Potopne pumpe za bunar: vrste i karakteristike kućanskih pumpi

 , , </p width=

Do 80 m

Model Glavne značajke
Aquatech SP 3.5 4-65 Otporan na koroziju, okomito, kondenzator za pokretanje, zaštitni relej, instaliran ventil. Razina produktivnosti 4,8 m3 / h, glava 65 m. Trošak je oko 12 tisuća. kuna.
BELAMOS OCEAN3-60 Instalacija je okomita, postoji zaštita od mogućeg pregrijavanja, izrađena je korištenjem visokokvalitetnih modernih materijala koji nisu podvrgnuti procesima korozije. Glava nije veća od 60 m, a razina produktivnosti je 2,7 m3 / h. Košta oko 14 tisuća. kuna.

Do 70 m

Model Glavne značajke
Sturm! WP9711DW Montira se samo okomito, vrtložnog tipa. Produktivnost je 5,5 m3 / h, glava doseže 108 m. Cijena je oko 22 tisuće. kuna.
DAB MICRA HS 302 – 6 Višestupanjski Tip, okomiti, koristi se poseban regulator, zaštita od praznog hoda. Dijelovi su izrađeni od visokokvalitetnih i izdržljivih materijala koji ne hrđaju. Produktivnost je mala, samo 2 m3 / h, glava nije veća od 60 m. Cijena oko 49 tisuća. kuna.

DAB MICRA HS 302 – 6

Glavne sorte

Suvremeni Hrvatski i strani proizvođači nude različite vrste podvodne crpne opreme za opremanje bušotina, koje se međusobno razlikuju i po dizajnu i po principu rada. Odabirom crpke iz raznolikosti opcija koje se nude na suvremenom tržištu, tehničke mogućnosti takvih uređaja treba usporediti sa zadacima za koje se planiraju koristiti.

Vibracijski

Princip rada potopne vibracijske električne pumpe je sljedeći.

 • Kroz zavoje električne zavojnice, koja je glavni element dizajna takvog uređaja, prolazi izmjenična električna struja, što pridonosi stvaranju izmjeničnog magnetskog polja u njegovoj jezgri.
 • Masivna metalna armatura vibracijske pumpe pri stvaranju izmjeničnog magnetskog polja u jezgri zavojnice ili se privlači ovom polju, a zatim odbija od njega, čineći klipne pokrete s određenom frekvencijom.
 • Armatura pumpe pomoću posebne šipke povezana je s elastičnom membranom i klipom koji se kreće u radnoj komori. Kada se klip pomiče prema dolje, tekući medij iz bušotine usisava se u radnu komoru kroz ulaznu cijev, a kada se kreće prema gore, iz njega se gura u tlačni vod.
Uređaj potopne pumpe vibracijskog tipa

Uređaj potopne pumpe vibracijskog tipa

Budući da u dizajnu vibracijskog hidrauličkog stroja nema elektromotora i rotirajućih jedinica, takva se oprema odlikuje visokom pouzdanošću u radu i trajnošću. U međuvremenu, pri odabiru potopne pumpe vibracijskog tipa, treba imati na umu da ona ne može stvoriti protok tekućine s visokim tlakom i karakterizira je prilično niska produktivnost. Osim toga, bušotinska pumpa vibracijskog tipa, zbog osobitosti strukturne izvedbe, kritična je za čvrste nečistoće sadržane u sastavu pumpanog tekućeg medija.

Ako govorimo o prednostima koje imaju vibracijske dubinske pumpe za bušotine, onda bi to trebalo uključivati:

 • mala težina, što vam omogućuje da koristite čak i najlonski kabel za postavljanje takvog uređaja u podzemni bunar;
 • niska cijena koja povoljno razlikuje takve crpke od potopne crpne opreme bilo koje druge vrste.
'Proračunska vibracijska pumpa

Proračunska vibracijska pumpa “Kid”

Treba imati na umu da kada uređaj ove vrste radi u debljini tekućeg medija u koji se postavlja, stvaraju se vibracijski valovi koji mogu dovesti do uništenja nezaštićenih zidova bušotine i siltacije pumpane tekućine.

Centrifugalni

Glavna radna jedinica dizajna centrifugalnih potopnih crpki je kotač, na čijoj su vanjskoj površini fiksirane lopatice koje velikom brzinom pomiču pumpani tekući medij kroz unutarnju komoru uređaja. U tom slučaju centrifugalna sila djeluje na tekućinu, gurajući je kroz tlačnu cijev. Kada se tekući medij baci na zidove radne komore pumpe, u središtu komore stvara se vakuum zraka, što pridonosi usisavanju sljedećeg dijela tekućine kroz ulaznu cijev.

Karakteristike potopnih centrifugalnih crpki za bušotine (posebno tlak protoka tekućeg medija koji stvaraju takvi uređaji i produktivnost) mogu se značajno poboljšati opremanjem takve opreme s nekoliko rotora smještenih u nizu na jednoj osovini. U ovom je slučaju glava koju stvara crpna oprema zbroj glava koje stvara svaki impeler.

Uređaj pumpe za bušotinu centrifugalnog tipa

Uređaj pumpe za bušotinu centrifugalnog tipa

Centrifugalne crpke, koje se odnose na najpopularnije uređaje među svim podvodnim crpnim uređajima koji se danas koriste za bušotine, predstavljene su na modernom tržištu širokim izborom modela, što im omogućuje odabir za različite svrhe. Za centrifugalne potopne pumpe za bušotine, tehničke karakteristike omogućuju stvaranje protoka tekućeg medija s visokim tlakom, kao i ispumpavanje tekućine iz podzemnih

Nedostaci centrifugalnih potopnih pumpi za bušotine uključuju:

 • prilično visoka cijena;
 • složenost instalacijskih radova (posebno ako je centrifugalna pumpa ugrađena u bušotinu koju karakterizira značajna dubina).
Pumpa za bušotinu 2-85 s kabelom

Pumpa za bušotinu 2-85 s kabelom

Vijak

Potopne pumpe tipa vijka koriste se rijetko. Glavna svrha takvih uređaja je crpljenje viskoznih tekućina ili tekućih medija koje karakterizira jak stupanj onečišćenja. Glavna strukturna jedinica vijčanih hidrauličkih strojeva je vijak ili vijak koji, okrećući se na pogonskom vratilu, pomiče pumpani tekući medij iz ulazne cijevi u tlačnu cijev. Kako bi se osiguralo čvrsto prianjanje vijka na unutarnje zidove uređaja, kao materijal za oblaganje koristi se tvrda guma.

Među prednostima vijčanih potopnih pumpi valja istaknuti njihovu sposobnost podizanja tekućeg medija sa značajne dubine (oko 50 metara), a među nedostacima je prisutnost velikog broja točaka trenja u njihovom dizajnu, što pridonosi intenzivnom trošenju opreme. Vijčane pumpe, zbog navedenog nedostatka, trebaju češće održavanje i popravke od bilo koje druge vrste crpnih uređaja.

Uređaj potopne pumpe tipa vijka

Uređaj potopne pumpe tipa vijka

Vrtlog

Prema principu rada, vrtložne potopne pumpe nalikuju centrifugalnim, ali su superiornije od potonjih u sposobnosti stvaranja protoka tekućeg medija s visokim tlakom. Dizajnerska značajka ove vrste crpki je prisutnost posebnih utora na zidovima unutarnje radne komore, u kojima pumpani tekući medij dobiva dodatno ubrzanje.

Najznačajnije prednosti vrtložnih potopnih pumpi su:

 • jednostavnost dizajna i, sukladno tome, niža cijena, ako takvu opremu usporedimo s modelima centrifugalnog tipa;
 • sposobnost učinkovitog rada s tekućim medijem, koji sadrži mjehuriće zraka i čepove (zahvaljujući ovoj kvaliteti, vrtložne potopne pumpe mogu jednako uspješno pumpati ne samo tekuće, već i raspršene medije koji sadrže plinsku komponentu).
Uređaj vrtložne pumpe za bušotinu

Uređaj vrtložne pumpe za bušotinu

Glavni nedostatak vrtložnih potopnih pumpi je taj što su vrlo kritični prema sadržaju netopivih krutih inkluzija u pumpanom tekućem mediju. Zato je preporučljivo odabrati crpke ove vrste samo u slučajevima kada u sastavu tekućeg medija koji se mora pumpati uz njihovu pomoć nema takvih nečistoća.

Pregled proizvođača

Na tržištu postoje mnogi modeli pumpi za bušotine domaćih i stranih proizvođača.

 • Vodeni Top. Crpka se sastavlja na teritoriju Ruske Federacije. Model ima jedinstveni dizajn. Električni motor u njemu nalazi se na vrhu kućišta, a impeleri s lopaticama-na dnu. Zahvaljujući tome, unos tekućine nalazi se odozdo, što se smatra ne najboljom opcijom, jer će se mulj i pijesak dizati s dna

  Vodenjak BCPE

  Akvarij

  Ako nije moguće kupiti kvalitetan uređaj, možete uzeti kineski model.

  Kako odabrati prave potopne pumpe

  Kao i cirkulacijska crpka, uređaj potopnog tipa, kako bi se osigurala učinkovitost njegove uporabe, važno je odabrati pravu. U tom biste slučaju trebali obratiti pažnju na niz parametara, koji posebno uključuju:

  • kapacitet, odnosno sposobnost uređaja da pumpa određeni volumen tekućeg medija po jedinici vremena (odabirom crpke prema ovom parametru, imajte na umu da mora biti u stanju osigurati ukupnu potrebu za vodom koja se koristi i za domaće potrebe i za zalijevanje biljaka na osobnoj parceli);
  • tlak protoka tekućeg medija koji može stvoriti odabranu pumpu (ova se karakteristika mjeri u metrima vodenog stupca);
  • sposobnost hidrauličkog stroja da radi s tekućim medijima, koji sadrže određeni broj krutih netopivih inkluzija;
  • dimenzije crpne opreme (posebno njezin promjer, koji mora odgovarati poprečnoj veličini određene bušotine);
  • prisutnost dodatnih uređaja u opremi potopne pumpe za bunar koji povećavaju učinkovitost takve opreme i trajanje njenog rada bez nezgoda;
  • trošak opreme i marka pod kojom se proizvodi.

  Dodatna oprema

  Fotografija 4

  Automatizacija uređaja za bušotinu omogućuje vam da zaboravite na rad pumpe. Razmotrimo neke vrste opreme i spojimo je prema shemi.

  Automatizacija

  Podijeljeno u 3 generacije:

  • 1 generacija: tlačna sklopka, blokada suhog rada, plovni prekidač;
  • 2. generacija: elektronički uređaj s nekoliko senzora instaliranih u cjevovodu, na pumpi i drugim mjestima. Zahvaljujući njemu izvode se sljedeći radovi: mjerenje razine vode, blokiranje rada na suho, isključivanje u nuždi, kontrola temperature motora;
  • 3. generacija: ima napredne funkcije, s preciznom kontrolom rada.

  Opće smjernice

  Stručnjaci savjetuju da se prilikom odabira i ugradnje duboke pumpe za bunar oslanjate na sljedeće točke:

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: