Stvaramo rasvjetu u garaži: sve suptilnosti procesa

Garaža pokušati vrlo pažljivo opremiti. Ali ako je njezina snaga, zaštita od napada, kapi vlage i temperature posvećuju dosta pozornosti, a rasvjetna naprava se često podcijeni. U isto vrijeme, praktičnost korištenja obje prostorije u općim i individualnim zonama vrlo ovisi o kvaliteti pozadinskog osvjetljenja.

Osobine

U garažnim automobilima ne samo da su pohranjeni, ponekad se tamo popravljaju. Vrlo je neugodno ukloniti svaki put na ulici i potrajati mnogo vremena, jer mnogi vozači opremljuju posebnu jamu za promatranje. Ali čak iu svijetlom sunčanom danu, kada su vrata potpuno otvorena, protok svjetla u ovom dijelu sobe nije dovoljan za rad. Rasvjeta u garaži mora se razmotriti čak i uz izračun tako da je čak i na najudaljenijim uglovima bilo jasno vidljivo. Pripremiti i montirati potrebne uređaje gotovo sve.

Sorte svjetiljki

Prije svega, trebate odlučiti o vrsti svjetiljki koje trebate. Tradicionalne žarulje sa žarnom niti se ne smiju koristiti, ako samo zato što je učinkovitost mala, previše se toplina razlikuje prilikom rada. Osim toga, spektar emitiranja starih svjetiljki predstavljaju žute i crvene tonove koji ometaju od posla. Da, i rizik od požara, kada zapaljena žarulja sa žarnom niti, vrlo je velika.

Halogene svjetiljke su prilično blizu žarulja sa žarnom niti, Ali tikvica je ispunjena parovima broma. Zahvaljujući njima, Thungsten niti se grijavaju učinkovitije, daju veći lagani potok i može raditi do 4 tisuće sati. Luminiscentne svjetiljke su tikvice, elektrode u kojima su okružene inertnim plinovima. Unutarnja površina je prekrivena fosforima, koji sjaju ultraljubičastim zračenjem. Preporuča se odabrati izvore svjetla koji odgovaraju klasu zaštite IP-65, vrlo su otporni na prašinu i prljavštinu.

LED rasvjeta je vrlo popularna i smatra se mnogim stručnjacima s pravim prodorom u tehnologiji rasvjete. Takvi uređaji su prilično skupi, ali pod uvjetom visokokvalitetnog izvršenja, 50 tisuća sati mogu raditi. U usporedbi s fluorescentnim svjetiljcima, LED-ovi konzumiraju manje struje i daju atraktivnije svjetlo. Dioda rasvjeta je univerzalna, luminiscent – učinkovitije u zagrijanoj sobi i halogen – u hladnoći.

Moramo koristiti LED-bazirana stradala kako bi osvijetlili pojedine dijelove sobe – prije svega, kada rade pod strojem i unutar rupa za gledanje. Autonomna rasvjeta također se najbolje temelji na LED-ima. Uvijek se radi na temelju vrpca u stropu (300 jedinica na stropu). Žice vode na stropu, prebacivanje se osigurava kroz štit. Kada garaža ostane bez struje, bit će osigurano 12 volti iz baterije neko vrijeme. Prilikom obnavljanja napajanja, baterija će se ponovno početi puniti.

Vozači koji slijede suvremena tehnička dostignuća često se koriste drugi uređaj koji omogućuje manje ovisno o prekidima na mrežama Trunk. Govorimo o solarnoj bateriji, koja dnevno stvara električnu energiju, a u mraku, baterija daje primljenu naknadu. Problem je samo što je potrebno ili cijeli dan biti u garaži ili platiti za čvrstu sigurnost. Uostalom, broj ljudi koji žele oteti baterije su vrlo velike, oni su skupi.

Korisna opcija je senzor pokreta za uključivanje svjetiljki. Kretanje s teškim alatom, s glomaznim detaljima ili samo s prljavim rukama, čak i najudobniji prekidači za korištenje. Automatizacija vam omogućuje da uspješno riješite ovaj problem.

Osim odabira vrste svjetiljki i konfiguracije sustava rasvjete, potrebno je ispravno izračunati njihovu snagu. Najlakši način primjene izvora svjetlosti s kapacitetom od 16 do 20 W po 1 kV. M.

Uvedene su i dopune:

 • Za stropove koji nisu veći od 250 cm – nula;
 • u garažama s visinom od 3 m i više – dodatnih 50%;
 • Mračnije je završni materijal, to bi trebala biti veća svjetlosna snaga svjetiljki.

Uštedite na energiju, bit će lakše ako učinite zidove, spol i strop što je više moguće.

Što je mjesto bolje?

Kada se definiraju vrste izvora svjetlosti i njihova snaga, dolazi do reda izbora njihovog aranžmana. Osnovni zahtjev je da je distribucija svjetla homogena u garaži. U većini slučajeva, svjetiljke su stavljene kao udobne i udobne za sebe. Tradicionalna shema podrazumijeva pričvršćivanje svjetiljki na zid i na stropu, a moderniji pristup uključuje korištenje autonomnih sustava. Hrana s fenjerima, ne samo da se može premjestiti na bilo koje prikladno mjesto, već i potpuno neovisno o mrežnoj mreži.

Osvjetljenje u garaži preporučuje se za više razine: na katu stavite veliku svjetiljku, a manje bočne svjetiljke su instalirane za svako radno područje.

Tipična distribucija takva:

 • Prva razina – strop;
 • druga razina – na nadmorskoj visini od 1,8 m;
 • Treća razina (radi) – na nadmorskoj visini od 0,75 m;
 • Četvrta razina – 40 cm od poda.

Puna garažna rasvjeta se obavlja s takvim izračunom, tako da sjena automobila ne padne na svjetiljke. Bočne svjetiljke su pričvršćene na zagrade, što vam omogućuje da ih rotirate na željenoj strani. Stacionarni izvori svjetla imaju tako da na ulazu, izlaz i obični posao nisu slijepi oči. Još jedan preduvjet za uspjeh je uporaba stropa. To vam omogućuje da spriječite negativne učinke odsjaja i trepćući. Glavna svjetiljka nije samo na stropu, a gdje će zapaliti haubu, bez stvaranja sjena.

Posebno je važno pripremiti rasvjetu u promatranju jame, gdje u bilo kojem trenutku može otvoriti nešto. U isto vrijeme, samo nisko-snage izvori svjetla su dopušteni – LED diode i halogene svjetiljke. Uostalom, visoka vlažnost, koja je teško riješiti se, povećava rizik od šoka. Svjetiljke stavljaju u bočice prekrivene čeličnim mrežama, uz rubove jame, u posebno pripremljenim nišama. Kao rezultat toga, svjetiljka se neće ometati rad i ostat će netaknut čak i ako teška stavka ili oštar alat pada odozgo.

Ožičenje je najbolje izvršiti skriveni način – Ali imajte na umu da će nakon žbukanja zidova biti nemoguće to učiniti. Sve pažljivo izračunajte tako da se završni materijal uskoro ne uništava. Žice čine strop paralelno i prije početka rada, oni se konzultiraju od iskusnih profesionalaca. Ako niste sigurni u svoje znanje i vještine, to će biti točnije zaposliti kvalificiranog električara, pogotovo kada se garaža nalazi u podrumu ili na drugi način nakuplja vodu.

Uz neovisan rad, morate formirati jasnu shemu u kojoj će biti naznačeno:

 • Napajanja ili izlazi izvana;
 • svjetiljke;
 • drugi stacionarni uređaji;
 • Postavljanje pjesama;
 • Utičnice i prekidači.

  Uvijek morate ići u trgovinu s ovom shemom – tako da će prodavači biti lakše shvatiti nešto za reći i manje riziku da zaboravi potrebne stavke, zbuniti pojedine trenutke. Od gore navedenih svih utičnica i prekidača morate instalirati distribucijske kutije. Kada su instalacija i veza gotove, preporučljivo je odmah provjeriti performanse komponenti i prekidača. I kada se pronađu najmanji problemi odmah ih popravite.

  Faze pripreme

  I u velikoj iu maloj garaži, otvorena žica polaganje će zahtijevati uporabu kutija (od plastike ili metala). Valovita cijev može izvršiti zamjenu. Preporučljivo je pri odabiru mogućnosti da se usredotočite na preporuke profesionalnih električara. U svakom slučaju, potrebna komponenta je čest prekidač, koji se nalazi na ulazu ili ulazi u garažu. Omogućuje vam da odmah osvijetlite vrh svjetla na ulazu u sobu ili ga vratite kada se brinete.

  Za naglašavanje u pregledanim jamama, svjetiljke su potrebne za 12 ili 36 volti (izbor između njih je mnogo osobnog okusa). Izvori svjetla napajanja moraju se obaviti pomoću višejezgrenog kabela s poprečnim presjekom od 1,5 – 2 kV. mm. Preporuča se odabrati svjetiljku s temperaturom boje od 4000 do 5500 do. Vrsta baze – E27 i E40.

  LED uređaji moraju biti veličine:

  • SMD 5730;
  • SMD 5630;
  • SMD 3014;
  • Cob matrica.

  Da biste smanjili troškove nabave svjetiljki i potrošene energije, u najmračnijim mjestima možete staviti ogledalo. Reflektirajući zrake, to će povećati osvjetljenje u garaži bez viška troškova.

  Odaberite shemu veze

  Električni sigurnosni zahtjevi propisani su uzemljive ulaze u prekidačke ploče, a otpor na tlu je napravljen kako bi se maksimizirala 4 ohma. Bez obzira na određenu organizaciju za napajanje, električni metar se stavlja u zasebnu garažu, a ako je garaža spojena na kućnu mrežu, to nije potrebno. Struja uvodnog automata određena je veličinom dopuštenih tehnički u ovoj mrežnoj mreži ili garažnoj zadruzi koju je dopustila odbor.

  Također u bilo kojoj shemi treba biti:

  • zaštitni uređaj za isključivanje;
  • smanjenje transformatora;
  • Odvojeni automati za punjače i strojeve za zavarivanje.

  Linije za rasvjetu ispravno stvaraju kabel kabela 3×1.5. Power Jednofazni lanci izrađeni su od žica VG 3×2,5 i tri faze – od žice VG 5×2.5. Unutar PVC cijevi i kutija se koriste za 3×1,5 kabela. Otvorena instalacija na vrhu zapaljivog baze zahtijeva da se koristi LS 3X1,5 WGG otopina, koja, zbog složene izolacije, omogućuje vam da bez ojačane zaštite. Staza možete provesti okomito i horizontalno. Ako imate bilo kakvu priliku, vrijedi odabrati najkraću dijagonalnu brtvu.

  Važno: Okret je dopušten samo pod kutom od 90 stupnjeva, S prekidom od najmanje 0,1 – 0,15 m od podova i stropova. Ne možete staviti žice bliže 150 mm od cijevi za grijanje i drugo grijanje, barem povremeno, dizajn. Budući da su voda i prašina i prašina uvijek prisutna u garažama, sva električna oprema mora biti zaštićena od oba čimbenika. Zabranjeno je donijeti prekidače na cilj, shoome i prozore. Minimalna visina montaže utičnica je 0,6 m.

  Učinite to sami: poduku

  Uređaj za rasvjetu u garaži i instalacija električnog ožičenja zahtijeva korištenje:

  • tester;
  • skup odvijača;
  • izolacijska traka;
  • dielektrične rukavice;
  • zaštitne naočale;
  • kliješta s izolacijom;
  • Građevinski nož ili pupoljci (odrezali su žicu i očistili).

   Ožičenje brtve, ugradnja distribucijskih ormara i drugih komponenti su nemoguće bez perforatora, bušilica i strokesova.

   Također vrijedi kuhanje:

   • Građevinski spatula;
   • Lobziki;
   • pile za metal i drvo;
   • čekići, ključ;
   • vježbe za određene materijale;
   • disk pile;
   • Razine izgradnje i mjerenje ruleta.

    Točni popis alata određuje se kojom je potrebno provesti i koji je njihov volumen. Jedna utičnica mora imati 6 četvornih metara. M. garaža, a prekidači opće i lokalne razine moraju biti podijeljeni. Kada soba ima odvojene zone, može se smanjiti broj izvora svjetla na općoj razini. Ali to znači da još uvijek morate povezati privatne napajanja na glavne snage učinkovito.

    Zidove od opeke s žbukom i vapnenačkom žbukom omogućuju vam da napravite skriveno ožičenje. Središte polaganja kabela je unutarnja distribucijska jedinica. U smjeru utičnica provedite kabele za napajanje. Izbojci iz prekidača na stropne svjetiljke Osigurajte okomito. Kada se koristi suspendirani ili opasni strop, linije rasvjete treba ukloniti u posebnu valutu skrivenu lažnom preklapanjem.

    Na visokim stropovima složene konfiguracije ili od jakih, slabo produktivnih materijala, morate rastezati vatru pod baldahinom. Kada pažljivo radite, napetost kabela je ujednačena: ne bi se trebala rastezati bilo gdje i prekid. Mjesta za instaliranje čvorskih kutija opremljena je produbljivanjem.

    Nemoguće je očekivati ​​da će raspored rasvjete u garaži biti jeftini i visoke kvalitete u isto vrijeme. Još je teže ostvariti ovaj rad u metalnoj strukturi. Garaža okvira, izolirana van i uređena u nekoliko vrsta materijala, opremljen je sustavima za rasvjetu s kombiniranim putem staze.

    Glavne nijanse su:

    • Štitovi stavljaju ne-zapaljive osnove na desno od vrata ili vrata;
    • Preporučljivo je postaviti skrivene električne staze;
    • Ako ne postoji nemogućnost skrivene instalacije, koriste se kutije od plastike ili metala;
    • Ove kutije su učvršćene na zidove što je moguće sigurnije;
    • Za instaliranje prodajnih mjesta i prekidača primijenite otvorene okvire;
    • Uređaji za rasvjetu stavljaju se na posebne zagrade koje su odabrane u skladu s metodom privitka.

    Kada se u garaži, osim automobila, ekonomski pribor akumuliraju, rezervni dijelovi, alati, stvari, ili postoji niz radnih segmenata, morate osigurati nekoliko bodova na uključivanju svjetla, od kojih će jedan biti glavni. Svi uređaji u gledanju jame moraju biti spojeni kroz nizvodno transformatoru. Ako su izračuni ispravno i pogreške tijekom instalacije žica i opreme nisu dopuštene – održavanje električne mreže zajamčeno je za oko 30 godina.

    Razumjeti hitnu rasvjetu garaže. Najjednostavnija opcija je par LED traka koje su povezane izravno na baterije. Nije potrebno uzeti točno automobilsku bateriju, računalna jedinica neprekinutog napajanja također je prikladna za rješavanje ovog zadatka. Kao autonomni izvor napajanja, generator vjetra može se koristiti samo u planinskim mjestima ili na morskoj obali, gdje je brzina vjetra vrlo često premašila 6 m / s. S ovom brzinom protoka standardni uređaj generira 1 kW električne energije u sat vremena – dovoljno za uređaje za rasvjetu.

    Ako solarna baterija i baterija nisu prikladni, morate odabrati “filipinski fenjer”. Ovo je boca prozirne plastike na kojoj se nosi pocinčani zaslon ili nehrđajući čelik. Oblik zaslona može biti okrugli i pravokutni. Čista voda se izlije u spremnik i razrijedi s klorom. Uređaj se stavlja na krov, a zglobovi se izlive u brtvilo ili silikon. Tako da su svjetla u sobi dovoljna, morate koristiti nekoliko svjetiljki.

    Korisni savjeti i preporuke

    Ulična svjetiljka treba biti opremljena senzorom pokreta. Tada neće imati cijelu noć da provede punjenje baterije ili vjetra u counter disk. Ne možete čak ni koristiti i najmanji dio ožičenja bez uzemljenja. Izuzetno je opasno spremiti na svjetiljkama, uro i kabelima. Ako ne planirate popraviti automobil u garaži, ili će se samo povremeno dogoditi, možete spremiti, odbiti hitnu rasvjetu. Rijetko se događa u garaži ljudima, vrijedi instalirati samo jednu svjetiljku i koristiti ga prema potrebi.

    Mala rasvjetna ploča u garaži pogled ispod videa.

    Ocijenite članak
    ( Još nema ocjena )
    Dodaj komentare

    ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: