Kako se zove hrana za akvarijske ribe i koju je bolje odabrati

Vrste hrane

Neki akvaristi uspijevaju uzgajati ribe s monotonom prehranom. Naravno, moguće je, ali ne postoji jamstvo da će kućni ljubimci biti zdravi i da uskoro neće umrijeti.

Prilikom sastavljanja prehrane potrebno je odrediti sastav koji ima sušenu ili živu hranu za ribu. Osim toga, krmna smjesa dolazi u dvije kategorije:

 • može se dugo čuvati (umjetna suha hrana za akvarijske ribe);
 • može se čuvati kratko vrijeme (živa hrana za sve vrste akvarijskih riba).

Smrznuta hrana za ribu

Kako biste proširili prehranu za stanovnike akvarija, možete odabrati smrznutu hranu, pri kupnji je važno upoznati se s uvjetima njihovog skladištenja, obavezno osigurati poštivanje temperaturnog režima i spriječiti opetovano zamrzavanje.

Sastav smrznute hrane može uključivati dagnje i krvavice daphnia i alge, mekušce i plankton, proizvođači koriste špinat i drugu vegetaciju kao dodatne sastojke, niska hranjiva vrijednost zahtijeva dodatni mamac.

Suha hrana za ribe

Lako je pohraniti tako svestran i raznolik proizvod kao suhu hranu za akvarijske ribe. Osim toga, postoje prikladni formati namijenjeni biljojedima i grabežljivcima, prženju i odraslim ribama. Akvarist može napraviti zalihe takve krmne smjese. To je vrlo hranjiva obogaćena hrana koja nije u stanju kontaminirati okoliš akvarija.

Domaća hrana za akvarijske ribe može imati različite oblike dizajnirane za hranjenje riba koje plivaju na određenoj razini vode u akvariju. Glavna prehrana kućnih ljubimaca sastoji se od glavnog sastava hrane. A kako bi se tijelo ribe obogatilo vitaminima i vlaknima, koristite pomoćne spojeve.

vrste suhe hrane za akvarijske ribe

Vitamini

Obavezno unesite vitamine. Pogotovo ako je gustoća sadnje ribe velika. Kao vitaminski kompleksi koristi se pasta od biljnih materijala:

 • rdesta;
 • patka;
 • listovi kupusa;
 • kopriva;
 • mliječna zrelost kukuruza;
 • predstavnici mahunarki-Lupin, Vicki.

Dodajte vitamin Ainatina12 (cijanokobalamin). Potreban je za pravilan metabolizam proteina i, prema tome, ima izravan utjecaj na rast živih bića.

Što je uključeno u glavne krmne smjese

 • Najsvestranija vrsta sastoji se od pahuljica. Ribe ih mogu jesti svakodnevno. Neki dio pahuljica je na površini, drugi pada, tako da svi stanovnici akvarija imaju priliku jesti ovu hranu. Razni mineralni i vitaminski dodaci ima mješavinu Tetra i sumpor Vipan.
 • Bilo koja riba može jesti pelete. Dolaze u različitim veličinama, tako da ih mogu jesti i veliki i vrlo mali stanovnici rezervoara koji se nalaze na bilo kojem sloju vode.
 • Ako su ribe vrlo osjetljive, imaju slab probavni sustav, tada će biti potrebno prethodno namočiti granule. Od brzo progutanog suhog i gustog sastava, tkivo želuca će biti oštećeno. Granulirana hrana za akvarijske ribe ima hranjivu vrijednost i može nadopuniti dnevnu prehranu kućnih ljubimaca.
 • Ukrasne ribe bilo koje vrste vole jesti čips. Imaju hranjive sastojke i vitaminski sastav. Osim toga, okoliš od njih nije zagađen. Ribe se mogu hraniti svakodnevno.
Čitaj više  Ocjena najboljih tonera za bojanje kose za 2022

Vrste pomoćnih spojeva

U ovom preljevu postoje korisne tvari, a osim toga, prehrana je obogaćena njima. U kojoj je količini i u kojoj je učestalosti bolje koristiti ovaj gornji preljev, ovisi o svrsi uporabe.

Gusti hranjivi sastav štapića trebao bi se hraniti velikim pojedincima koji zahtijevaju pojačanu prehranu. Ovo je hrana za aktivne i velike kućne ljubimce u obliku bodlji i ciklida. U nekim je slučajevima potrebno namakanje štapića kako se kućni ljubimci ne bi ozlijedili. Ovo je izvrsna opcija za dodatnu prehranu, ali nije prikladna za prženje.

Bolje je nadopuniti prehranu stanovnika dna pločama i tabletama. Dolaze u gustom i teškom obliku i mogu se spustiti na dno u trenu. Mogu biti biljnog podrijetla. Osim toga, takva hrana pogodna je za sramežljive pojedince koji ne mogu jesti zbog agresivnih susjeda. Ova se opcija može koristiti s drugim aditivima.

tablete

Žele od posebnih dodataka masti, ličinki, rakova i krila ima izvanredna hranjiva svojstva. Ovaj dodatak je neophodan za pojedince koji zahtijevaju pojačanu prehranu zbog prethodne bolesti

Kako odabrati i kako se hraniti

Da biste odredili koji je proizvod bolje kupiti, morate uzeti u obzir parametre kao što su:

 • veličina pojedinca;
 • vrsta oralnog aparata;
 • sastav prehrane;
 • značajke tijela;
 • gdje se hrane (na dnu ili površini).

Gore navedeni opis sorti hrane pomoći će identificirati preferirani model. Važna je i veličina čestica hrane i kućnih ljubimaca. Mali pojedinci i pomfrit neće se moći nositi s velikim komadima.

Kriteriji odabira prema vrsti ribe:

 • Viviparous. Nepretenciozan u pogledu prehrane, osnova je suha hrana u prikladnom obliku otpuštanja. Može se nadopuniti i biljnim i živim.
 • Predatori. Temelji se na hrani u obliku žive s puno proteina, uz to-plodovima mora. Važno je ne ostavljati ih gladnima kako ne bi napali svoje susjede.
 • Donje ribe. Glavni zahtjev je spuštanje hrane na dno, pa je zamorno davati prednost tabletama. Za uravnoteženu prehranu potrebni su dodaci biljnog ili životinjskog podrijetla.
 • Pomfrit. Za pravilan ra t i razvoj potrebna u proteinka pianja. Prikladna hrana u prahu od dafnije, cilija, crva itd.
Čitaj više  Kako odabrati kišobran od kiše-upute za fashionistice i ljubitelje kvalitete

Dobra živa hrana za stanovnike akvarija

Unatoč činjenici da umjetna prehrana može biti dovoljna za akvarijske kućne ljubimce, grabežljivcima je teško bez živih i prirodnih sastojaka. Osim toga, živa hrana je vrlo hranjiva u usporedbi sa suhom. Pogotovo ako akvarij ima grabežljive stanovnike ili mrijeste, oporavljaju se pojedinci.

Sve ribe vole jesti krvavice, posebno one na dnu. Pogled na živu krvavicu podsjeća na pokretnu masu. Tjedan dana krvavi crvi mogu zadržati svoje kvalitete u vlažnoj posudi uz povremeno pranje u hladnoj vodi. Da bi se proizvod duže sačuvao, mora se zamrznuti.

živa hrana

Dugi, tanki smeđi crvi cjevčice ne gube svježinu u roku od mjesec dana. Takva masna hrana ne može biti previše opterećena ribljim želucem. Budući da su stanište tubula oluci, njegov miris je neugodan. Osim toga, ova hrana ima svojstvo nakupljanja štetnih tvari. Za skladištenje ovog proizvoda koristite ravnu zatvorenu posudu s vodom. Unutarnja temperatura ne smije prelaziti 10 C. Potrebno je stalno pranje ovog sastava. Sušenje, zamrzavanje kod kuće može se obaviti. Tada ćete dobiti smrznutu hranu za akvarijske ribe.

Živa hrana za akvarijske ribe može se uzgajati samostalno. To je korisno znati onima koji žele uštedjeti malo novca i uvijek imati pri ruci hranu za svoje stanovnike akvarija.

Da bi se mladice dobro razvile, treba ih svakodnevno hraniti živom prašinom od rakova. Dekorativne ribe, kada dobiju takvo hranjenje, dobivaju svijetlu boju. Za skladištenje ovog proizvoda koristite vodu. Ne stavljajte previše rakova u spremnik. Nahranite pojedince ovim proizvodom, trebali biste ih temeljito oprati u vodi.

Pravila za upotrebu žive hrane

 1. Kada se skladišti Smrznuta hrana za ribu, ona se ne daje smrznutim kućnim ljubimcima. Potrebno je prethodno odmrzavanje kako se želudac ne bi ozlijedio.
 2. Veliki krvavi crvi ili cjevčice, nemojte odmah hraniti kućne ljubimce. Prvo je potrebno prethodno rezanje pomoću britve.
 3. Smrznuta hrana za akvarijske ribe ne smije bacati proizvod zajedno s krvlju kako bi se izbjegla bakteriološka eksplozija u akvariju.

Naravno, smrznutu hranu za akvarijske ribe najbolje je koristiti kao svakodnevnu hranu. Ali ako se ribe naviknu na takvu prehranu, tada će ih biti teško naviknuti na umjetni sastav.

Smjernice za hranjenje

 1. Koliko puta dnevno osigurati hranu? Ovisi o dobi, veličini, zdravlju i pasmini kućnih ljubimaca. Opće preporuke su jutarnje i večernje hranjenje u intervalima kako bi hrana imala vremena za probavu: za odrasle – do 12 sati, za mlade – do 5 sati.
 2. Ne možete prehraniti kućne ljubimce – to je ispunjeno negativnim posljedicama za gastrointestinalni trakt i pretilost, što značajno smanjuje njihov životni vijek. Ako se hrana ne pojede u roku od četvrt sata, njezini ostaci moraju se ukloniti, a sljedeći put smanjiti dio.
 3. Odrasli su u stanju izdržati sedmodnevni nedostatak hrane, djeca i pacijenti-ne više od jednog dana. To se mora uzeti u obzir prilikom odlaska i po potrebi kupiti auto hranilicu.
 4. Smanjenje doze koja se obično konzumira služi kao signal bolesti ili spremnosti za reprodukciju.
 5. Za oporavak je dobro organizirati dane posta. Takvi štrajkovi glađu potiču aktivnost, čišćenje i uklanjanje prethodnog prekomjernog hranjenja i želju za razmnožavanjem.
Čitaj više  Maske za zavarivanje na Aliekspressu: 10 modela kameleona i još mnogo toga

Poseban sastav za prehranu

Da bi se poboljšala boja vodenih jedinki, kao i da bi mladice pravilno rasle i pod posebnim okolnostima, potrebno je koristiti poseban sastav s karotenoidima.

Biljojedi pojedinci zahtijevaju upotrebu pojačane biljne komponente sadržane u algama. Mnoge ribe ne mogu bez biljnih vlakana.

Posebna prehrana potrebna je borbenim pasminama. Kućni ljubimci trebaju poseban sastav kada njihovi vlasnici nisu prisutni. Ne moraju se točno izračunati prije posluživanja.

Zlatne ribice vole kada njihova prehrana sadrži puno proteina. Da bi njihova boja bila svijetla, također je potrebna uporaba prirodnih tvari koje se nalaze u sastavu IPO.

hrana Tetra

Hladnokrvne ribe koje plivaju u ribnjaku također koriste posebnu liniju Tetraponda.

hrana za ribnjake

Malavijski Ciklidi, pijetlovi, crvene papige također koriste posebnu smjesu za hranjenje. Uzgoj mladih također zahtijeva poseban tretman.

Pecilije, Mačevaoci i Ciklidi, kao i mollije, koriste krmnu smjesu koja sadrži biljna vlakna. Ova će opcija sačuvati ljepotu mladog lišća i vrhova vegetacije u akvariju.

Potonuće tablete koriste se za akvarijske kućne ljubimce koji vole grickati repove svojih susjeda.

Pravilna prehrana akvarijskih riba

Kao i sva živa bića, ribe bi trebale imati raznoliku prehranu koja će odgovarati njihovim potrebama. Štetno je previše hraniti kućne ljubimce. Zdravlje se održava kod gladnih riba. Istina, to ne znači da morate koristiti ekstremne metode. Dovoljno je hraniti pojedince ujutro, popodne i navečer kako se ne bi prehranili. U ovom slučaju, dijelovi bi trebali biti mali. Naravno, velika količina krmne smjese koristi se za velike ribe.

Ako pravilno odgajate kućne ljubimce, kako kaže akvarij, tada će odrasti zdravi i lijepi i njihovo će se tijelo moći oduprijeti bolestima.

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Slaven Izgraden

Pozdrav svima! Ja sam Slaven Izgraden i s oduševljenjem dijelim svoju strast prema popravku i instalaciji opreme s vama. Kao autor na ovoj web stranici, vodi me moja ljubav prema tehnologiji i želja da pomognem drugima da razumiju i rješavaju probleme vezane uz svoju opremu.

Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: