Lak za unutarnju i vanjsku upotrebu: mogućnosti izbora

  Često je posljednja faza u dizajnu bilo kojeg ukrasa ili izradi ukrasnog predmeta premazivanje površine lakom, jer se može koristiti za prekrivanje različitih površina: metala, drveta, obrađenih žbukom. Postoji lak za unutarnju i vanjsku upotrebu.

  Značajke odabira ovog premaza ovise o površini koju treba obraditi i o karakteristikama samog laka, budući da postoji mnogo vrlo različitih vrsta.

  Osobitosti

  Lakovi se razlikuju po sastavu i načinu nanošenja. Svaki proizvod također ima svoje karakteristike koje ovaj ili onaj lak čine prikladnijim u određenom slučaju.

  Urethane, na primjer, može zaštititi mnoge površine od bilo kakvog oštećenja. To uključuje drvo, metal, ciglu, kamen, beton, pločice. Glavna svrha ovog premaza je zaštita površina.

  Marker lak smatra se jedinstvenim po svojim svojstvima. Sastav boje i laka izrađen je od poliuretanskih, akrilnih, epoksidnih smola. Nakon prekrivanja zidova takvim lakom, njihova površina postaje identična bijeloj ploči. Crteži se mogu nanijeti na ovaj zid pomoću markera, a po želji se mogu izbrisati. Lak za označavanje koristi se za prekrivanje ne samo zidova, već i namještaja i ukrasnih elemenata.

  Zahvaljujući lakiranju može se postići nekoliko ciljeva: ojačati površinu koju treba obraditi, zaštititi od vanjskih utjecaja u obliku visoke vlažnosti, plijesni i plijesni, ekstremnih temperatura, deterdženata.

  Dekorativni lakovi dodaju površini dodatni sjaj ili određenu nijansu.

  Vrste i karakteristike

  Formulacije na bazi vode jako su tražene za unutarnje radove. Sjajni su i mat, lako se otapaju u vodi. Međusobno se razlikuju po tome što neki sadrže akril, dok drugi sadrže poliuretan.

  Postoje i dvokomponentni lakovi koji sadrže oboje. Koriste se za uređenje interijera. Osim što stvaraju zaštitni sloj za površinu i daju joj atraktivan izgled, ovi lakovi su jednostavni za upotrebu jer su praktički bez mirisa.

  Poliuretan

  Takvi se sastavi smatraju najtrajnijim i prikladni su za prostorije u kojima postoji veliki broj ljudi i postoji opasnost od površinskog oštećenja. Takvi prostori uključuju velike trgovačke centre, medicinske i obrazovne ustanove.

  Akril

  Ove su smjese, za razliku od poliuretanske inačice, puno manje prilagođene negativnim utjecajima, a neće spasiti ni od vlage. Ali takvi sastavi dopuštaju prolaz zraka, što ne sprječava zidove da “dišu”. Ovaj lak je sasvim prikladan za uređenje prostorija u kojima nema visoke vlažnosti, a zidovi ne trebaju često čišćenje.

  Dvokomponentni sastav kombinira elastičnost akrila s čvrstoćom poliuretana. U ovoj verziji tehnički parametri su puno bolji.

  Skladištenje laka na vodenoj bazi moguće je pri pozitivnim temperaturama. U protivnom se smrzava, raspada u zasebne slojeve, a nakon toga se više ne može koristiti.

  Poliester

  Proizvedeno korištenjem poliesterskih smola, nakon stvrdnjavanja stvara izdržljiv premaz koji štiti od vlage i drugih štetnih utjecaja. Uspješno pokrivaju podove, namještaj i glazbene instrumente.

  Također, lak se teško nanosi. U te se svrhe koristi poseban pištolj pri radu s kojim je važna visoka točnost.

  Epoksid

  Ovaj lak je na bazi epoksidne smole. Zahvaljujući posebnom učvršćivaču koji se nalazi u sastavu, premaz je vrlo izdržljiv, otporan na udarce i vlagu. Uglavnom se koristi za podove, ali je pogodan i za vanjsku upotrebu. Potpuno vrijeme sušenja je oko 12 sati.

  Formulacije u kantama za raspršivanje

  Ovi lakovi mogu imati različite sastave i koriste se u različite svrhe. Postoje oni koji sadrže samo sjaj i daju zaštitu, a postoje i nijanse. Velika prednost je što se aerosol vrlo lako nanosi i ne zahtijeva nikakve posebne vještine. Lako mogu pokriti automobil, obraditi drvenu površinu ili nanijeti na zid.

  Boje

  Bezbojni lak smatra se univerzalnim. Pomoću nje možete zaštititi površinu, dajući joj sjaj, ali istodobno bez mijenjanja boja. Uz ovo, postoji mnogo lakova pomoću kojih zidu ili namještaju možete dati vrlo zanimljiv izgled i hlad.

  Najčešće se panelni lak bira s mat ili sjajnom bojom, ovisno o željama i površini koju treba obraditi. To se lako može postići premazom od akrila ili poliuretana.

  Ali za one koji se ne boje eksperimenata, postoji mnogo mogućnosti pomoću kojih možete potpuno transformirati bilo koji objekt ili površinu. Na primjer, redom za umjetno starenje zida koristi se craquelure lak. Zbog toga površina izgleda ispucano.

  U završnoj fazi nanosi se biserni lak koji daje površini svjetlucav učinak. Nešto drugačiji učinak, ali ništa manje lijep, može se postići pomoću svjetlucavog laka.

  Kako biste postigli određeni ton, možete upotrijebiti efekt bojanja i bolje kupiti gotov lak u boji, utoliko je paleta u trgovinama opsežna. Za istu drvenu površinu ne postoji samo tradicionalna crno -bijela boja, već i mnogo različitih nijansi.

  Ako dekor u sobi zahtijeva nešto neobično, možete kupiti zlatni, srebrni, pa čak i svjetleći lak.

  Kriteriji po izboru

  Da biste odabrali pravi proizvod za boje i lakove, morate odlučiti koji će se posao obaviti i za koje će se prostore koristiti.

  Unutarnji radovi

  Zidove i stropove u sobama možete sigurno prekriti akrilnim lakom. Stvorit će lijep izgled i poslužiti kao zaštita. Posebno je relevantno za dizajn drvenih stropova. Kompozicija će samo naglasiti jedinstveni uzorak drveta.

  Ovim lakom dobro je prekriti i police i drugi drveni namještaj. Također se može koristiti za premazivanje obojenih površina. Jedini uvjet je za svaku vrstu boje morate odabrati odgovarajući lak. Ako se, na primjer, slikalo akrilnim emajlom, tada se površina mora obraditi akrilnim lakom i dobro će se držati. No, isti proizvod teško da će pasti na alkidnu boju i nema jamstva da će trajati dugo. Za takvu boju preporučljivo je odabrati izdržljiviji premaz.

  Ako se, na primjer, radi u kupaonici, tada morate odabrati lak otporan na vlagu, što znači da je ovdje prikladniji poliuretanski spoj.

  Vanjska dekoracija

  Vanjski lak sadrži posebne komponente koje mogu zaštititi površinu od utjecaja sunca, mraza, pa čak i kiše. Osim toga, neke formulacije sadrže komponente koje sprječavaju pojavu gljivica. Ovaj lak pogodan je za oblaganje vrtnog namještaja, sjenica, ljuljački, klupa, kuća.

  Kupalište se preporučuje pokriti zaštitnim slojem, uostalom, prirodno drvo u svakom slučaju treba dodatnu zaštitu. stoga prvo mora postojati temeljni premaz, zatim bojanje i lakiranje. Samo u ovom slučaju zgrada će trajati dugo.

  Dobro provjeren i lak za jahte. Između ostalog, otporan je i na slanu vodu. Takav premaz na brodovima može trajati najmanje deset godina.

  Proizvođači

  Na tržištu boja i lakova postoji mnogo proizvođača koji nude svoje proizvode. Izbor je toliko velik da je ponekad teško kretati se ovom sortom. Na temelju toga što će se raditi, sastav proizvoda možete odrediti čitajući ga na pakiranju.

  Najveće tvrtke na ovom području uključuju “Lacra”. Raspon proizvedenih lakova je ekološki prihvatljiv i ima certifikate kvalitete. Lakovi se mogu koristiti u završnoj obradi stambenih prostora.

  Korištenje uretanskog laka “Eteral” opravdanije pri pokrivanju metala, betona ili drva. Također ga možete koristiti kao završnu fazu postavljanja podova. Ova vrsta proizvoda pripada vrlo jakim formulacijama koje mogu trajati trideset godina. Dobro štiti površinu od vlage, mehaničkih oštećenja i raznih kemikalija.

  Lak dobro djeluje na parket i druge drvene površine VGT. Može biti mat, polumat ili sjajan. Kad se osuši, sastav tvori prozirni film koji može zaštititi pod od oštećenja.

  Korisni savjeti

  Prije nanošenja laka na površinu, zid morate dobro očistiti i pokriti temeljnim premazom. Ako se na njega nanosi boja, potrebno je dopustiti da se premaz dobro osuši i paziti da je zid čist te da na njemu nema prašine ili prljavštine.

  Ako se želi premazati drvena površina, mora se pravilno brusiti i nanijeti poseban temeljni premaz namijenjen drvenim premazima.

  Radi praktičnosti, bolje je koristiti valjak – na ovaj način možete mnogo brže završiti posao. Na teško dostupnim mjestima pomoći će četka.

  Svaki sloj se mora osušiti prije nanošenja sljedećeg.

  Prilikom rada morate slijediti tehnologiju nanošenja i pridržavati se preporuka navedenih na pakiranju. Tada će svaka površina trajati dugo i oduševit će svojim izgledom.

  Dok se lak suši, bolje je zatvoriti prozore, kako se ulična prašina ne bi taložila na novoj lakiranoj površini.

  Vrste lakova predstavljene su u sljedećem videu.

  Ocijenite članak
  ( Još nema ocjena )
  Dodaj komentare

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: