Kako i kako vježbati dimnjačku cijev za izolaciju?

Tijekom dizajna sustava grijanja potrebno je uzeti u obzir mnoge detalje, uključujući i da ne zaboravite na izolaciju dimnjaka. Takve mjere štite samu cijev od preranog uništenja i kuće ili kupke – od vatre. Različiti prijedlozi na građevinskom tržištu omogućuje vam da odaberete izolacijski materijal prikladan za svojstva za omotavanje dima.

Potrebu za postupkom

Zaštita je usmjerena na eliminiranje učinka dvaju razarajućih čimbenika koji izravno utječu na stanje cijevi: pregrijavanje i vlažnost. Kupka se obično gradi od rezanih ili drugih drvnih materijala, au privatnoj kući ili na tavanu postoje zapaljivi elementi struktura, čak i ako je krov ove strukture izrađen od metalne pločice. Toplinska izolacija sprječava pretjerano zagrijavanje cijevi i sljedeću vatru iza nje. Izolacija također štiti sustav od štetnih učinaka kondenzata: vlaga se može akumulirati u mikročiljima, zamrznuti i stvoriti tlak iznutra, što dovodi do brzog uništenja dimnjaka.

Prisutnost izolacije daje nekoliko prednosti odjednom:

 • Služi kao okvir za jačanje i povećava snagu dizajna dimnjaka, koji ga štiti od mehaničkog oštećenja;
 • Smanjuje se na minimalnu temperaturnu razliku između vrućih plinova i ohlađenih cijevi, koji proširuje njihov radni vijek;
 • Zbog namota, održava se optimalna toplinska ravnoteža, tako da se proizvodi raspadaju potpuno uništeni, ne naselili na zidovima u obliku agresivnih kiselina koje uništavaju metal;
 • Zahvaljujući nekretninama za uštedu energije, gorivo se troši uštedi.

Preporučljivo je pružiti namotu s izolacijom u fazi dizajna zgrade kako bi se smanjila moguće neugodnosti pri obavljanju posla. Ako to nije učinjeno, možda ćete morati djelomično rastavljati krov.

Koji se materijali koriste?

Postoje različite metode izolacije. Možete koristiti mekanu vatrostalnu izolaciju za omotajte dimnjačku cijev i zaštitite drvene zidove od vatre. Neki majstori radije grade posebne kutije koje ne dopuštaju pretjerano grijanje. U svakom slučaju, potrebno je odabrati ne-zapaljivi materijal otporan na toplinu koji ne ispušta štetne tvari. Kamena vuna se često koriste, mekani mladunci s folijom, mrvicama i ojačanim betonskim pločama.

Kako bi se hidroizolacija vrha cijevi na ulici zatvorila posebnom kapom, a pregača se ugrađuje za zaštitu od vode. Obično se koriste metalni ili polimerni materijali za stvaranje takvih struktura.

Bazaltna izolacija

Odnosi se na kategoriju mineralne izolacije. Dobivaju se obradom stijene, koji se u posebnim postrojenjima rastopile i rastegnute u tanku stakloplastiku. Materijal ovog tipa je poznat kao bazaltna vuna, ponekad se zove kamen. Među prednosti će biti sljedeće.

 • Niska toplinska provodljivost. To omogućuje eliminiranje dodatnog izvora propuštanja topline i održavanje optimalne temperature trošeći manje goriva.
 • Hidrofobnost. Materijal s vlaknastom strukturom ne propušta vlagu, tako da se može koristiti kao navijanje čak i na ulici.
 • Ne-nesreća. Watt podnosi temperaturu na 1114 stupnjeva, nakon čega se može početi topljenje, ali neće upaliti, pa čak i izravni utjecaj plamena neće dovesti do širenja vatre.
 • Snaga. Vlakna mogu izdržati visoka opterećenja, tijekom rada, izolacija ne gubi oblik i praktički nije deformiran.
 • Olakšati. Wat teži ne previše i ne gubi dimnjak, tako da ne morate koristiti dodatni popratni okvir.

Bazaltni materijali dostupni su u različitim oblicima. To mogu biti cilindrične školjke za izolaciju cijevi, izolacijskog platna, kartona na bazi mineralnih vlakana.

Trošak ovih građevinskog materijala nije najniža zbog složene proizvodne tehnologije, ali oni služe za dugo vremena i omogućuju vam da obavljate visokokvalitetnu izolaciju.

Kućište od nehrđajućeg čelika

Možete napraviti metalnu ljusku koja je prikladna i kao zaštita ulice. Obično se za to koriste nehrđajuće čelične ploče, jer nisu izložene vlazi. Skupština Takav dizajn je jednostavan, montiran je oko cijevi. Međuprostorni prostor je ispunjen izolacijom, a obično je sve ista bazaltna vuna.

Metalno kućište može se obojiti ili nanijeti poseban polimerni premaz na njemu tako da dizajn izgleda više estetski i nije označen na krovnoj pozadini. Slična opcija štiti ne samo od vlage, već i od mehaničkih oštećenja.

Drvne štitove

Kao metalno kućište, oni služe kao okvir koji drži glavnu izolaciju. Drveni elementi prikupljaju kutiju koja se postavlja oko dimnjaka. Zidovi moraju biti čvrsti, bez pukotina. Unutarnji prostor može biti napunjen mineralnom vunom ili posebnim zatrpavanjem: glinena granula, slomljena cigla i pijesak. Bulk punilo je jeftinije od bazaltne izolacije, a drvo pristupačnije nehrđajućeg čelika, koji vam omogućuje da uštedite kada vodimo.

Slag ojačane betonske ploče

Takvi blokovi su napravljeni od sigurnih materijala koji ne razlikuju štetne elemente kada se grije, tako da možete napraviti okvir oko cijevi. Postoje ploče s teksturiranim uzorkom, obojenim u različitim bojama, što vam omogućuje da ne dobijete ne samo funkcionalan, već i lijep dizajn. Slagobeton ima nekoliko prednosti:

 • pristupačne troškove;
 • velika snaga;
 • otpornost na vlagu.

Dizajn ploča mora biti ojačana metalnom mrežom koja je instalirana na unutrašnjosti. Posebnu pozornost treba posvetiti kutnim spojevima. Kao punilo, izlije se otopina žbuke, gline i pijeska.

Kako izolirati ispravno?

Prije nastavka s posla morate se pobrinuti da se dimnjak zadovoljava regulatorne zahtjeve.

 • Dopuštena visina cijevi je od 5 metara i više. To vam omogućuje da postignete dobar potisak na kojem svi proizvodi izgaranja u potpunosti napuštaju dimnjak.
 • Neki krovni materijali odnose se na zapaljivi, pa im je potrebna dodatna zaštita od požara. Za oblaganje iz vrećica, sclat, ondulina je potrebno za ugradnju opresivnog. Ovo je metalna mreža s malom stanicom, koja se nalazi na vrhu cijevi.
 • Potrebno je promatrati određenu udaljenost između dimnjaka i drugih elemenata zgrade: zidove, rogove, preklapanja, ostavljajući prostor u 250 mm i više.
 • Za dimnjak od opeke, potrebno je osigurati zadebljanje preklopa na mjestu gdje dizajn prolazi kroz strop.

Svi propisi koji se odnose na dimnjak navedeni su u dokumentu Snip 2.04.05-91. Ako dizajn ne bude u skladu s tim zahtjevima, morate ispravljati projektu.

Radite s cijevima od opeke

Himensions iz ovog materijala se ne zagrijavaju previše, tako da u ovom slučaju možete učiniti bez dodatnog sloja izolacije. Proračunska verzija – žbukanje s posebnim rješenjem. Koristi cement za njegovu pripremu kao osnova, kao i vapno i pijesak. Možete dodati mrvicu.

Postupak će biti sljedeći.

 1. Pripremite rješenje, uvala sve komponente s vodom i miješanjem temeljito. Pripravak se mora koristiti u 5 sati pri hladnoj temperaturi ili u 1-2 sata kada se radi u vrućem vremenu, inače će se zamrznuti. Ovim rješenjem bolje je napraviti male dijelove.
 2. Za prvi sloj trebate kremastu dosljednost. Smjesa se nanosi na očišćenu površinu, bez poravnanja. Za polaganje drugog sloja potrebno je gusto rješenje. Pažljivo se distribuira i protrlja dok se ne dobije jednaka površina.
 3. Ako postoje vidljive nepravilnosti, bit će potrebna velika količina kompozicije, tako da možete koristiti metalnu mrežu za armaturu.

Žbukanje cijevi je potrebno duž cijele duljine, ne napuštajući otvorena područja. Rješenje je raseljeno i ne oslobađa otrovne tvari, tako prikladne za uporabu u stambenim prostorijama.

Brick strukture mogu također biti azbest-cementni list. Ovaj materijal ima pokazatelje uštede energije veći, ali ističe štetne tvari, tako da je prikladna samo za nerezidentne zgrade.

Rad s metalnim cijevima

  Prva faza – Priprema izolacije. Kamena vuna je pogodna, koju možete vjetra metalne cijevi za dimnjak i instalirati zaštitu na vrhu. Izolacija je bolje zatvoriti unaprijed u željenoj količini, tako da ne ometaju ovim postupcima.

  Lasteni slojevi moraju biti debljine najmanje 5 cm da se osigura dovoljna razina izolacije. Oni su položeni u brkove, ne napuštaju intervale i zglobove, pričvršćivati ​​i dodatno popraviti čeličnu žicu. Tanke listove metala koriste se kao kućište za zaštitu od vanjskih utjecaja: moraju se omotati i zglobove.

  Možete napraviti kvadratnu kutiju, ali u ovom slučaju trebat će vam dodatni okvir na kojem će se održati sve stavke. Sličan dizajn se skuplja iz metalnih listova, dijelovi su spojeni spojenim. Mineralna vuna smještena unutra.

  Dimna cijev u kadi može biti zaštićena na isti način, ali kutija je bolja nije izrađena od čelika, a od stabla, tako da materijal ne radi od para previše.

  Izolacijske propusnice

  Ta mjesta trebaju platiti posebnu pozornost bez obzira na to je li cigla dimnjaka ili metal. Važno je zapamtiti neke trenutke:

  • Rupe moraju biti učinjene tako da slobodna udaljenost ostaje između cijevi i zidova (ne manje od 30-35 cm);
  • Metalne ploče su instalirane na rubovima, koji će poslužiti kao okvir za izolacijsku kutiju;
  • Slobodan unutarnji prostor ispunjen je izolacijom;
  • Drvene konstrukcije koje se nalaze u blizini, morat će biti tretirana s posebnim vatrenim proizvođačima.

  Visokokvalitetna izolacija – jamstvo ispravnog rada dimnog sustava i očuvanje dimnjaka. U isto vrijeme, potrebno je brinuti se za cijevi, obavljajući pravodobno čišćenje od Gary i čađe. Osim toga, nije potrebno izgorjeti objekata koji nisu namijenjeni takvom odlaganju.

  Ocijenite članak
  ( Još nema ocjena )
  Dodaj komentare

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: