Kako odabrati visokokvalitetno i jeftino neprekidno napajanje

Da biste osigurali sigurnost informacija i smanjili rizik od kvara uredske opreme, potrebno je koristiti neprekidno napajanje za računalo — uređaj je odgovoran za kontinuitet opskrbe električnom energijom u određenom vremenskom intervalu.

Korištenje UPS-a posebno je važno u slučaju čestih prekida rada ili problema s kvalitetom isporučene električne energije. Neprekidna napajanja imaju razlike u shemi napajanja, razlikuju se u snazi i drugim parametrima, tako da morate dobro razumjeti karakteristike onih uređaja koji su u prodaji.

Da bismo olakšali zadatak odabira, pripremili smo pregled najboljih ponuda UPS-a, opisali značajke rada različitih vrsta kućanskih neprekidnih napajanja, a također smo naznačili glavne parametre koji se moraju uzeti u obzir prilikom kupnje takvih uređaja.

Sadržaj članka
Čitaj više  Top 10 najboljih kondenzatorskih mikrofona: kako odabrati, recenzije, cijena, značajke, prednosti i nedostaci

Što su oni

Prije nego što odaberete UPS za svoje računalo, korisno je proučiti principe njegovog rada. Postoje tri različite vrste UPS-a. Oni su u stanju pripravnosti, linearno interaktivni i s dvostrukom pretvorbom.

Jednostavnog dizajna

Linearno interaktivno

Skupi i složeni su uređaji za neprekidno napajanje računala s dvostrukom pretvorbom. Oni pružaju najbolju razinu zaštite. Njihov napon električne mreže smanjuje se na razinu baterije i ispravlja. Zatim se kroz pretvarač vrši obrnuta pretvorba iz istosmjerne u izmjeničnu struju. Zahvaljujući tome, napajanje je odvojeno na ulazu i izlazu, što vam omogućuje zaštitu priključenih uređaja. Nedostatak takvih

Kako funkcionira ups

UPS je relativno malo kućište koje sadrži električni krug i snažnu bateriju.

Sprijeda se obično nalazi gumb za napajanje i indikatori.

A straga su posebni priključci za spajanje sistemske jedinice, monitora i drugih računalnih uređaja koji zahtijevaju posebne kabele.

Često postoje priključci na baterije i odvojeno priključci zaštićeni od strujnih udara, na koje se mogu spojiti moćni uređaji poput laserskog pisača.

Tu je i UPS s priključcima za euro utikač uobičajenog formata UPS-a i takozvani pauci.

To je prikladno, ne zahtijeva posebne kabele i omogućuje vam povezivanje uređaja kao što su zvučnici i usmjerivač radi zaštite.

Biramo

Prema kapacitetu opreme

Prvo na što treba obratiti pažnju prilikom odabira

 1. Zbrojite snagu uređaja spojenih na

  Trenutne kliješta

  Vatmetar utičnica

  Primjer izračuna:

  Odaberite UPS za računalo od 300 vata i monitor od 35 vata.

  Tada će zbroj biti jednak:

  Internet = 300 + 35 = 335 Vata.

  Najmanja moguća snaga

  Pva = (Pw / 0,6) * 1,2 = (335 / 0,6)*1.2 = 670 va

  Mišljenje stručnjaka

  Aleksej Bartosz

  Stručnjak za popravak, održavanje električne opreme i industrijske elektronike.

  Postavite pitanje

  Pažnja! Za kućno računalo s monitorom i zvučnicima bit će dovoljno koristiti neprekidno napajanje od 200 do 300 vata, u rijetkim slučajevima i više. Za igraće računalo opremljeno produktivnim (grafičkom karticom) i brzim (procesorom), potrebno je

  Prema trajanju baterije

  Sljedeća karakteristika je vijek trajanja baterije, pokazuje koliko dugo će osigurati električnu energiju

  Ako se baterija isprazni za 5-10 minuta, tada daje od 20 do 30% kapaciteta. Da bi baterija dala 100 % snage, potrebno je da se isprazni u roku od 20 sati. Dakle, što je manja ukupna potrošnja povezanih uređaja, to je dulje

  Prema ostalim karakteristikama i funkcijama

  Prije kupnje

  Međutim, gadgeti su sada postali popularni, na primjer: usmjerivači, neki novi monitori koji koriste utikač “euro” za spajanje na električnu mrežu ina 7 ina.

  Postoje i

  Prilikom odabira također biste trebali obratiti pažnju na prisutnost funkcije hladnog starta. Omogućuje vam uključivanje

  Također je korisno imati sučelje pomoću kojeg UPS može signalizirati posebnom programu koji se izvodi na računalu o nestanku struje. To će vam omogućiti snimanje svih otvorenih dokumenata i drugih važnih podataka na tvrdi disk i dovršavanje rada u normalnom načinu rada, čak i ako nema operatora ovog računala. Fizički se ups može povezati s računalom putem interneta ili putem asinkronog sučelja za internet-232.

  Važno! Par telefonskih konektora UMP-11, kao i mrežni UMP-45, dizajnirani su za zaštitu telefonske linije i računalne mreže od smetnji.

  Trebam li ups

  Mnogi se korisnici pitaju treba li im ups, jer je to dodatni trošak, unatoč činjenici da ni na koji način ne utječe na performanse računala i njegove druge operativne parametre. Pitanje je sasvim razumno i odgovor na njega može biti drugačiji.

  Kada ups nije potreban:

  • računalo je staro ili najjeftinije
  • napon je stabilan i rijetko nestaje
  • imate sigurnosnu kopiju svih vrijednih datoteka
  • ne smeta vam gubitak nespremljenih datoteka

  Kada je potreban ups:

  • računalo pruža dovoljnu vrijednost
  • napon u mreži skače ili često nestaje
  • nemate sigurnosnu kopiju vrijednih datoteka
  • gubitak nespremljenih datoteka kritičan je za vas

  U svakom slučaju, odbijanje kupnje UPS-a opravdano je samo uz ozbiljno ograničene financijske mogućnosti. Budući da ne samo da će spasiti vaše datoteke, već će spriječiti pad sustava i srušiti računalo.

  Ako su vam računalo ili podaci od neke vrijednosti, preporučujem kupnju UPS-a, jer oporavak može koštati više, a da ne spominjemo gubitak vremena i živaca.

  Najbolje UPS Baterije

  Najbolje baterije proizvode is is koji se koriste u kvalitetnim UPS-ovima iz is. Ove baterije koštaju više od najjeftinijih kineskih zanata, ali također traju puno duže. Osim toga, nekvalitetne UPS Baterije otkazuju.

  Odabir baterije za UPS prilično je jednostavan. Dovoljno je ukloniti instaliranu, pogledati koliko je sati ampera (Ah) i izmjeriti dimenzije ravnalom. Također, prilikom zamjene možete odabrati bateriju velikog kapaciteta (na primjer, 9 Ah umjesto 7 Ah), pod uvjetom da je iste veličine.

  Kupite samo visokokvalitetne Baterije za svoj ups od asa i asa. Ako je moguće, uzmite model povećanog kapaciteta.

  Najbolji proizvođači UPS-a

  Proizvođač UPS-a u svijetu 1 je tvrtka asa (IPA), koju je prije nekog vremena apsorbirala Francuska energetska tvrtka asa. To su UPS-ovi iz interneta koje koriste velike tvrtke i tvrtke širom svijeta, jer su najpouzdaniji.

  Da, koštaju 1.5-2 puta skuplji od UPS-a jeftinih kineskih marki kao što su Ace, Ace, Ace. No, internet je napravljen mnogo bolje, unutra su ugrađene snažne električne komponente koje mogu pružiti pouzdanu zaštitu vašem računalu.

  Jeftini kineski UPS-ovi koriste odgovarajuću bazu elemenata i iznutra su više poput radija nego ozbiljnog uređaja za napajanje.

  Takav UPS ne samo da neće moći zaštititi vaše računalo u kritičnom trenutku, već može izgorjeti bez ikakvog razloga, povlačeći sistemsku jedinicu ili monitor u sljedeći svijet. Ne biste trebali kupiti takve ups-ove, jer oprema za napajanje mora biti moćna, pouzdana i ne može biti tako jeftina.

  Naravno, postoje i drugi više ili manje pouzdani UPS-ovi kao što su Ace, Ace, domaći Bastion i energija. No, oni su gotovo isti kao i TV, a imaju ograničen raspon modela i ne uvijek uspješnu konfiguraciju konektora.

  Ako želite imati stvarno robustan i praktičan UPS koji će zaštititi vaše računalo, a ne samo za samozadovoljstvo, onda nabavite neke od ovih stvari.

  Međutim, vrijedno je napomenuti da je nakon prelaska tvrtke IPASIN pod francusko krilo, kvaliteta proračunskih modela opala, što mnogi korisnici primjećuju. Kućište je izrađeno od jeftine plastike s oštrim mirisom, a sami UPS-ovi počeli su češće propadati. Tako da je bolje da se ni stari provjereni model iz serije Back-UPS BK (u kućištu od bijele plastike), ili već nešto skuplje od serije Back-UPS Pro (sveobuhvatna zaštita) ili Smart-UPS (najkvalitetnije i pouzdan). U principu, još uvijek nisu loši i prikladni IPA (pauk s EURO utičnicama), prikladni su za ne baš moćna računala. Većina pritužbi na moderne serije su ACE i Ace, ali oni su bolji od jeftinog kineskog smeća.

  Čak i od prilično kvalitetnih PSU-a, preporučujem AP i AP, oni su bolji od najjeftinijih AP-a i koštaju samo malo više. Još uvijek postoje odlični oceani na razini najkvalitetnijih, ali nisu jeftini. Kao i većina proračuna opciju mogu savjetovati samo Powercom, ali ne i najjeftinije RPT, a najmanje iz serije BNT, PTM ili SPD (pauci), još bolje IMP/IMD ili KIN. Općenito, ako je moguće, u svakom slučaju nećete pogriješiti i nema smisla tražiti nešto jeftinije od drugih marki.

  Vrijeme rada UPS-a

  Ovisno o modelu UPS-a i trenutnoj potrošnji energije računala, vijek trajanja baterije može se značajno razlikovati.

  U stvarnosti, ako je Snaga UPS-a pravilno odabrana, tada može izdržati oko 5 minuta pri velikom opterećenju (igra ili video renderiranje radi na računalu) i oko 15 minuta tijekom normalnog uredskog rada.

  Ako Snaga UPS-a nije dovoljna, možda neće izdržati prekid napona, računalo će se iznenada isključiti i nešto može propasti.

  Također imajte na umu da će s vremenom baterija sjesti i UPS će zadržati pola vremena.

  Odaberite ups tako da u početku postoji određena granica snage i trajanja baterije.

  Zamjena UPS Baterije

  Trajanje baterije UPS-a ovisi o njegovoj kvaliteti i broju ciklusa punjenja i pražnjenja, tj.e. koliko često će se ups prebaciti na bateriju i koliko brzo ćete isključiti računalo. U visokokvalitetnom UPS-u vijek trajanja baterije je 3-5 godina, ovisno o radnim uvjetima.

  Često u jeftinim kineskim UPS-ima za zamjenu baterije potrebno je rastavljanje kućišta, što ponekad nije tako jednostavno i možete nešto slomiti.

  Bolje je odabrati UPS, gdje je predviđen pretinac za otvaranje za zamjenu baterije, tako da za njegovu zamjenu ne morate rastavljati cijeli UPS ili ga nositi na servis.

  Većina UPS-a ima indikator koji ukazuje na potrebu zamjene baterije. Ali obično počinje svijetliti kad je baterija potpuno mrtva i ne može se koristiti. Ako pričekate ovaj trenutak, sljedeći prekid napajanja, nakon 4-5 godina rada UPS-a, može dovesti do kvara i samog UPS-a i računala.

  Preporučujem promjenu UPS Baterije prema rasporedu svake 4 godine, u slučaju ne baš agresivnog scenarija njegove uporabe.

  Upravljani UPS-ovi

  Upravljani UPS-ovi dodatno se povezuju s računalom pomoću kabela za internet i mogu poslati signal za isključivanje računala kada je baterija prazna. Ovo je korisno u slučaju da često odlazite, ostavljajući računalo uključenim ili preuzimanjem preko noći.

  U slučaju nestanka struje, dok vas neće biti na mjestu, ups će zadržati napajanje sve dok se napunjenost baterije ne približi kritičnoj razini, a zatim računalu pošalje signal za isključivanje.

  Računalo, primivši signal, ispravno će zatvoriti sve programe, isključiti operativni sustav i isključiti se. Ponekad će za ovu funkcionalnost možda biti potrebno instalirati poseban upravljački program proizvođača UPS-a, ali općenito je ta mogućnost već ugrađena u vaš televizor i možda čak nećete morati instalirati upravljački program.

  Ovo je zanimljiva i korisna značajka, ali za sve morate platiti, a upravljani UPS-ovi skuplji su od svojih neupravljanih kolega koji zahtijevaju obveznu prisutnost korisnika za pravilno isključivanje računala.

  Osim toga, dodatni softver može obavijestiti korisnika o stanju baterije, omogućiti upravljanje UPS-om putem mreže, ali većina korisnika to ne treba.

  Ako dugo ostavljate računalo bez nadzora, bolje je ne štedjeti i uzeti kontrolirani ups kako biste spriječili kvarove na računalu.

  Usporedna tablica

  Mjesto na ljestvici / naziv procjena stručnjaka Raspon cijena, kuna.

  Najbolji linijski interaktivni UPS-ovi
  Powercom RAPTOR RPT-600A EURO 80 od 100 2.489 do 4.546 *
  IPPON Back Basic 850S Euro 80 od 100 3.935 do 4.926 *
  CROWN MICRO CMU-SP1200EURO USB 86 od 100 6.700 do 7.230 *
  SVEN RT-500 88 od 100 7.223 do 8.489 *
  Energija Jamac 500 88 od 100 9.960 do 24.276 *
  Hiden Control HPS20-0612 90 od 100 11.900 do 13.500 *
  Najbolji rezervni UPS-ovi
  Powercom SPIDER SPD-1000N 88 od 100 5.142 do 11.645 *
  IPPON Back Verso 800 New 90 od 100 6.084 do 9.975 *
  EATON 3S700DIN 90 od 100 9.040 do 19.074 *
  APC by Schneider Electric Back-UPS BE700G-RS 96 od 100 Od 10.638 *
  Najbolji UPS-ovi s dvostrukom pretvorbom
  IPPON Innova G2 1000 88 od 100 18.870 do 22.106 *
  P-Com Pro 2H 88 od 100 30.500 do 89.481 *
  Powerman Online 3000 90 od 100 32.380 do 39.100 *
  Vertiv GXT5-1500IRT2UXLE 92 od 100 60.710 do 71.702 *
  EATON 9SX5KiRT 96 od 100 204.839 do 269.774 *

  * cijene su aktualne od siječnja 2022

  Tijekom odabira modela razmatrali smo ne samo tehničke karakteristike uređaja, već smo razmotrili i recenzije onih korisnika koji su već kupili određeni UPS za sebe. Stoga je pregled bio što potpuniji.

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Slaven Izgraden

Pozdrav svima! Ja sam Slaven Izgraden i s oduševljenjem dijelim svoju strast prema popravku i instalaciji opreme s vama. Kao autor na ovoj web stranici, vodi me moja ljubav prema tehnologiji i želja da pomognem drugima da razumiju i rješavaju probleme vezane uz svoju opremu.

Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: