Kako odabrati pravi odvijač – na koje karakteristike obratiti pažnju

Suvremene tehnologije, oprema i alati uvelike su pojednostavili neke građevinske operacije. To se posebno odnosi na one procese u kojima se koristila gruba ljudska sila. Na primjer, uvrtanje / odvrtanje vijaka ili vijaka. Danas je problem – pojavili su se odvijači. Razumijemo – kako odabrati odvijač, na koje karakteristike trebate obratiti pažnju.

Kako odabrati odvijač

Kako odabrati odvijač

Klasifikacija odvijača

U principu, ne postoji klasifikacija kao takva. Samo što mnogi zbunjuju neke alate slične odvijaču s njim. Na primjer, električni odvijači i ključevi. Oni se međusobno razlikuju samo po tome što obavljaju visoko specijalizirane radove. Pomoću prvog možete zategnuti/odvrnuti vijke, vijke i samorezne vijke. Uz pomoć drugog matice i vijci, tj. pričvršćivači sa šesterokutnim glavama.

Odvijač se razlikuje od dva alata po tome što je univerzalni uređaj. Pomoću nje možete zategnuti ili odvrnuti bilo koju vrstu pričvršćivača s navojem. Da biste to učinili, samo trebate promijeniti mlaznicu.

Ali treba napomenuti da su i električni odvijači i ključevi danas prilično popularni. Na primjer, prvi. Ovo je mali alat koji se savršeno pokazao na teško dostupnim mjestima. A također i na mjestima gdje je nezgodno koristiti dimenzijski alat. Upravo se ti odvijači koriste u procesima montaže kućanskih aparata, malog namještaja i u drugim industrijama.

Električni odvijač je poput odvijača

Mnogi graditelji preferiraju ih kada im je zadatak izgraditi spušteni strop. Odvijači su lagan, prikladan alat, tako da se ruke podignute ne umaraju od njega.

Što se tiče sorti, na tržištu postoje dvije:

 • tip pištolja;
 • cilindrični, koji u dizajnu ima šarku koja omogućuje savijanje cilindra pod potrebnim kutom.

Mala veličina i mala težina postižu se korištenjem baterija u alatu. Otuda mala brzina rotacije – od 150 do 250 o/min. Ali dovoljno je zategnuti bilo koji pričvršćivač s navojem s zatezanjem do 10 nm. Naravno, na tržištu su prisutni i relativno snažni modeli s brzinama vrtnje do 600 o / min.

Ako u arsenalu kućanskih građevinskih alata nemate odvijač, već bušilicu. Tada za nju možete kupiti električni odvijač. U svojim je dužnostima superiorniji od odvijača, ali u funkcionalnosti je mnogo inferiorniji. Obično je uključeno nekoliko bitova sa šesterokutnim drškama.

Što se tiče ključa, ovaj se alat rijetko koristi u građevinarstvu. Može se vidjeti na montažnim linijama ili u servisima za automobile. Ovdje je vrlo dobrodošao. Ovaj alat predstavljen je oblikom pištolja, cilindričnim i kutnim.

Moramo odati počast snazi udarnih ključeva, ova karakteristika varira od 350 do 1300 vata. Brzina rotacije alata je mala, ali to je ono što omogućuje povećanje zakretnog momenta, što vam omogućuje zatezanje pričvršćivača do 300 Nm.

Ključ mrežnog tipa

Najjednostavniji odvijač i model s regulatorom dubine vijaka

Najjednostavniji model nema ništa osim prebacivanja gumba za vožnju unatrag i kontrole brzine. Postoje čak i uređaji s jednom brzinom.

Model s graničnikom dubine vijka izgleda malo složenije. U kojem slučaju može biti korisno? Takav je dodatak važan ako namjeravate montirati suhozid ili sastaviti namještaj. Slažete se, neće biti baš ugodno ako samorezni vijak provuče ploču namještaja? Graničnik vam omogućuje podešavanje dubine ulaska pričvršćivača, svaki njegov klik mijenja ovaj pokazatelj za 0,4 mm.

O odvijačima

Izbor odvijača nije lak proces. Budući da je na tržištu ovaj alat predstavljen ogromnim asortimanom. Prvo, treba napomenuti da ima osnovnu konfiguraciju – pištolj. I to je jedini kriterij koji je isti za sve modele. Sukladno tome, punjenje alata je isto. Tijelo je izrađeno od plastike otporne na udarce ili u obliku potpuno metalnog kalupa.

U svakom odvijaču postoji još jedan obvezni element-to je čegrtaljka, to je i mehanizam za ograničavanje zakretnog momenta. To jest, ako je ograničenje opterećenja na instrumentu premašilo potrebne parametre, stvara se karakterističan zvuk koji ukazuje na to da se rad mora zaustaviti.

Dakle, na što trebate obratiti pažnju pri odabiru odvijača za dom.

Kako odabrati odvijač za dom ili posao

Odvijač-ručni alat. Njegov glavni zadatak je uvrtanje vijaka. Postoje jednostavni odvijači koji ne mogu učiniti ništa drugo nego uvrtati pričvršćivače. A postoje modeli koji mogu napraviti preliminarne rupe za ugradnju vijaka. Ovo je već komplicirana opcija. Osim uvrtanja, odvijači imaju i funkciju odvrtanja, tj.

Čitaj više  Zaštitne naočale za rad na računalu: prednosti, pregledi oftalmologa, pravila odabira

U odabiru alata postoje mnogi važni aspekti: snaga motora, kapacitet baterije, snaga okretnog momenta, vrsta stezne glave i ergonomija. Važan čimbenik je prisutnost različitih prilagodbi. No, shvatimo glavne vrste odvijača.

Razlika između profesionalnog i kućnog odvijača u resursu

Kako odabrati dobar odvijač za popravak i dom: (profesionalni savjeti)

Yandex.RTB R-A-1479455-2

Kriteriji i karakteristike odabira alata

Ako ste suočeni s ovim pitanjem, prije svega morate sami odlučiti – i za koje ćete operacije kupiti ovaj električni alat. Osim toga, koliki će biti intenzitet njegovog rada. I upravo se to može smatrati osnovnim točkama od kojih ćete morati graditi pri odabiru odvijača za dom.

Ispravno odaberite odvijač

Ispravno odaberite odvijač

Baterije

Da stručnjaci ne bi rekli, ali morate započeti izbor s

Dvije su karakteristike punjivih baterija koje čine osnovu njihovog izbora. To su kapacitet i napon.

Što ovisi o naponu – snazi alata i njegovom zakretnom momentu. Sukladno tome, ova dva parametra određuju funkcionalne mogućnosti odvijača. Danas proizvođači nude električni alat napona: 9,6 V, 12, 14,4, kao i 18. To su modeli klase kućanstva, za profesionalne karakteristike dosežu 36 V.

Baterija za odvijač

Koji odvijač odabrati prema naponu iz predložene serije. Prvi je vrlo male snage. Mogu uvrtati samorezni vijak u suhozid – ništa više. Potonji je skup. Stoga preporučujemo odvijač s naponom od 14,4 V.

Pažnja! U rasponu modela svakog proizvođača nalaze se uređaji s gotovo istim karakteristikama. Ali imaju različite naponske baterije. Skrećemo vam pažnju na to što zamijeniti

Sada, što je kapacitet koji je označen u upmer-satima-Ah ili A-A. Ova opcija pokazuje koliko dugo alat može raditi s jednim punjenjem baterija. Za kućanske aparate ova karakteristika ne prelazi 2 sata.

Dakle, dvije karakteristike

Odvijač, baterije i punjač

IPA-IPA-nikal-kadmij

Ove su baterije najjeftinije, pa ih proizvođači često koriste u odvijačima srednje klase. Da tako kažem, u masovnoj upotrebi, iako su ih odavno zamijenili moderniji modeli.

Njihove prednosti uključuju:

 • niska cijena;
 • dobra tolerancija na niske temperature;
 • ovi se uređaji ne boje potpunog pražnjenja, što ih uvelike razlikuje od ostalih modifikacija.

Istina, treba napomenuti da ima puno više nedostataka u bateriji ICD-a:

 • mali kapacitet-ne više od 2 sata;
 • “životni vijek” je minimalan-ne više od 1000 pražnjenja/punjenja;
 • samorezredka je uobičajena stvar, odnosno ako odvijač dugo leži u praznom hodu, tada će ga morati napuniti;
 • punjenje se može izvršiti samo kada je kapacitet sveden na nulu, bez toga je beskorisno puniti alat, i dalje će biti “0”;
 • baterije ove vrste podvrgavaju se posebnom odlaganju jer mogu naštetiti okolišu.

Pa ipak, nikal-kadmijeve baterije smatraju se radnim konjima, da tako kažem. Ako se pravilno koriste, oni će se više nego opravdati.

Nikal-kadmijeve baterije unutar uređaja za napajanje odvijača

Nikal-kadmijeve baterije unutar uređaja za napajanje odvijača

IPA-IPA-nikal-metal-hidrid

Ova vrsta baterija pokušaj je da se riješite nedostataka prethodnog modela. Istina, nije sve uspjelo. Stoga su prednosti:

 • bezopasna proizvodnja i odlaganje;
 • kapacitet je visok – do 3 sata;
 • kompaktne dimenzije;
 • ne tako jaka memorija u smislu prisilnog pražnjenja na nulu prije punjenja.

Kontra:

 • visoka cijena u odnosu na prethodnu

  Nikal-metal-hidridne baterije za odvijač

  IAS-IAS-Li – ion

  Možemo reći da je ova sorta najmodernije i najnaprednije baterije za električne alate. A ako ste suočeni sa zadatkom-kako odabrati akumulatorski odvijač – onda odaberite onaj koji uključuje ovu vrstu

  Njihove vrline:

  • možete ga napuniti u bilo kojem trenutku, čak i ako je nepotpuno pražnjenje;
  • brzina punjenja je visoka;
  • veliki kapacitet;
  • nisko samopražnjenje, ako uređaj leži godinu dana bez upotrebe, tada će se isprazniti za 20%, ne više;
  • može se izlagati na niskim temperaturama;
  • ciklus punjenja – do 3000.

  Nije bilo bez nedostataka:

  • visoka cijena;
  • ne puni se na niskim temperaturama;
  • ne možete ga isprazniti na nulu, jer se baterije neće puniti.

  Posljednji nedostatak proizvođači su odlučili jednostavno. U električni krug odvijača ubacuju zaštitni krug koji ne dopušta potpuno pražnjenje baterija. I ovaj krug mora uključivati indikator koji pokazuje stupanj napunjenosti. Prikladno, vizualno možete kontrolirati punjenje.

  Litij-ionska baterija za odvijač

  Dakle, kako odabrati akumulatorski odvijač za kuću prema vrsti instalirane baterije. Jasno je da mnogi proizvođači, smanjujući troškove alata, ugrađuju nikal-kadmijeve modele. U potpunosti opravdavaju svoju cijenu. Ali ako vam je potreban odvijač koji će dugo raditi i neće stvarati probleme u tom pogledu, odaberite skupe s litij-ionskim baterijama.

  Vijeće! Odaberite odvijač koji uključuje dvije baterije. Radite s jednim, drugi držite na punjenju.

  Ocjena kućnih odvijača

  Za kompetentan izbor odvijača nije dovoljno usredotočiti se samo na kriterije za pouzdan rad. Potpunija slika prednosti određenog modela može dati objektivnu ocjenu i povratne informacije korisnika.

  Zemljaizrađivač Model Tipakumulatora Napetostpitanja, U Kapacitivaterije Smotani trenutak, n * m Broj brzina Težina, kg Cijena, kuna. Komentari
  Japan Hitachi (DS12DVF3) Ni-Cd 12 1,5 26 2 1,5 3019
  • opremljen brzom steznom glavom;
  • uključene su 2 baterije.
  Njemačka Bosch (GSR 1440 Li) Li-ion 14,4 1,5 30 2 1,3 4049
  • postoji funkcija zaključavanja vretena;
  • brza stezna glava;
  • 2 baterije.
  Japan Makita (6271 DWAE) NiCd 12 1,3 30 2 1,5 3750
  • opremljen funkcijom zaključavanja vretena;
  • brza stezna glava;
  • 2 baterije.
  Njemačka AEG (12C2 Li-KIT2B) Li-ion 12 1,5 34 2 1,2 4863
  • bušilica-odvijač bez čekića;
  • 2 baterije;
  • mlaznica odvijača.
  SAD, Kina DeWALT (DW907K2) NiCd 12 1,5 20 2 1,6 3221
  • opremljen brzom steznom glavom;
  • opremljen rezervnom baterijom.
  Hrvatska, Kina “Interskol” (DA-14,4-er) NiCd 14,4 1,5 15 2 1,9 2620
  • funkcija zaključavanja vretena;
  • brza stezna glava;
  • 2 baterije.
  Japan Hitachi DS14DVF3 NiCd 14,4 1,4 34 2 1,8 6717
  • 2 baterije;
  • punjač;
  • svjetiljka;
  • set mlaznica;
  • slučaj.
  Njemačka, Kina Bort BAB-12-P NiCk 12 1,1 11 1 1,28 1760
  • 1 baterija;
  • punjač;
  • adapter.

  Video: Top 10 odvijača

  Fotogalerija: modeli iz ocjene

  Odvijač asa 12 asa 3

  Odvijač 1440

  Odvijač s pištoljem 6271

  Odvijač asa 12 ASA2 asa-ASA2 asa

  Odvijač Asa907 asa 2

  Odvijač “Interskol” DA-14,4-er

  Odvijač asa 14 asa 3

  Odvijač, 12

  Elektromehaničke karakteristike

  Ovdje je potrebno uzeti u obzir mogućnosti dviju jedinica: elektromotora i mjenjača. Počnimo s prvim.

  Danas neki proizvođači još uvijek ugrađuju pogone s razdjelnicima i četkama u električni alat. Jeftinije je. Pouzdan dizajn, ali ne bez nedostataka. Glavni nedostatak je sila trenja između četkica i kolektora. A trenje je oslobađanje toplinske energije. Stoga se takvi uređaji brzo zagrijavaju. Često je takav elektromotor počeo iskriti ako se radovi izvode u vlažnim prostorijama.

  Danas su elektronički upravljani uređaji bez četkica zamijenili stari model. Prvo, nedostatak trenja doveo je do povećanja snage odvijača, odnosno performansi. Drugo, postalo je moguće ne koristiti kućište električnog pogona. Odnosno, dijelovi se jednostavno ugrađuju u tijelo samog alata. A to je smanjenje težine, plus jednostavnost korištenja.

  Što se tiče mjenjača, potrebno je prilikom odabira razjasniti od kojih je materijala izrađen. Stvar je u tome što mjenjač doživljava značajna opterećenja. A ako je izrađen od materijala niske kvalitete, tada se njegovo životno doba uvelike smanjuje. Na primjer, plastični zupčanici će propasti brže od metalnih zupčanika.

  Električni pogon četke odvijača

  Električni pogon četke odvijača

  I druge karakteristike koje odgovaraju na pitanje koji je vijak bolji:

  1. Brzina rotacije radnog tijela, točnije vretena. Ovdje nema smisla loviti visoke performanse, jer je 500 o/min dovoljno za uvrtanje pričvršćivača. Ako se odvijač koristi i za bušenje, tada se također smatra dovoljnim 1500 o/min.
  2. Obično se brzina vrtnje mijenja kada se povuče okidač. Što je dublja, to je veća brzina. Postoje modeli u kojima postoji zasebni prekidač smješten na vrhu kućišta. Ova je opcija prikladnija.
  3. Okretni moment. Mjerna jedinica je Nm. Važna karakteristika o kojoj ovisi sila uvrtanja pričvršćivača. Na primjer, 10 nm je prikladno za male pričvršćivače. Za velike 25 Nm. Sve ovisi o tome kakve nade imate u alat.

  Imajte na umu da se prsten smješten u blizini vretena koristi za promjenu zakretnog momenta. Na njemu je ljestvica. Brojevi su samo serijski broj povećanja zakretnog momenta, a ne veličina promjera pričvršćivača.

  Vjerojatno svi odvijači imaju funkciju prebacivanja smjera vrtnje vretena. Bez njega alat gubi sve svoje značenje.

  Prisilno zaustavljanje vretena. To jest, nakon što je prst s okidača Alati je uklonjen, rotacija bi trebala prestati. Svi moderni modeli imaju ovu funkciju. Ali ako vam je alat pao u vidno polje starog dizajna, onda je bolje odbiti ga.

  Prsten za podešavanje zakretnog momenta

  Dodatne značajke

  Kao i obično, ove funkcije nisu obvezne, ali značajno povećavaju upotrebljivost. Neke cijene, ako i podići, to uopće nije značajno, a neki su prilično opipljiv. Da biste odabrali najjeftiniji odvijač, možete to učiniti s minimumom-obrnuto i prisutnošću osvjetljenja mjesta rada. Ostali su, naravno, korisni, ali prikladniji za profesionalce.

  Neke dodatne značajke su vrlo korisne

  Kako odabrati dobar odvijač za popravak i dom: (profesionalni savjeti)

  Obrnuto ili obrnuto

  Prisutnost ove opcije omogućuje vam odvrtanje vijka ili bušilice zaglavljene u materijalu. Promjena smjera vrtnje događa se kada se polaritet napajanja promijeni, Što se provodi putem posebnog gumba. Obično se instalira u blizini poluge za pokretanje.

  Primjeri položaja gumba za povratak u odvijaču

  Kako odabrati dobar odvijač za popravak i dom: (profesionalni savjeti)

  Najčešće gumb za prebacivanje smjera putovanja ima tri položaja: u prosjeku je alat zaključan. To povećava sigurnost: ako slučajno udarite u polugu, odvijač će se jednostavno zaustaviti, umjesto da se odmah počne okretati u suprotnom smjeru.

  Osvjetljenje radnog područja

  Vrlo zgodna opcija koja zapravo ne utječe na cijenu odvijača je osvjetljenje radnog mjesta. Uz dobro osvjetljenje, mnogo je lakše kontrolirati instrument.

  Osvjetljenje radnog područja korisna je dodatna funkcija odvijača

  Kako odabrati dobar odvijač za popravak i dom: (profesionalni savjeti)

  U ručku ili tijelo alata u blizini stezne glave ugrađena je LED dioda koja se pali kada se pritisne tipka za pokretanje. Ako želite odabrati odvijač koji je prikladan za rad, pogledajte da je mjesto rada osvijetljeno.

  Indikator baterije

  Ako se odlučite za odvijač s baterijom, dobra je ideja imati indikator baterije. To su LED diode različitih boja — Zelena, Žuta, crvena, koje se nalaze na kućištu. Ako je zeleno uključeno, punjenje je puno, ako je crveno, gotovo je ispražnjeno.

  Indikator baterije

  Kako odabrati dobar odvijač za popravak i dom: (profesionalni savjeti)

  Položaj indikatora ovisi o tvrtki, ali obično se nalazi na zadebljanju ručke, na istom mjestu kao i LED pozadinsko osvjetljenje ili na vrhu kućišta.

  Automatsko uvlačenje samoreznih vijaka

  Takvi se odvijači nazivaju i trgovinama. Ova je opcija korisna profesionalcima, posebno onima koji rade s suhozidom, gdje se pričvršćivači moraju postaviti malim korakom. Samorezni vijci montirani su na posebnu traku, uvučeni u vodilice, automatski dovedeni u držač.

  Odvijači s automatskim uvlačenjem pričvršćivača

  Kako odabrati dobar odvijač za popravak i dom: (profesionalni savjeti)

  Ova se opcija može implementirati na dva načina: postoje odvijači u trgovini (na fotografiji s lijeve strane), a na običnom odvijaču postoje mlaznice. Za kućnu upotrebu poželjna je druga opcija, jer alat može raditi kao bušilica ili obrnuto. Shop odvijač je visoko specijalizirana oprema za profesionalnu upotrebu.

  Sorte patrona

  Pregled odvijača pokazuje da su danas gotovo svi modeli opremljeni takozvanim steznim glavama. Uz njihovu pomoć možete brzo zamijeniti bušilicu ili bit. Ovaj element na tržištu predstavljaju dvije sorte: jedno-ili dvokomponentne.

  Prvi su jednostavni za rukovanje. Instalirano jednom rukom. Istina, vreteno se ne smije okretati. Stoga mnogi modeli imaju instaliranu funkciju zaključavanja. Može biti automatski, To jest, čim se rotacija zaustavi, vreteno se zaključava. I prisilno pomoću gumba.

  Dvostruka spojnica za odvijač

  Dvostruka spojnica za odvijač

  Potonji su složeniji u radu. Da biste zamijenili radni alat u njima, morate jednom rukom držati donju spojku, a drugom rukom otpustiti ili zategnuti gornju spojku.

  Na tržištu postoje i odvijači sa starim steznim glavama, za koje je potreban poseban ključ. Potonji stalno negdje nestaje, pa zamjena radnog alata postaje problem. Ali moramo odati počast da mnogi majstori drže raznolikost brijega u rezervi. Uz njihovu pomoć možete uvrtanje dovesti do maksimalnih parametara.

  Ako imate cilj-kako odabrati odvijač za svoj dom, odnosno uz pomoć ovog alata obavljat ćete manje radove, preporučujemo kupnju alata bez uloška. Na kraju vretena nalazi se Adapter za šesterokut veličine inča.

  Ostali kriteriji odabira

  Koje će vam druge dodatne funkcije pomoći u odabiru bežičnog odvijača:

  1. Ako je prisutna udarna funkcija, onda je to veliki plus. Jasno je da betonske zidove ne možete izbušiti odvijačem, ali bez problema se može nositi s opekom ili plinskim silikatom.
  2. Uklonjiva bočna ručka-isti plus pri bušenju. Ona naglašava napor.
  3. Pulsni rad omogućit će suočavanje s zahrđalim navojnim spojevima. Električni ključevi imaju ovu funkciju prema zadanim postavkama.
  4. Integrirano svjetlo smješteno ispod stezne glave ili na dnu ručke. Potonja opcija je poželjnija jer, kao što je praksa pokazala, neki ulošci blokiraju LED snop.
  5. Težina proizvoda. Što je manji, to će biti prikladnije raditi, posebno na visini.
  6. Opseg isporuke. Što više dodatnih elemenata, to bolje. Na primjer, svjetiljka, punjač, Dodatna baterija, futrole ili pojasevi u koje je alat umetnut tijekom rada. Dodajte set bitova i bušilica, adapter, steznu glavu, ekscentrik. Potonji se koristi kada je potrebno rotaciju radnog alata prenijeti s pomakom u odnosu na os vretena.

  Rezervirajmo, što je oprema šira, alat je skuplji.

  Remen za nošenje odvijača

  Najbolje marke

  Ako ćete kupiti odvijač, bolje je odlučiti se za vremenski provjereni alat poznatih marki.

  Najbolji proizvođači odvijača cijene svoju reputaciju i neprestano rade na poboljšanju alata.

  U svijetu su električni alati njemačkog proizvođača TV-a dobro uspostavljeni. Također se smatra pouzdanim alat njemačkih tvrtki as I as.

  Od japanskih proizvođača mogu se razlikovati tvrtke koje se bave.

  Pouzdan alat po pristupačnoj cijeni proizvodi američka tvrtka Ace & Ace, i južnokorejski Ace.

  Među proizvođačima iz zemalja bivšeg socijalističkog kampa može se izdvojiti Bugarska. Odvijači pod robnom markom Iphine — jeftini i pouzdani.

  Kada kupujete alat, svakako pitajte prodavatelja za uvjete i uvjete jamstva.

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: