zbog toga je uređaj u velikoj potražnji, zbog čega je došlo do određenog nedostatka. Sada je prilično teško pronaći ovaj model u trgovinama. Ali ako ga ipak nađete na policama, uzmite ga bez oklijevanja!

Izvana, tonometar nije ništa neobično. Glavnu prednost uređaja razumijete nakon što ga počnete osjećati. Ovdje se koriste samo visokokvalitetni materijali! Nema prigovora ni na skali koja prikazuje trenutni tlak. Preklapanje zraka vrši se okretanjem prilično masivnog metalnog kotača. Čak ni gumena žarulja ne postavlja nikakva pitanja — prikladno se stavlja u ruku, a željeni tlak zraka može se postići nakon nekoliko stiskanja šake. Što se tiče stetoskopa, u njegovoj proizvodnji korišten je polirani metal koji daje oku ugodan sjaj.

Ako pročitate upute za uporabu, postaje jasno da uređaj još uvijek ima određenu pogrešku u mjerenju. Međutim, ne prelazi 2 mmHg. St. To se može smatrati vrlo oskudnim brojem.

Može se steći dojam da ovaj mjerač krvnog tlaka uopće nema nedostataka, ali nije. Ovaj model nije univerzalan. Njezina manžeta, koja ima čičak i okružuje rame, prilično je velika. To znači da se ovaj mjerač krvnog tlaka vjerojatno neće koristiti za mjerenje tlaka u djeteta. Točnije, veličina manšete je podesiva u rasponu od 32 do 48 cm.

Prednosti

 • Minimalna pogreška mjerenja;
 • Korišteni su bolji materijali;
 • Brzo ubrizgavanje tlaka;
 • Kvalitetni brojčanik;
 • Primjenjuje se ugrađeni stetoskop.

Nedostaci

 • Veličina manšete nekome će se činiti prevelika;
 • Visoka cijena.

Omron EVOLV

Ocjena: 4.8

Neobučena osoba možda čak i ne shvaća da je Internet mjerač krvnog tlaka. Nikada takav medicinski uređaj nije izgledao tako moderno! Proizvođač se uspio riješiti cijevi i žica, što je rezultiralo što kompaktnijim uređajem. Također je plastično kućište i manžetnu obojao u netipičnu crnu boju. Čak se i rezultat očitanja prikazuje na elegantnom LCD zaslonu, čije su boje obrnute. To je učinjeno ne samo zbog ljepote, već i zbog toga što su brojevi vidljivi čak i pri slabom osvjetljenju.

Proizvođač tvrdi da je svoju kreaciju opremio manžetnom nove generacije. Zahvaljujući njoj, mjerenje postaje još preciznije. Također vam omogućuje da se koristite u bilo kojem trenutku oko ramena.

Visoka cijena u vezi s internetom je zbog prisutnosti bežičnog modula unutar. Podatke šalje na pametni telefon, gdje se pohranjuju putem vlasničke aplikacije. To vam omogućuje vođenje evidencije, u budućnosti se rezultati mjerenja mogu vidjeti u obliku vizualnog grafikona. Program podržava vođenje evidencije za nekoliko ljudi, što vam omogućuje da ga koristite čak i liječniku bilo koje bolnice ili klinike. Međutim, možete i bez pametnog telefona — sam uređaj sprema do stotinu rezultata, nadopunjujući ih datumom i vremenom mjerenja.

Unutar mjerača krvnog tlaka nalazi se piezorezistentni senzor tlaka proizveden u Japanu. Hvata i najmanje fluktuacije zračnih masa, tako da nema sumnje u njegovu točnost, što potvrđuje odgovarajući patent.

Prednosti

 • Opremljen futrolom;
 • Nedostaju žice i cijevi;
 • Sprema 100 nedavnih rezultata;
 • Ima veliki LCD zaslon;
 • Visoka preciznost;
 • Postoji pokazatelj ispravne fiksacije manšete;
 • Može komunicirati sa pametnim telefonom.

Nedostaci

 • Vrlo visoka cijena;
 • Baterije traju samo 300 mjerenja.

Omron M3 Expert

Ocjena: 4.8

Neki su ljudi dobro upoznati s robnom markom. Pod njim se proizvodi razna medicinska oprema — na primjer, nebulizatori. Stoga je lako pogoditi da je Ama3 Ama je automatski mjerač krvnog tlaka. Radi na električnoj mreži ili baterijama, samostalno pumpajući zrak i procjenjujući ljudski puls. Morate samo staviti manžetnu na ruku. Njegova veličina, usput, varira od 22 do 42 cm. To znači da će uređaj moći mjeriti pritisak čak i kod djeteta. Samo sve vrste bodibildera ostaju u moru, čije su ruke napuhane do nevjerojatnih vrijednosti.

Ovaj mjerač krvnog tlaka ima vrlo velik zaslon. U osnovi se na njega prikazuju samo sve vrste brojeva. Njihov font je takav da čak i osoba s lošim vidom koja je negdje izgubila naočale može vidjeti rezultat. Na kućištu se nalazi i određeni broj gumba. To vam omogućuje da shvatite da je uređaj opremljen dodatnim načinima rada. I doista, Ina3 Ina pruža način rada s više dimenzija, a također je u stanju zapamtiti prethodni rezultat. I ne jedan, već čak 60! Toliko je memorijskih ćelija ugrađeno u ovaj uređaj.

Za razliku od jeftinijih analoga, ovaj mjerač krvnog tlaka uzima u obzir stanje krvnih žila pacijenta. Izračunava pritisak dolazi iz različitih pokazatelja, pružajući najtočniju moguću vrijednost. To je razlog zašto se Ama3 Ama koristi čak i u ogromnim zdravstvenim ustanovama u kojima pogrešna očitanja nisu dopuštena.

Kao što je gore spomenuto, uređaj može funkcionirati i iz mreže i iz baterija. U drugom slučaju, trebat će vam četiri baterije tipa interneta, koje se, usput rečeno, mogu naći u kutiji s proizvodom. Što se tiče mrežnog adaptera, on se također isporučuje s uređajem. Upute kažu da ovaj model još uvijek ima određenu pogrešku u mjerenju. Međutim, ne prelazi 3 mmHg. St. Malo je vjerojatno da ćete u trgovinama moći pronaći još precizniji mjerač krvnog tlaka.

Gore smo već rekli nekoliko riječi o konfiguraciji. Ali treba napomenuti da je dopunjena nekim drugim stvarima. Na primjer, kupac će dobiti dnevnik za bilježenje krvnog tlaka. Omogućit će vam analizu vašeg zdravlja i razumijevanje čimbenika koji utječu na njegovo stanje. A u kutiji s uređajem naći ćete i futrolu koja vam omogućuje zaštitu Ama3 Ama od prašine.

Prednosti

 • Jamstveni rok produžen na pet godina;
 • Bogata oprema;
 • Zaslon prikazuje brojeve velikim fontom;
 • Manšeta je pogodna za djecu i odrasle;
 • Moguće napajanje baterijama;
 • Vrlo visoka točnost mjerenja;
 • Uređaj može zapamtiti rezultate mjerenja;
 • Uzima se u obzir stanje krvnih žila.

Nedostaci

 • Vrlo visoka cijena.

B.Well PRO-35 (M-L)

Ocjena: 4.7

Još jedan mjerač krvnog tlaka koji se često nalazi u velikim medicinskim ustanovama. Radi i u automatskom načinu rada. Rezultati se ovdje prikazuju na prilično velikom digitalnom zaslonu. Lijepo je što je prosvijetljen, zahvaljujući kojem su brojevi jasno vidljivi u svim uvjetima.

Lijevo od zaslona ovdje možete vidjeti ljestvicu boja. Pomoću nje možete shvatiti je li vaš tlak u redu — nakon mjerenja uređaj označava odgovarajući segment boje. Ako je oznaka nasuprot crvenom području ljestvice, odmah nazovite liječnika!

Kao što se i očekivalo, uređaj je dobio nekoliko gumba. Jedan od njih omogućuje vam mjerenje pulsa, što je ponekad korisno. Također možete usporediti rezultat mjerenja s prethodnim pokazateljem. U isto vrijeme, uređaj vas čak ni ne prisiljava da posebno spremate brojeve u memoriju — to se radi automatski. Ovdje je prisutno ukupno 30 memorijskih ćelija, što je dovoljno za spremanje cijelog mjeseca mjerenja, čak i ako se provode svaki dan.

Tonometar koristi univerzalnu manžetnu prilagođenu obliku ruke. Njegova veličina varira od 22 do 42 cm. Sa sigurnošću možemo reći da je uređaj u stanju izmjeriti tlak čak i kod djeteta! Za ubrizgavanje zraka pomoću uređaja koristi se elektromotor. To znači da je.Ama-35 (Ama-ama) treba osigurati električnu energiju. To se postiže spajanjem na električnu mrežu ili ugradnjom četiri baterije u formatu Clipper.

Inače je to tipičan mjerač krvnog tlaka koji se prodaje za malo novca. Drago mi je da njegova pogreška mjerenja ne prelazi 3 mmHg. St., što odgovara oko 5% ljudskog krvnog tlaka. Pa, uznemiruje samo jamstveno razdoblje, koje je ovdje jednako uobičajenoj godini. Međutim, recenzije pokazuju da uređaj gotovo nikada ne uspije. Pa, brak se može otkriti pri prvoj upotrebi. Na primjer, jedan od kupaca naišao je na primjerak koji radi samo iz mreže — prazni baterije u doslovno jednom danu. Ali to je, naravno, izolirani slučaj.

Prednosti

 • Pogodno i za odrasle i za djecu;
 • Moguće napajanje baterijama;
 • Vrlo niska pogreška mjerenja;
 • Postoji pokazatelj aritmije;
 • Mala veličina i težina;
 • Cijena se ne može nazvati posebno visokom;
 • Pamti prethodne vrijednosti.

Nedostaci

 • Pozadinsko osvjetljenje ne bi škodilo.

AND UA-911

Ocjena: 4.6

Moderna tehnologija dolazi u svijet medicinskih uređaja. To je takav opis koji se može dati mjeraču krvnog tlaka zvanom opin-911. Činjenica je da je ovaj model jedan od rijetkih među onima opremljenim modulom za TV. Omogućuje uređaju Prijenos podataka na pametni telefon, pregledavajući ih zatim u namjenskoj aplikaciji. Zahvaljujući ovoj inovaciji možete odustati od samostalnog bilježenja u nekoj bilježnici.

Nažalost, zbog prisutnosti TV modula, uređaj se pokazao vrlo skupim. U ljekarnama i trgovinama traže više od tri tisuće kuna! U isto vrijeme, uređaj ne izgleda elitno. Dobio je zaslon, ali ima prilično malu veličinu. Međutim, to se ne može nazvati vrlo minijaturnim — čak i osoba s lošim vidom trebala bi razmotriti brojeve na njemu.

Mjerenje tlaka vrši se pomoću univerzalne manšete. Njegove veličine variraju od 23 do 37 cm, što nam omogućuje da se nadamo uspješnom mjerenju tlaka čak i kod djeteta. Također, uređaj vam omogućuje da saznate trenutni puls, za koji trebate pritisnuti odgovarajuću tipku.

Kao i gore opisani slučajevi, IASIN-911 ima pogrešku mjerenja od 3 mmHg. St. To čini uređaj što preciznijim. Brojevi prikazani uređajem odmah se pohranjuju u memoriju. Pritiskom na odgovarajući gumb možete se upoznati s prethodnim rezultatima uspoređujući ih s trenutno prikazanim. Ukupno je tonometar dobio 30 memorijskih mjesta.

Lijepo je što se uređaj može pohvaliti pokazateljem aritmije. Rad uređaja osigurava električna mreža, adapter za napajanje se isporučuje u kompletu. Ali ako vam ova opcija ne odgovara, možete umetnuti četiri baterije “prsta” u poseban odjeljak. U autonomnom načinu rada tonometar koriste mnogi liječnici koji rade u bolnicama i klinikama.

Prednosti

 • Moguće je prenijeti očitanja na pametni telefon ili tablet;
 • Radi ne samo iz električne mreže, već i iz baterija;
 • Vrlo niska pogreška mjerenja;
 • Postoji pokazatelj aritmije;
 • Koristi se univerzalna manšeta;
 • Uređaj pohranjuje rezultate najnovijih mjerenja.

Nedostaci

 • Zaslon bi mogao biti veći;
 • Visoka cijena;
 • U paketu nema napajanja.

B.Well PRO-39

Ocjena: 4.4

Još jedan automatski mjerač krvnog tlaka završava naš izbor. Ima isti princip korištenja: samo trebate staviti manžetnu na ruku (ovaj put na zapešće), nakon čega morate pritisnuti vrlo veliki gumb. Sve, ostaje čekati rezultat koji će biti prikazan na digitalnom zaslonu. Jao, na ekranu nema pomoćnih podataka, u tom je pogledu uređaj primjetno pojednostavljen. Ali s druge strane, tonometar se prodaje za samo 1500 kuna, a napajanje mu pružaju samo dvije” male ” baterije.

Treba napomenuti da ovaj primjerak definitivno nije prikladan za bodibildere i sportaše. Činjenica je da veličina manšete ovdje varira u rasponu od 14 do 19,5 cm. Međutim, ovaj je model dizajniran za postavljanje na zglob, pa je gornja izjava kontroverzna.

B.Internet-39 uobičajeno označava trenutni puls. Također, Ovaj je model vrlo precizan. Postoji pogreška u mjerenju tlaka, ali ne prelazi 3 mmHg. St. I ovaj mjerač krvnog tlaka pamti rezultat posljednjeg mjerenja, što vam omogućuje da shvatite je li se vaše stanje poboljšalo.

Ostaje dodati da se tonometar pokazao kompaktnim od laganog. Ovo je definitivno najmanji predstavnik našeg izbora. Jedino je tužno što je proizvođač svoju kreaciju opskrbio uobičajenim jamstvenim rokom od točno jedne godine. Međutim, teško je zamisliti da će ovaj uređaj iznenada iz nekog razloga propasti.

Prednosti

 • Minimalne dimenzije;
 • Zahtijeva vrlo malu količinu baterija;
 • Postoji pokazatelj aritmije;
 • Rezultat posljednjeg mjerenja ostaje u sjećanju;
 • Vrlo niska pogreška mjerenja.

Nedostaci

 • Minimalna funkcionalnost;
 • Ne može raditi iz električne mreže;
 • Ne u svim položaji ruke mjerenje se događa ispravno;
 • Nije prikladno za osobe s aterosklerozom;
 • Postoje neispravni primjerci.

Kako izmjeriti tlak karpalnim tonometrom?

Da biste dobili točne podatke, morate znati kako pravilno izmjeriti tlak karpalnim tonometrom i slijediti osnovna pravila:

 • Da biste izmjerili rukav, morate ga otkopčati, pomaknuti odjeću tako da ima mjesta za manžetnu;
 • Potrebno je osigurati da valjani Rukav ne stisne ruku i ne stisne posude;
 • Sav nakit s zgloba mora se ukloniti;
 • Ruku treba postaviti tako da palac bude usmjeren prema gore;
 • Manžeta mora biti čvrsto omotana oko ruke, ostavljajući zaslon na vrhu;
 • RUB manšete trebao bi biti 1-2 cm od četke;
 • Ruka na kojoj se mjeri krvni tlak mora se postaviti na suprotnu podlakticu tako da elektronička jedinica bude u razini srca.

Zatim ostaje samo uključiti uređaj, pričekati dok ne izvrši mjerenje, proučiti podatke na zaslonu. Tijekom rada tonometra ne možete se kretati i razgovarati. Za one koji prvi put koriste tonometar na zapešću, liječnici preporučuju mjerenje tlaka na obje ruke, sjetite se na kojoj je ruci pokazatelj bio veći, a zatim izvršite mjerenja na ovoj ruci. Ako je potrebno, postupak se može ponoviti, ali ne prije 5 minuta, tako da posude imaju vremena za oporavak nakon kompresije.

KAKO ODABRATI MJERAČ KRVNOG TLAKA?

Tonometri su najbolji u 2021

Prilikom odabira najprikladnije marke mjerača krvnog tlaka, preporučljivo je konzultirati se s liječnikom ili drugim stručnjakom. To se posebno odnosi na one koji kupuju mjerač krvnog tlaka ne samo za prevenciju srčanih problema. Osobe koje pate od aritmije, skokova tlaka ili drugih bolesti možda će trebati uređaje s nizom dodatnih funkcija. Uz čestu uporabu preporučuje se kupnja automatskih mjerača krvnog tlaka. Ako se uređaj ne kupuje za stalnu upotrebu, tada možete odabrati jeftiniji poluautomatski model.

Postoji nekoliko osnovnih parametara na koje biste trebali obratiti pažnju pri odabiru mjerača krvnog tlaka. Prije svega, morate odabrati pravi oblik i veličinu manšete. Trebao bi slobodno pokriti ruku na udaljenosti od 2-3 cm od lakta. Moderni uređaji opremljeni su manžetnama u obliku ventilatora. Ovaj oblik osigurava ravnomjernu raspodjelu zraka iznutra. Rame je pokriveno istim pritiskom iz svih smjerova.

U slučaju prekida u radu srca, očitanja tonometra mogu biti nepouzdana. Stoga mnogi proizvođači opremaju svoje uređaje ugrađenim senzorima aritmije. Također, u većini modernih modela mjerača krvnog tlaka postoji funkcija spremanja rezultata mjerenja. Prikladno je, ako je potrebno, pratiti dinamiku promjene tlaka i prisutnost više korisnika.

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: