Kako saviti orcteclo?

Organsko staklo je prozirni polimerni materijal guste strukture, koji se može specificirati u određenom obliku ili savijati pod željenim kutom. Primjena pleksiglasa je prilično opsežna – od ovog materijala izrađena su od dekorata, akvarija, štandova, suvenira, zaštitnih zaslona, ​​dizajnerske pribor i još mnogo toga. Plexiglas ima visok stupanj transparentnosti, tako da može zamijeniti uobičajeno staklo u unutarnjim vratima, prozorima ili dekorativnim particijama. Akrilni polimer ima dobru plastičnost, pod uvjetom da je pod utjecajem određenih načina temperature. Postavite Acrylo Potrebna konfiguracija moguća je ne samo industrijskim metodama, već i vlastitim rukama kod kuće.

Značajke savijanja

Akrilni stakleni pleksiglas je malo vjerojatno na običnom staklu, jer ima plastičnost, zbog čega se ova polimerna plastika može brinuti.

Zakrivljeno staklo sprema svoja svojstva i ne mijenja konfiguraciju.

Raditi s akrilom, potrebno je uzeti u obzir brojne značajke, tako da u procesu savijanja stakla ne pokvari materijal:

 • Sve manipulacije povezane s grijanjem akrilnog obratka, mora se izvesti samo na stražnjoj strani puta;
 • Način grijanja temperature za akril ne može prelaziti 150 ° C;
 • S kalupnim, akrilnim staklom topi na točku taljenja od 170 ° C;
 • akrilno staklo čija debljina prelazi 5 mm, Savijanje će biti potrebno da se zagrije na obje strane.

Prilikom izvođenja izračuna parametara proizvoda iz akrila, važno je uzeti u obzir troškove materijala koji će ići na stvaranje radijusa zavijanja. Da ne bi napravili pogrešku u brojenju, poželjno je napraviti predložak budućeg proizvoda debelog papira.

Nakon postupka grijanja i izvođenja akrilnog savijanja, potrebno je da se materijal prirodno ohladi na sobnoj temperaturi. Koristite hladnu vodu za hlađenje se ne preporučuje, jer to može dovesti do izgleda višestruke pukotine na gotovom proizvodu iz organskog polimera.

Bilo koji proces obrade akrilnog stakla podrazumijeva Njegovo zagrijavanje u području savijanja. Ponekad je radni komad u potpunosti podvrgnut grijanju, na primjer, u slučaju ekstruzije iz akrilnih masovnih figura.

Trening

Budući da je akril sintetski materijal, on dobiva elektrostatički naboj na svojoj površini, čime se privuče prašinu i male čestice prema sebi. Površinsko onečišćenje smanjuje transparentnost stakla. Prije početka postupka za savijanje akrilne ploče, bit će potrebno isperiti s vodenom otopinom sapuna, nakon čega se materijal mora uspjeti najmanje 24 sata.

Za visoko kvalitetno preklapanje važno je izvoditi Pravo zagrijavanje materijala. Potrebno je zagrijati pleksiglas sa strane, što je suprotno mjesto zavoja, to jest, gdje će površinska napetost materijala biti najveća.

Površina zagrijavanja trebala bi se odnositi na njegovu debljinu, u proporcionalnom izrazu izgleda 3: 1.

Kako bi se spriječilo taljenje polimerne površine organskog stakla u procesu grijanja, važno je ispravno odabrati temperaturni režim. U slučaju pogreške, staklo ne može samo otopiti, nego i osvijetliti. Raspon temperatura korištenih za grijanje mora biti između 100 do 150 ° C.

Kako biti stroj?

U smislu masovne proizvodnje za savijanje lista akrila, primjenjuje se posebna oprema, koja se zove Pojam bum stroj. S ovim uređajem možete izvršiti visokokvalitetno zagrijavanje listova, a zatim njegovo pravocrtno savijanje. Nakon završetka postupka, proizvod se ohladi. Svi manipulacije termobing stroj obavlja uzastopno i automatski.

Načelo rada opreme za savijanje za akril temelji se na korištenju nikrome pređe zaključenog u tikvici od stakla otpornog na toplinu. Termalni buggy stroj ima sposobnost savijanja polimernih materijala, plastike i akrilnog stakla debljinom od 0,3 mm do 20 cm. Oprema za fleksibilne polimere može se proizvesti u obliku različitih modifikacija koje vam omogućuju da obradite praznine, širina koja se kreće od 60 cm do 2,5 m.

Savijanje akrilnog stakla je ravnomjerno tijekom njegove duljine. Oprema ovog tipa opremljenu elektromehaničkim ili pneumatskim pogonom.

Termo-batch stroj ima nekoliko ugrađenih električnih elemenata za grijanje, koji se mogu podesiti na stupanj grijanja i kretati se jedna drugoj na bilo kojoj odabranoj udaljenosti unutar petlje stroja. Da bi se dizajn opreme, dizajn opreme ne pregrijava, dovod vode za kružno hlađenje je u tijeku u posebnim šupljinama.

Termogetska oprema ima brojne prednosti:

 • Uređaj može biti fleksibilan polimerni materijal ne samo na danom kutu od 1 do 180 ° C, već i za obavljanje curvilinear savijanja;
 • Automatski stroj ne zahtijeva stalnu rekonfiguraciju u procesu obavljanja rada;
 • Oprema ima sposobnost zagrijavanja gustih praznina odjednom s obje strane;
 • Kontrola stroja može se izvesti u ručnom ili automatskom izvanmrežnom načinu rada;
 • Oprema može raditi sa svim vrstama plastike.

Izvođenje preklopa organskog lista na termalnoj opremi, možete biti sigurni da materijal neće biti razmažen. Presavijte u proizvodima se izvodi s jasno definiranim parametrima, bez paketa unutar materijala, bez pucanja i mjehurića.

Automatski uređaji imaju visoke performanse, uz njihovu pomoć možete napraviti veliki broj serijskih proizvoda, dok trošite minimalno vrijeme.

Ostale metode

Kod kuće, list pleksiglasa može se dati oblik vlastitim rukama. Postoje razni načini za obavljanje savijanja djela, zahvaljujući kojem možete dobiti list na otoku od nichrom na radijusu od 90 stupnjeva, ili iz tankog akrila za stiskanje hemisfere. Možete izvršiti obradu organske stakla pomoću raznih alata.

S sušilom za kosu

Ova metoda obrade akrila primjenjuje se u slučajevima gdje se savijati potrebno je biti vrlo velika na dimenzijama komada organskog stakla. Za zagrijavanje radnog polja, to će biti prilično moćan alat koji je građevinski sušilo za kosu. Ovaj uređaj za visokoj snagom puše protok vruće na željenu temperaturu zraka. Proces fleksija se provodi u nekoliko faza:

 • Na radnoj površini, tijelo organskog stakla čvrsto je fiksno pomoću stolarskih stezaljki;
 • Mjerenja se mjere i planiraju izvršiti materijalnu fleksiju;
 • Preklopno područje se tretira s vrućim zrakom isporučenim iz građevinskog sušilice;
 • Materijal se liječi vrućim zrakom do omekšavanja;
 • Omekšani list pod potrebnim kutom;
 • Gotovi proizvod se ohladi na sobnoj temperaturi.

Ako se rukovanje sušilom za kosu izvodi na organskoj čaši male debljine, onda se moraju grijati dijelovi koji ne treba zagrijavati morat će biti zatvoren materijalom otpornim na visoke temperature.

U toploj vodi

Možete saviti mali pleksiglas kod kuće koristeći prilično jednostavan način, koji se smatra najmanjim potrošnjom energije i brzim vodama trebat će se izvesti. Proces uključuje niz koraka:

 • Odaberite spremnik tako da obrađeni lilter može ući u njega, a voda se izlije;
 • dovedite ga na čir;
 • u kipućoj tekućini 5 minuta. izostaviti radni komad od akrila – vrijeme izlaganja također ovisi o debljini pleksiglasa;
 • Bljesak pod djelovanjem tople vode se zagrijava, zatim se uklanja iz spremnika;
 • Radak je savijen, dovodeći na željenu konfiguraciju.

Nedostatak ove metode je to Zavoj akrila pada na vruću prazninu, tako da je potrebno osigurati prisutnost pamučnih rukavica kako ne bi spalili ruke tijekom rada.

Posebna nichrom žica

Možete izvršiti visokokvalitetnu fleksiju pleksiglasa pomoću nichrom nit. Postupak je sljedeći:

 • Na radnoj površini uz pomoć stezaljka, fiksiran je list pleksiglasa, dajući slobodan rub na mjestu savijanja slobodno visi;
 • Iznad stola proteže se nichrom žica na udaljenosti od ne više od 5 mm od površine lista;
 • žica spojena na 24 V napon transformatora;
 • Transformer zagrijava nichrom nit, a nakon što će biti jako topla, staklo će se polako savijati pod utjecajem topline i težine.

Kada se nichrom žica zagrijava, potrebno je osigurati da ne uštedi i ne dodiruje radni komad.

Prilikom savijanja stakla ne bi trebalo ubrzati postupak, pomažući mu s rukama – to može dovesti do pukotina ili deformacije materijala.

Metalna cijev

Dati akril žetvu određenog radijusa zaokruživanja, metoda savijanja pleksiglasa na metalnoj cijevi. Da biste izvršili ovaj postupak kod kuće, možete se zagrijati ili sam materijal ili cijev. Za zagrijavanje cijevi koristite lampicu za lemljenje.

Postupak fleksiranja izvodi se u slijedećem nizu:

 • Hladna akrilna ploča nanosi se na cijev, čiji je promjer jednak radijusu savijanja;
 • lampa za lemljenje ili građevinska sušila za kosu grijanje lišće regata;
 • Kada se organsko staklo zagrijava i stekne plastičnost, list lista na površini cijevi;
 • Postupak se ponavlja sve dok akrilna leća nije dovoljno savijena.

Ako trebate koristiti drugu metodu, tada se cijev prva zagrijava, a kada dosegne točku taljenja akrila, list se okreće oko cijevi, čime se obavlja potreban zavoj.

Od akrilnog materijala možete stisnuti hemisferu. Da biste to učinili, uzmite tanki list od pleksiglasa (3-5 mm), punch i matrica od šperploča, u kojoj je potreban rupa koji trebate promjer potreban. Promjer rupe mora biti malo više, s obzirom na dodatak jednaku debljini organskog stakla.

Da bi se uzorak teksture drva ne utisnuo na akrilni obradak, udarac i površina šperploče matrice je podmazan s kazein ljepilom, a zatim kada ustane, film je brušenje brusni papir.

List organskog stakla se zagrijava Prije omekšavanja – Možete to učiniti uz pomoć plinskog plamenika, radeći u pamučnim rukavicama kako ne bi spalio ruke. Nakon što se materijal dobro zagrijava, mora se postaviti na vrh matrice. Zatim, na vrhu akrila su instalirani hemisferični udarac. S ovim uređajem pritisnite akrilni lim, a zatim se držite 10 minuta. cijeli dizajn do njegovog stvrdnjavanja. Dakle, pleksiglass stječe polukružnu konfiguraciju. Takva se tehnologija može koristiti za ekstruziju bilo koje druge figure, ovisno o oblicima matrice i bušenja.

O tome kako saviti pleksiglas, gledati sljedeće.

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: