Sve o vijcima

Kako odabrati odgovarajuće vijke za određenu vrstu posla – zadatak nije jednostavan. Što je pogodno za ručku vrata i što – za oplate? Potrebno je uzeti u obzir imenovanje vijka, klasu snage, proizvodnog materijala i još mnogo toga.

Što je?

Vijak se naziva proizvod za pričvrsne dijelove. Jedan od dijelova može uzrokovati rezbarenje iznutra. Izgled vijka – štap s nastalim nizom na jednoj strani i dizajn element kako bi se prenosio zakretni moment, s druge strane. Potonji može imati oblik glave ili jednostavno napravljen kao utor u krajnjem dijelu tijela vijka (postoje neki drugi oblici).

Razlika između vijka iz vijka je da vijak nema konusna sužavanja knjige, a vijak ne izrezuje materijal u procesu vijaka. Imenovanje vijčanog priključka ili fiksacije. Osim toga, može se koristiti kao os i držati rotirajuće dijelove koji vode na rotaciju ili kretanje u izravnim i drugim stvarima.

Povijest podrijetla

Drevni Grci također su znali o vijčanom mehanizmu, a onda se nazvao arhimedski vijak. Kasnije je takav mehanizam opisao grčke matematičke arhitekture Tartana. Drveni spiralni prijenos bio je naširoko korišten na Mediteranu, korišten je u tisku za prešanje i vino. To se dogodilo prije naše ere, u prvom stoljeću. Srednjovjekovna Europa, koja je čudna, nije koristila metalne vijke i, najvjerojatnije, nije znao ništa o njima.

Ručni odvijač kao alat za vijke vijaka pojavili su se oko 1570-80., Međutim, ne u potražnji. UbySspelly Koristite odvijači počeli su samo u 1800-10. Vijak je u početku bio vrsta zatvarača tijekom izgradnje, njegova je uporaba bila ograničena na Carpenter i Kuznetsky obrt.

Metalni vijak pretvorio se u široko korišteni element kada su se pojavili strojevi za proizvodnju svoje skale na potoku. To se dogodilo u drugoj polovici XVIII. Stoljeća.

Strojevi razvijeni u dva smjera: Wood vijci su izrađeni od industrijske metode na jedinici, namijenjeni isključivo za to, ili su potrebni vijci označeni s manjim serijama na poluautomatskom stroju na kojem je moguće promijeniti ugriz.

Što se događa?

Jedna od glavnih razlika vijaka je oblik glave. Uređaj ispod standardnog odvijača primjenjuje se samo u onim zatvaračima gdje nema opterećenja na spojevima. Ali napravite pritezanje snage i zastojanje spojeva bit će teško. Glavne vrste odvijači ispod odvijača su one u kojima je glava cilindrična ili cilindrosferska, hemisferična, konusna, cilindrokonička, sferokonska.

Da biste izbjegli zvučnike glave, koristite tajne ili polu-jerene modele hardvera. Takvi modeli, nesretni, najproblematičniji u odnosu na druge vrste. Ne kombiniraju nit i konusnu površinu glave. Pogotovo jasno se može vidjeti u priključcima gdje se koristi više od dva vijka. Uklanjanje tog nedostatka moguće je samo djelomično – primjenom slijetanja i jaza.

Osim toga, postoji takav nedostatak kao teško zaustavljanje.

Najpouzdaniji načini mogu se zvati valjanje i dosadno, ali se koriste samo na plastičnim metalima i u nenamjernim vezama. I još jedan minus ove vrste vijaka – mala snaga žljebova ispod odvijača. Ali ovaj minus je svojstven ne samo za tajne ili polu-nestašne vrste, nego i da imaju hemisferičnu ili cilindričnu glavu.

Sidro vijaka namijenjen je za fiksiranje masovne opreme na tlo. Napravio je iz vijčanih profila. Sidreni proizvod je fiksiran zbog rupa ampula, u kojima su formulacije za brzo padanje mineral ili poliester. Oni su smješteni u SCPO kada je instaliran sidro.

Instalacija se proizvodi kombiniranjem iz različitih vrsta pritezanja – pomoću rešetke ili metalne mreže. Sidro može biti dugačak do 30 cm. Puhanje vijak se koristi u elektroničkim proizvodima. Njegova je značajka da je promjer njegove niti veći od promjera šipke. Glava proizvoda može biti bilo koja. Vijci s prstenom izrađeni su od pocinčanog čelika.

Umjesto glave ima prsten ili kuku. Koristi se za rad s suspenzijama u životnim uvjetima i vrlo se koristi na gradilištima. Namjenski vijci su u potražnji u brodogradnji, strojarstvu, proizvodnji kućanskih aparata. Mogu biti s utorom ispod odvijača ili bez njega.

Po odredištu

Ovisno o svrsi, vijci su podijeljeni u dvije skupine: pričvršćivači i instalaciju. Prvi su potrebni za odvojive nosače, drugi – u redu za fiksiranje dijelova bio je statičan i uzajamno u odnosu na drugo. Učvršćivači – najčešća sorta. To je ti vijci koji igraju vodeću ulogu u split vijčanoj vezi i izgledaju kao štap, s jedne strane na kojoj se nalazi glava, na drugoj – nit.

Uloga glave je pouzdano pritisnuti pojedinosti koje su međusobno povezane. Osim toga, upravo vijak koji se može zarobiti odvijač, ključ, šesterokut ili drugi alat. Oblik glave na vijku za pričvršćivanje može biti okrugli, s 6. rubovima, kvadratnim i drugim. Pojam “tajna” ukazuje na jedan od vrsta glava, na kojem odvrnite pričvršćivač nasumce ili namjerno iznimno teško. Na primjer, može biti glava s rupom (ili dva od njih su napravljene).

Samo jedna vrsta ključa prikladna je za “tajne”, a ako ne znate što, odvrnite takav brdo ne radi, to jest, može se nazvati anti-vandal.

Ako je brda napravljena vijkom i maticom, naziva se vijčani, ali vijak se zove vijak. Na vilu, glava ima šest lica, vrti se s ključem. Kada trebate izvršiti dijelove s ne-ravnom površinom, gdje se planira pričvrstiti vijak, plima je napravljena, ili se površina obrađuje na takav način da joj date avion. Ako to nije učinjeno, pričvršćivanje neće biti izdržljivo, neće se postići gust susjed. Veza će biti preplavljena, koja će stvoriti višak opterećenja na svim elementima, a kao rezultat toga, vijak će biti uništen.

Uz pomoć vijčanog goriva, također možete spojiti meke materijale, ali će se u svakom mjestu povezivanja zauzeti čvrsti rukav.

Što se tiče instalacijskih vijaka, oni imaju izbočinu ili udubljenje u jednoj ruci tako da je fiksacija jača i gusta. Ponekad je čak i proizvodnja posebnih rupa potrebna tako da je veza pouzdana. Vijci za ugradnju mogu imati konusne, ravne, cilindrične, pretrpane, stabljike.

Posljednji su ili s sferom ili konusnom. Sve gore navedeno odnosi se na GOST 12414-94. Ako govorimo o drugim standardima, postoje i valovita, završava loptu, kao i vijci s utor na svakoj strani (potpuno simetrično). Potonji su bili rasprostranjeni u montaži koriste automati.

Podesivi vijak – izum stanovnika SAD-a. Danas se primjenjuje vrlo široko iu mnogim industrijama. Tipični predstavnik ove vrste sastoji se od vještog tretiranog cilindra s različitim ciljevima: jedan ima manji promjer, utoplje se, a rezbarenje ima manji korak. S ovim proizvodom možete podesiti doslovno “na koljenu”. Zbog kraja u promjeru možete primijeniti različite alate za stavljanje vijka na položaj “Rad”.

Takav vijak, na primjer, koristi se za provjeru utvrde ugradnje dijelova u raznim radu za završnu obradu, bilo da je to formulacija okvira prozora, vrata ili nosača s drveta.

Na obliku glave

Vijci koji imaju glavu razlikuju se u skladu s njegovim oblikom. Ona može biti:

 • ravan;
 • Goli – ova glava nema utor, takve vijke su namijenjeni za pričvršćivanje ruku;
 • konveksan;
 • Okrugli – takvi dekorativni proizvodi koriste se za privlačan izgled;
 • Gljiva (u obliku hemisfere) – glava se nalazi niska i čvrsto se uklapa na dio s kojim je pričvršćen;
 • tajna – ova vrsta glave ima konusni oblik, vanjska površina je ravna, dizajnirana za utapanje zatvarača u materijalu;
 • pola – ovaj oblik izgleda kao tajna, ali vanjska površina nije ravna, već zaokružena.

Sa strane utora

Utor na glavi vijka ima jednu funkciju – pruža pouzdan kontakt s jednom od sorti odvijača ili ključa za spin ili odvrnite proizvod. Veličine utora u vezi s ovim mogu biti standard samo (kao i veličina odvijača i tipki). Utor mora biti izdržljiv, spremiti njegov oblik za dugo vremena, a ne “razbiti” kada se odvrnu ili uvija vijak.

Glavne vrste pričvršćivača s rezbarija – vijak, matica, vijak, vijak, vijak za samozadobu. Razlikuju se u vrsti i obliku navoja i pogledom na glave i utor.

 • Bolt ima glavu na tradiciju s 6. razreda (ključ u ruke).
 • Vijak ili vijak može imati jedan utor (s tako ravnim odvijačem) ili u obliku križa (tada će biti potreban slomljeni odvijač).
 • Vijci samo-tapkanje obično su učvršćeni u materijal s većom otporom, tako da je utor potreban križni pH ili križno, koji ima dodatne kutne “zrake”.
 • Vijak ili vijak također može biti heksadesna glava i vanjske i unutarnje glave.
 • Utor može imati drugačiji, složeniji oblik – zvjezdicu (a broj lica je različit – 8 ili 12), trokut pljuva, kvadrat ili utičnicu (za viljuška.

Materijali

U skladu sa zahtjevima DSTU ISO 898-1: 2003, vijci su izrađeni od ugljičnog čelika. Može biti ugljični čelik s aditivima ili kaljenim, kao i od legiranog čelika. Ugljični čelik naziva se legura ugljika i željeza. Takav čelik može biti nizak ugljik, srednji ugljik i visoki ugljik.

Slijediljni čelik naziva se ugljični čelik s dodatnim elementima u pripravku (legiranje aditiva). Legura čelika, zauzvrat može biti nisko legirani, sekundarni i visoki legirani. I također se vijci mogu izraditi od korozije (tj. Nehrđajući čelik).

Najčešći pričvršćivi od austenitnog čelika, glavne komponente čijih kroma i nikal. Ako su učvršćivači neophodni kada je prisutna snažna trenja, potrebna nam je velika toplinska vodljivost, električna vodljivost, a istodobno je prikladna mala masa proizvoda, vijci izrađeni od legura obojenih metala. To su prvo mjedeni i brončani zatvarači.

Brauma se zove cink legure s bakar i brončana legura bakra i kositar. Mjed za proizvodnju vijaka ne uzima se bilo koji, već antimagnetski. I također koristite bakrene i aluminijske legure. Plastični proizvodi su također dostupni, ali njihova snaga je mala, koriste se, na primjer, u dječjim igračkama.

Veličine i težina

Prilikom određivanja veličine hardvera, važno je točno znati koji promjer ima šipku (tradicionalno je označeno slovom D), kao i duljinom proizvoda. Ime sadrži informacije o vrsti glave i koji je standard pričvršćivanje ovim metodom. Vijak koji ima metričko rezbarenje, naznačeno je u dokumentima prema MDXPXL formuli. U isto vrijeme, m je znak navoja, d, kao što je već spomenuto, promjer (mjeren je i označen u mm), p je oznaka koraka navoja (također u mm), a L je duljina proizvod (također se mjeri milimetri). Nit u većini slučajeva inch, tj. Se mjeri u inčima.

Osim standarda, tu su i mini vijci. Na primjer, oni se široko koriste u ortodonciji. Oni su izrađeni od legure titana, oni su samo-rafinirani i samo-bušilice, ali imaju glupi konus, koji izbjegava ozljede u gumi tijekom instalacije. Kao i mini vijci koriste se u pribor kao što su naočale. I tu su i Maxi-vijci, na primjer, spajanje za oplate, čija duljina doseže 3 m.

Težina vijaka je izravno povezana s njihovom veličinom i materijalom iz kojeg su napravljeni. Lakše materijale i manje veličine, manji težina.

Proizvođači

Potrošači imaju dobre kritike dodijeljene domaćim vijčanim proizvođačima, kao što je, “Perm zatvarači” ili “prvi zatvarači”. Tržište proizvodnje metaizma je opsežno, mnogi proizvođači u zemlji, politika cijena je umjerena (posebno u usporedbi s cijenama za proizvode stranih tvrtki).

Stoga, u većini slučajeva, ruski potrošač odabire ruske vijke.

Savjeti za odabir

Da biste napravili pravi izbor pričvršćivača, morate znati točno što se kupuje (za montažu opremu, zamijeniti analoge istrošiti ili neprikladan iz drugih razloga). osim, Važnu ulogu igraju uvjeti rada – U zatvorenom prostoru ili izvan njega će biti instaliran je li na njemu statička i dinamička opterećenja, pouzdanost, tvrđava, montaža vezanja.

Ako je potrebna ojačana čvrstoća pričvršćivanja, ili instalirajte vijak na mjesto sa složenim pristupom ili konstantnim dinamičkim opterećenjima, je prikladan heksagon vijak. Ako je potrebno, mljeti tanke listove i metalni okvir, koristi vijke s presshibery i polukružnom glavom. Takvi proizvodi ne deformiraju tanak metal u mjestima izlučivanja, dok se područje kontaktne površine lista i zatvarači povećava.

Znanstveni vijak (različito nazvan namještaj) Koristite kada trebate sastaviti namještaj ormara, dizajn iz iverice, kao i šperploča i drvenih struktura. Estrih – proizvod izdržljiv i pouzdan. Da biste ga osigurali, morat ćete koristiti hex ključ. Prije instaliranja čvršćeg vijka morate pripremiti rupu i sjedalo za tajnog čovjeka uređaja za pričvršćivanje.

Polu-cilindrična vijčana glava je potrebna kada je potrebno objesiti i pričvrstiti lim na metalnom dizajnu. Izgleda da je ovaj proizvod vrlo estetski. Glava šljivala je potrebna za pouzdano povezivanje kaskanog materijala s metalnim okvirom. Prije instaliranja u listu, morate pripremiti rupu i ukloniti cjedilu za ravninu lista i krajnji dio tajne glave na istoj razini.

Ovaj dizajn izgleda estetski, ali dinamičko opterećenje ne može izdržati.

Ako trebate jednostavno pričvrstiti jedan na drugi, a dizajn neće biti podložan bilo kakvom opterećenju ni u statici ili u dinamici, a osim toga, estetika je također nevažno, redoviti vijak s cilindričnom glavom i stanom utor će se uklopiti.

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: