Top 10 najboljih vrhunskih mačjih namirnica: značajke, sastav, recenzije

* Pregled najboljih prema uredništvu. O kriterijima odabira. Ovaj je materijal subjektivan, nije oglašavanje i ne služi kao vodič za kupnju. Prije kupnje potrebno je konzultirati stručnjaka.

Svaki vlasnik, uzimajući kućnog ljubimca, želi da ostane aktivan, veseo i zdrav što je duže moguće i čini sve što je u njegovoj moći da to učini. Ispravan odabir hrane ključ je dugovječnosti mačke. Netko radije daje prirodnu hranu. Ali mnogi se odlučuju za gotovu hranu u kojoj je omjer hranjivih sastojaka optimalno odabran. Klasificirani su u ekonomiju, premium, super premium i holistički. Prva vrsta je najproračunska opcija s ne uvijek sigurnim spojevima. Potonji je najskuplji.

Razgovarat ćemo o hrani super premium kategorije. Izrađene su od visokokvalitetnog mesa. Sastav je strogo uravnotežen ovisno o dobi i potrebama životinje. Sadrži vitamine, masti, elemente u tragovima, minerale. Prema prihvaćenom standardu, dodavanje pojačivača okusa i kemijskih aroma nije dopušteno. Hrana se lako probavlja i brzo zasiti gladnog ljubimca, što smanjuje rizik od razvoja pretilosti i popratnih bolesti.

Formule super premium proizvoda uključuju posebne aditive: probavne, antialergijske, imunostimulirajuće. Postoje terapijske hrane s usko usmjerenim učinkom. Da bi se svakodnevni procesi prehrane odvijali lako i bez nuspojava, potrebno je kupiti hranu koja odgovara trenutnom stanju kućnog ljubimca. Za mačiće, sterilizirane mačke, odrasle životinje proizvode se zasebne linije s dobro sastavljenim receptom.

Ocjena najbolje super premium hrane za mačke

Nominacija mjesto Naziv proizvoda cijena po kg.
Najbolja super premium hrana za mačiće 1 Monge Natural Superpremium 580 ₽
2 Leonardo Kitten 1 235 ₽
3 1st Choice Kitten 1 070 ₽
4 Bozita 1 280 ₽
5 Farmina Matisse Kitten 420 ₽
Najbolja super premium hrana za sterilizirane mačke 1 1 hrana za sterilizirane mačke za prevenciju ICD-a 560 ₽
2 Hrana za sterilizirane mačke za prevenciju ICD-a 550 ₽
3 Monge Natural Superpremium Cat Monoprotein Sterilised 510 ₽
4 Aina ‘ s Hrana za sterilizirane mačke za prevenciju ICD-a 690 ₽
5 Brit Care Missy 450 ₽
Najbolja super premium hrana za odrasle životinje 1 Orijen Tundra 1 100 ₽
2 TRAINER Natural Adult cat Fresh Chicken dry 500 ₽
3 Arden Grange Adult Cat 700 ₽
4 Leonardo Adult Complete 32/16 700 ₽
5 Eukanuba Cat Adult 510 ₽

Pozitivne i negativne strane

Pros:

 • Zahvaljujući ravnoteži, mačka brže jede, istovremeno zadovoljavajući sve potrebe tijela.
 • Proizvode se posebne linije koje zadovoljavaju individualne potrebe svakog pojedinca.
 • Preporučuje se za uporabu bolesnim, oslabljenim, steriliziranim kućnim ljubimcima.
 • Cijeli sastav napisan je na pakiranju (u t.h. postotak).
 • Visokokvalitetni sastojci.
 • Ekonomična potrošnja. T.k. komponente uključuju prirodno meso, grabežljivac se brže zasićuje. Primljena energija traje dugo, kućni ljubimac jede rjeđe.

Takva hrana ima negativne strane:

 • Znatan trošak.
 • Kvaliteta se može razlikovati ovisno o zemljama proizvodnje. Proizvodi proizvedeni u inozemstvu puno su bolji od Hrvatskih.
 • Ne prodaju se svugdje, mogu se kupiti u velikim trgovinama za kućne ljubimce ili naručiti putem interneta.

Što znači klasa hrane

Postoji koncept” klase ” hrane – to ukazuje na to koliko je sastav određene hrane koristan, prirodan, obogaćen vitaminima i mineralima, drugim riječima, koliko odgovara idealnoj prehrani za mačku (kao uzorak možete uzeti prehranu divljih predaka domaćih mačaka u prirodnim uvjetima). Obično postoje 4 razreda:

Čitaj više  Skarifikator travnjaka spriječit će prerano starenje trave

– ekonomija-premium – superpremium-holistički

Ponekad postoji još jedna klasa-medij, koji zauzima srednje mjesto između ekonomije i premije. Moram reći da su same klase i njihove granice prilično proizvoljne (dijelom zato postoji različit broj klasa). Daleko od toga da sami proizvođači svoje proizvode pozicioniraju kao da pripadaju određenoj klasi (iako postoje i takvi slučajevi, pogotovo kada je riječ o super premium klasi i holistici), češće podjela na klase odražava mišljenje veterinara, felinologa i raznih stručnjaka. Često različiti stručnjaci istu hranu pripisuju različitim” susjednim ” klasama (na primjer, neki je smatraju Premium, a drugi super premium). Također se događa da određena marka ima mnogo različitih linija, koje nisu uvijek jednake kvalitete, što se također odražava u podjeli na klase. Konačno, i unutar jedne klase, možete pronaći kvalitetniju i manje kvalitetnu hranu (prema većini stručnjaka). Međutim, uz svu konvenciju takvih granica, klasa hrane za životinje može potencijalnim kupcima dati opću ideju o kvaliteti proizvoda.

Ostale nijanse i zaključci

Što se tiče raznih aditiva, u sastavu vrhunske hrane za mačke i mačiće više neće biti iskreno štetnih pojačivača okusa, aroma i umjetnih boja, koji negativno utječu na sve vitalne organe i doslovno postupno ubijaju mačku (kao što je slučaj s hranom ekonomske klase). Kao nedvojbena prednost može se primijetiti obvezna prisutnost vitaminsko-mineralnog kompleksa, koji, međutim, nije toliko raznolik kao u hrani super premium klase i holistici.

U usporedbi s ljudskom hranom, premium klasa vrlo podsjeća na brzu hranu, više ili manje prihvatljive kvalitete. Takva se hrana ne može nazvati otrovom bez pribjegavanja pretjerivanju, ali svejedno, stalna prehrana samo to neizbježno će utjecati na trajnost imuniteta, opću izdržljivost tijela i očekivano trajanje života. Općenito, premium klasa nije previše štetna, ali u njoj nema puno koristi.

Imajte na umu da u skloništu “Murkosh” koristimo kvalitetniju hranu za svoje štićenike, stoga općenito ne preporučujemo ovu klasu za stalnu prehranu. Ne biste trebali naviknuti mačića na vrhunsku hranu, a ako već hranite kućnog ljubimca, trebali biste razmisliti o promjeni prehrane. Međutim, negativna preporuka ovdje nije tako stroga kao u odnosu na ekonomsku klasu. Priznajemo da se premium hrana ponekad može davati kao poslastica (poput konzervirane hrane ili pauka) ili ih čak hraniti kontinuirano ako nemate priliku kupiti super premium hranu (premija će i dalje biti puno bolja od jeftinije hrane i hrane sa stola).

Pa ipak, savjetujemo vam da u ovom slučaju kupujete hranu sljedećih klasa u velikim serijama u internetskim trgovinama ili od veletrgovaca (bit će jeftinije) ili pratite promocije i popuste u trgovinama za kućne ljubimce. S obzirom na to, hrana super premium klase možda neće biti skuplja od premium hrane, iako će se vrlo značajno razlikovati u kvaliteti.

Holistički

Hrana u holističkoj klasi za mačke može se smatrati najkvalitetnijim opcijama. To su proizvodi nove generacije koje izrađuju profesionalci. Jelovnik sadrži isključivo prirodne sastojke, a nema konzervansa. Hrana je što sličnija onoj koja se nalazi u divljini i lako se probavlja. Među cjelokupnim asortimanom proizvoda vlasnici mogu odabrati optimalne vrste u pogledu cijene i kvalitete.

Čitaj više  Ocjena 2022: najbolje kupljene igračke za bebe s interneta

NOW Natural

Kanadska tvrtka koja stvara niz prirodnih jelovnika za mačke. Glavna značajka takve hrane je potpuna odsutnost žitarica u sastavu. Ova je opcija prikladna za zasićenje životinja, zaštitu njihovog zdravlja i potporu potrebnom emocionalnom i fizičkom stanju. Svi sastojci se kombiniraju tako da životinja ima samo koristi.
Kreatori su uspjeli napraviti hranu koja gotovo 100% zadovoljava prehranu divljih životinja. Zbog toga je pogodan za svakodnevnu upotrebu, ima preventivni učinak mnogih bolesti. Čak i u slučaju velike konzumacije, pretilost je isključena.

Dijeta je potpuno uravnotežena, hrana pripada holističkoj klasi. Proteini se dobivaju iz mesa puretine, patke i pilića. Osim toga, uvodi se riblje brašno iz pasmine lososa, koje ne uzrokuje alergije. Većina masti je riblje ulje.

Pros:

 • Zdrava i uravnotežena hrana koja se može koristiti svaki dan za zasićenje tijela životinje.
 • Visokokvalitetni sastojci.
 • Potpuna korespondencija sastava stvarnosti.
 • Pretilost je isključena u slučaju prejedanja.

Kontra:

 • Visoka cijena robe.
 • Asortiman ima mogućnosti samo za zdrave mačke, tvrtka ne proizvodi ljekovitu hranu.

N&D NATURAL AND DELICIOUS

Ova opcija prehrane ima savršenu ravnotežu korisnih sastojaka, uključuje mnoge mesne komponente, a tu su i sve hranjive tvari i vitamini za mačke bilo koje dobi. Prilikom prelaska na ovu marku, vlasnici moraju biti spremni na činjenicu da se kućni ljubimac ne navikne odmah na okus, jer se u njega ne uvode standardni okusi i pojačivači okusa.
Pros:

 • Korištenje kvalitetnih sastojaka.
 • Prirodnost.
 • Ravnoteža.

Glavni nedostatak u teškoj potrazi za proizvodom, čak i u trgovinama za kućne ljubimce.

Orijen

Najbolja hrana za mačke u 2022

Unatoč visokim troškovima, proizvod iz ove proizvodnje može se smatrati najboljim. Sadrži sve važne sastojke koji se pokazuju korisnima za mačke i omogućuju poboljšanje okusa. U prodaji je suhi sastav, pakiran, konzervirana hrana u različitim pakiranjima-najbolja mokra hrana za mačke.
Gotov proizvod dugo ostaje svjež, zadržavajući svoje prednosti, a svakodnevnom konzumacijom jača zdravlje. Za proizvodnju se koristi prirodno meso, koje u početku provjerava veterinar. Nema hormona, lijekova, konzervansa i drugih aditiva. Osnova hrane je svježe pileće i pureće meso, kao i govedina, pileća jetra, jaja, riba. Zbog toga je oko 40% čisti životinjski protein. Postoje i biljne tvari koje predstavljaju grašak, leća i drugi.

Pros:

 • Optimalna količina vlakana.
 • Visoka klasa proizvodnje.
 • Dovoljan postotak sastojaka mesa i ribe.

Glavni nedostatak je precijenjena cijena proizvoda.

Kako odabrati pravu hranu za mačke 2022?

Ako ste upravo dobili mačku, trebali biste se sjetiti da su te životinje taoci njihovih navika, pa radije uzimaju hranu strogo na jednom mjestu i u isto vrijeme. Poželjno je da soba u kojoj jedu bude tiha i s malo ljudi.

Odabir prave mačje hrane

Ovim životinjama ne biste trebali davati hranu namijenjenu psima, jer ove životinje imaju različite potrebe za mineralima i vitaminima. Ako u kući živi više od jedne mačke, tada bi njihove zdjele trebale biti postavljene na udaljenosti jedna od druge kako ne bi došlo do konkurencije među njima. Ako je moguće, zdjela se postavlja što dalje od pladnja.

I suha i mokra hrana cjelovita su prehrana za obiteljskog ljubimca, sadrže sve potrebne hranjive sastojke koji vam omogućuju da osigurate zdravlje mačke dugi niz godina. Jedina ključna razlika između ovih vrsta hrane je postotak sadržaja tekućine – u mokroj hrani nalazi se do 80%, dok je u suhoj hrani samo oko 10%. Mnogi vlasnici radije kombiniraju hranu: jedan dan daju suhu hranu, a drugi dan mokru hranu.

Čitaj više  Pumpa za bunar 15 metara: zahtjevi, karakteristike, ocjena TOP-5 najboljih pumpi

Međutim, treba uzeti u obzir i sklonosti životinje – mnoge mačke više vole suhu hranu, a mokru hranu jedu s malo entuzijazma. Ako je potrebno, možete kombinirati ovu hranu: ostavite malo mokre hrane u posudi i dodajte malo suhe hrane kako bi se životinja mogla hraniti po potrebi. Suha hrana je prikladnija u usporedbi s mokrom, jer se može duže ne pokvariti. Ako ga životinja ne pojede odmah, može doći do zdjele tijekom dana.

Važna prednost suhe hrane je pružanje dodatne oralne higijene životinji – takva hrana dodatno čisti usnu šupljinu kućnog ljubimca, čisti plak sa zuba. Ako mačka ima nekih problema s probavom ili bubrezima, onda je najbolje dati prednost vlažnoj prehrani, jer pomaže povećati ukupnu razinu vlage u tijelu i stvoriti veliku količinu urina. To vam omogućuje da poboljšate rad mjehura i stabilizirate rad bubrega – ovaj trenutak je vrlo koristan za životinje koje su sklone cistitisu.

Prilikom sastavljanja naše ljestvice najbolje hrane za mačke uzeli smo u obzir sve ove točke, obratili pažnju na omjer cijene i kvalitete hrane i uzeli u obzir povratne informacije korisnika. Kao rezultat toga, pregled uključuje samo najpopularnije marke koje su dugo testirane vremenom i imaju blagotvoran učinak na zdravlje životinja.

Prisutnost žitarica

U sastavu hrane za premium Mačke sigurno će biti žitarice. A to je očiti nedostatak, jer žitarice u mačjoj prehrani imaju dodatni element. Prije svega, jer u njima (posebno u pšenici i kukuruzu – a upravo su oni obično prisutni u premium hrani i nižim) ima puno ugljikohidrata (do 70%). A ugljikohidrati dramatično povećavaju razinu šećera u krvi. Mačje tijelo nije prilagođeno tako oštrim skokovima razine glukoze, pa hrana s visokim udjelom ugljikohidrata može dovesti do razvoja dijabetesa kod kućnog ljubimca, pa čak i zatajenja bubrega i jetre.

Više o dijabetesu: sve o šećernoj bolesti kod mačaka

Drugi razlog zašto su žitarice nepoželjne je taj što mačke često imaju alergijsku reakciju na kukuruzni ili pšenični gluten.

Pročitajte o alergijama na hranu: alergije na hranu kod mačaka

Ali žitarice donose posebnu štetu ako ih proizvođači koriste kao glavnu

Što je s mesom u sastavu?

Minimalni dopušteni postotak proteina u mačjoj hrani na 100 g proizvoda je 26%. Međutim, volonteri i stručnjaci skloništa “Murkosha”, na temelju brojnih studija i mišljenja veterinara, skreću vam pažnju da je to donja granica, granica norme. Ona jedva osigurava potrebe mačke za proteinima. Optimalni omjer proteina u hrani je oko 40% (veći postotak također nije previše koristan). Minimum masti je 9%, a maksimalna granica 20%. U ovom slučaju, postotak ugljikohidrata i vlakana idealno bi trebao biti u rasponu od 10-20%.

Više o sastavu: sastav suhe hrane za mačke: analiziramo nijanse

Vrhunska hrana za mačke i mačiće udovoljava tim zahtjevima, iako treba napomenuti da je postotak proteina u velikoj većini ove hrane blizu donje granice norme. Dobra vijest je da se sastojci mesa pojavljuju u sastavu – upravo oni služe kao glavni sastojci

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Slaven Izgraden

Pozdrav svima! Ja sam Slaven Izgraden i s oduševljenjem dijelim svoju strast prema popravku i instalaciji opreme s vama. Kao autor na ovoj web stranici, vodi me moja ljubav prema tehnologiji i želja da pomognem drugima da razumiju i rješavaju probleme vezane uz svoju opremu.

Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: