Kako odabrati akustičnu gitaru. Savjeti za početnike gitariste.

Suvremeno tržište predstavlja ogroman izbor instrumenata za profesionalne glazbenike početnike. Iskusni majstori imaju značajnije informacije o gitarama, tako da ne doživljavaju takve poteškoće kao laici. Ali toliko je važno odabrati svoje, ne samo na temelju proračuna. Gitara bi trebala biti po vašem ukusu, po vašem ukusu.

Urednici stranice “Janašla” nude vam pregled najboljih jeftinih akustičnih gitara za početnike, u cjenovnoj kategoriji do 10 000 kuna.

Sup

Kako odabrati akustičnu gitaru? Uvodne informacije

Trenutno tržište glazbenih instrumenata nudi ogroman broj svih vrsta instrumenata iz svih raspona cijena, materijala i razine kvalitete. Svaka osoba koja želi započeti upoznavanje sa svijetom gitara definitivno će naići na toliko različitih robnih pozicija i neizbježno će se zbuniti i izgubiti u njima. Kako odabrati gitaru za početnike?

Koji je alat dobar, a koji loš? Na što biste prije svega trebali obratiti pažnju? Odgovori na sva ova pitanja nalaze se u ovom članku.

Usporedba predstavljenih modela

Za usporedbu koristimo tablicu koja sadrži kratke parametre svih navedenih modela.

Model Proizvođač Materijal kućišta Čaša (mm) Cijena (RUB)
MARTINEZ FAW-702 B Martinez mahagoni 650 9.160 do 9.340
STAGG C440M BLK STAGG Lipa 646 2.500 do 4.300
SIGMA 00M-15 SIGMA mahagoni 645 41.890 do 43.900
YAMAHA C-70 YAMAHA Meranti 650 9.790 do 9.990
EPIPHONE PRO-1 CLASSIC EPIPHONE mahagoni 650 9.898 do 10.700
FENDER FA-125 DREADNOUGHT W/BAG FENDER Lipa 643 13.700 do 14.000
YAMAHA F310 YAMAHA Meranti 635 9.241 do 9.990

Akustična i klasična gitara – kako se razlikuju i koja je bolja?

Akustična gitara

Ovaj instrument ima čelične žice, zbog čega je zvuk koji emitira zvučniji i bogatiji od zvuka klasične gitare. Njegov vrat je uži i duži, osim toga, ima udobniju rešetkastu šipku – to je važno ako trebate prilagoditi otklon vrata. Tijelo ove gitare je veće, što značajno utječe na zvuk. To je moderniji instrument koji koristi većina poznatih gitarista.

koju akustičnu gitaru odabrati

Klasična gitara

Naziva se i “Španjolkom”, jer je njegova konstrukcija što bliža klasičnoj Španjolskoj gitari. Vrat joj je širi i svira se najlonskim žicama, koje su mnogo mekše od čeličnih žica. Osim toga, ima uže tijelo-zahvaljujući kojem njegov zvuk postaje gluhiji. Vrlo je lako svirati razne uzorke poprsja i prstiju, ali standardne pjesme “akorda” na njemu zvuče gluho i nisu tako svijetle kao na akustičnoj gitari.

koju gitaru odabrati klasičnu ili akustičnu

Koji je bolji?

koji je bolji

Odgovor na ovo pitanje izuzetno je jednostavan – što vam se više sviđa. Iako među tim gitarama postoji određena razlika u zvuku, kao i razlika u tome koje žice staviti, uvijek odaberite onu koja je prikladnija i ugodnija za vas osobno sviranje. Ako vam se sviđa šuplji zvuk klasičnog instrumenta, a stvarno volite svirati grubo-onda ga uzmite. Ako vam je, naprotiv, važna glasnost i svjetlina zvuka, onda kupite akustiku. Ovdje nema konkretnih preporuka, sve ovisi o vama.

Koji instrument odabrati: akustiku ili klasiku

Klasična gitara (Španjolska, šest žica) iščupani je gudački instrument koji je glavni predstavnik klasičnih i akustičnih uređaja. Koristi se kao korepetitor, za solo izvedbu ili u sviranju glazbenih melodija u ansamblu. U tradicionalnom obliku potječe od kraja 18. stoljeća. Instrument je obdaren velikim prednostima, posebno brojnim izvedbenim mogućnostima, kao i nevjerojatnom raznolikošću zvuka tembra. Razlika između obične i akustične gitare su najlonske žice, široki vrat i konfiguracija tijela.

Čitaj više  Najbolja prijenosna računala do 15.000 kuna — što je najbolje kupiti?

Naravno, robna marka je dobra, ali uređaj morate odabrati prema karakteristikama. Prvo morate odlučiti o izboru prikladnog dizajna:

 1. Klasični uređaji najispravniji su izbor za početnike. Široki i tanki fretboards izvrsni su za vježbanje prstiju. Modeli s uskim rukohvatom na akustici i električnim gitarama nisu baš ugodni za prste, stvorit će neugodnosti, ometajući i ruke i žice. Mekane najlonske žice koje se koriste na klasicima ne uzrokuju bol, ne dopuštaju razvoj žuljeva, prilično ih je lako stegnuti i zategnuti zavojima. Stručnjaci ne savjetuju eksperimentiranje i prelazak na čelik, jer vrlo mala čvrstoća za zatezanje žica, neće svaka klasična gitara izdržati visoku napetost.
 2. Krute opruge (letvice – pojačala) akustičnih gitara koje se nalaze ispod gornje palube, kao i sidra smještena u vratu, mogu primiti čelične žice. Obogaćuju zvuk i čine zvuk glasnijim. Dreadnoughts, koji se nazivaju zapadne gitare, imaju ista svojstva. Uz pomoć čeličnih žica, Pickupi se lako koriste, zbog čega se drugi modeli razlikuju po njihovoj prisutnosti. Paket sadrži ugrađeno pretpojačalo koje stvara udobnost tijekom izvedbe, za razliku od smanjenja zvuka mikrofona.

Trebam li kupiti skupu gitaru za trening?

Definitivan odgovor je da. Ne postoje gitare za učenje, baš kao što ne postoji princip “prvo sviraj loše, a zatim kupi dobro”. Kupite alat s očekivanjem da će vam služiti jako dugo, a vi ćete ga koristiti prilično dugo. Jeftine gitare možda neće proći ovu provjeru – vrat će ih jednostavno voditi od nepravilnog skladištenja i upotrebe, a morat će kupiti nešto novo. Stoga kupujte samo alate koji su barem u srednjem cjenovnom rangu, jer takve kupnje nećete obavljati često.

Isplati li se uštedjeti?

Trošak gitara određuje se tehničkom izradom, materijalom, markom. Najskuplja gitara na svijetu-elektroakustički TV s autogramima poznatih gitarista, prodana na dobrotvornoj aukciji za 2,7 milijuna. dolara. Koliko košta obična gitara:

 • 3 – 5 tisuća kuna za početnike;
 • 5-7 tisuća Amatera;
 • od 12 tisuća profesionalnih.

Ne vrijedi štedjeti. Bolje je odmah kupiti dobar instrument za dugotrajno sviranje. Jeftina opcija je kratkotrajna. Stoga je preporučljivo kupiti gitaru u natprosječnom cjenovnom rangu.

Zemlja proizvođača i Marka

Naravno, vrijedi obratiti pažnju i na zemlju. Gdje je proizvedena gitara. Prioritet su, naravno, Amerika ili Japan – ako govorimo o akustičnim gitarama, ili Španjolska i Češka-ako govorimo o klasičnim instrumentima.

Marke gitare

Marke su također važne – budući da su najpoznatiji proizvođači već dugo testirani od strane kupaca i zaslužili su svoju popularnost. Među klasičnim gitarama, to su Ace, Ace i Ace. Među akustičnim-nedvosmisleno Ace, Ace, Ace.

Međutim, vrijedno je napomenuti da marka ne jamči stopostotnu kvalitetu, pa je prilikom odabira alata vrijedno pogledati posljednje.

Kategorije cijena

Ako ste se odlučili za oblik i svrhu budućeg instrumenta, onda je vrijeme da razmislite o njegovoj cijeni. Gitare na ulaznoj razini koštaju u prosjeku do 500 i uglavnom su izrađene od furnira (laminata). Prikladni su za obuku, ali u budućnosti će takav alat htjeti zamijeniti profesionalnijim. Među proizvođačima možemo istaknuti marke kao što su Ace, Ace i Ace.

Gornje zvučne ploče gitara iz srednje cjenovne kategorije (od 500 do 1200 oceana) obično su izrađene od niza. Istodobno, mnogo češće možete pronaći alate izrađene od egzotičnog drveta. U ovoj su kategoriji posebno popularne tvrtke asa, ASA i asa.

Troškovi profesionalnih alata počinju u prosjeku od 1200. Izvrsne su kvalitete i mogu se pohvaliti pažljivo odabranim materijalima. U ovoj cjenovnoj kategoriji prednjači sve isto, kao i tvrtke asa i Ace & Ace.

Čitaj više  Kako odabrati profesionalni sušilo za kosu: na što biste trebali obratiti pažnju

Materijal izrade

Ispod je popis vrsta drva koje se najčešće koriste u proizvodnji gitare, kao i informacije o tome što su općenito. To je učinjeno kako biste bolje razumjeli što trebate tražiti, a također i sami odgovorili na pitanje – Kako odabrati gitaru dobrog zvuka?

Radi praktičnosti, dijelove gitare uvjetno ćemo podijeliti na gornji dio zvučne ploče, kao i na bočne dijelove.

Gornji dio

1. Smreka. Daje jasan, oštar i gromoglasan zvuk. Upravo se od ovog materijala najčešće izrađuju akustične gitare. U kombinaciji s čeličnim žicama daje vrlo svijetao zvuk, s dobrim održavanjem.

Smreka

2. Cedar. Ova vrsta drva ima tupiji zvuk, koji se odlikuje određenom toplinom. Od cedra se izrađuju klasični alati. Najlonske žice također utječu na to da na izlazu dobijete šuplji, ali vrlo topao i nježan zvuk.

Cedar

Bočni i stražnji dio

1. Ružino drvo. Ova pasmina daje zvuk dubljim i, takoreći, viskoznim zvukom.

Ružino drvo

2. Mahagoni. To je najoptimalnija pasmina koja se koristi i u proizvodnji akustičnih i klasičnih instrumenata. Ovo je vrlo melodična i pjevačka pasmina koja ima mekan i ujednačen zvuk.

Mahagoni

3. Javor. Ima vrlo oštar zvuk koji se dobro slaže sa zvučnim metalnim žicama.

Javor

Internet-70 cijena od 9990 kuna.

0

Vodeći zaštitni znak Japana, sa širokim rasponom modela i raznom glazbenom opremom, predstavlja akustičnu gitaru u punoj veličini proračunske linije u duhu Španjolske klasične instrumentalne tradicije. Donja paluba i školjka izrađeni su od niza visokokvalitetnog drveta Meranti koje gasi suvišne prizvuke. Za vrat i Most korišteno je ružino drvo otporno na habanje. Zvuk instrumenta bogat je baršunastim tonom, čistim tonom (timbrom), zvučnim gornjim i dubokim donjim notama. Prednosti: optimalan omjer cijene i kvalitete; prestiž marke. Nedostaci: s vremenom klinovi blijede; početnici imaju poteškoća u savladavanju.

Najvažniji čimbenici pri odabiru gitare:

Pogodnost

Da, gitara bi vam prije svega trebala biti ugodna. Odabirom u glazbenoj trgovini ili kupnjom iz ruke-pokušajte stajati s njom, držati je u rukama, izgubiti malo. Obratite pažnju na postavljanje ruku i tijela, vrlo je važno da vam bude ugodno držati ga i izvoditi pjesme.

Gitara bi vam se trebala svidjeti

Nitko ne bi želio svirati instrument koji ne voli, zar ne? Zato bi vam se trebao svidjeti-izvana i po zvuku.

Dobar zvuk

Instrument se ni u kojem slučaju ne smije slagati, tijekom sviranja ne smije se čuti odskakanje o pragovima i pragovima. Gitara bi trebala imati ujednačen i jasan zvuk, nigdje ne nestajati i imati puno prizvuka.

Držite formaciju

Naravno, alat mora graditi i održavati sustav. Svirajte ga malo-i ako se gitara brzo frustrira, stavite je na stranu. To sigurno ne bi trebalo biti.

Nedostatak nedostataka

Vrat gitare ne smije biti iskrivljen i ne smije imati pukotine ili strugotine koje utječu na zvuk. To se posebno odnosi na zvučnu ploču – ako na njoj postoje ozbiljni nedostaci, onda definitivno ne biste trebali kupiti ovu gitaru.

Trebat će vam

Kada kupujete akustičnu gitaru, bit će vam korisni neki dodaci bez kojih nijedan gitarist ne može:

 • slučaj;
 • trzalice;
 • pojas;
 • tuner;
 • metronom.

Poklopac neće biti koristan samo onima koji gitaru neće iznijeti iz kuće i spremit će je u kutiju. Za sve ostale to je akvizicija broj jedan. Izbor poklopca treba shvatiti ozbiljno — on je taj koji jamči sigurnost vašeg alata, što znači da štedi proračun. Doista, promjene temperature i vlažnosti, kao i izravan ulazak vode, izuzetno negativno utječu na drvo. Stoga poklopac mora biti izdržljiv, vodoodbojan i dovoljno izoliran.

Trzalice su također korisne za gotovo sve, čak i ako ćete naučiti svirati prstima. Prije ili kasnije poželjet ćete eksperimentirati sa zvukom, pa je ovaj mali i jeftin dodatak bolje kupiti odmah. Trzalice se razlikuju po obliku, materijalu i debljini. Ali bolje je odabrati na temelju osobnih preferencija.

Pojas će biti potreban onima koji planiraju igrati stojeći i nastupati na pozornici. Uvijek ćete moći prilagoditi njegovu duljinu kako biste pronašli optimalan položaj.

Čitaj više  10 najboljih profesionalnih šampona za kosu & # 8212; ocjena robne marke

Tuner će vam omogućiti da održavate svoj instrument u svim uvjetima. Više o odabiru ovog nezamjenjivog pribora možete pročitati ovdje.

Što se metronom ljulja-to je možda najbolji prijatelj bilo kojeg glazbenika. Ako želite profesionalno svladati vještinu igre, onda ne možete bez njegove pomoći.

Primjeri gitara za početnike

Yamaha C40

Dobra opcija za jeftinu klasičnu gitaru renomiranog proizvođača. Izrađena je od smreke, ružinog drveta i mahagonija, što jamči dobar, dubok i mekan zvuk. Prilično popularan model iz niskog cjenovnog razreda.

Yamaha F310

Akustična gitara izrađena od ružinog drveta, smreke i mahagonija. Izvrsna opcija za gitarista početnika je vrlo kvalitetan model koji će definitivno trajati prilično dugo. Odnosi se na niski raspon cijena.

Fender Squier SA-105

Još jedna opcija akustičnog instrumenta. Izrađena od smreke i ružinog drveta, dok je jeftinija od prethodnog modela. Savršen za početnika da započne svladavanje osnova gitarskih vještina. Trajat će dugo i pouzdano.

Aina 80 cijena ama od 9100 kuna.

0

Popularna gitara sa šest žica bez pikapa smanjene veličine od strane proizvođača iz Kine. S bogatim zvukom i balansiranjem. Izvrsno za početnike, u t.h. zahvaljujući pristupačnosti. Prednosti: legendarna marka; kvaliteta izrade; uključen je poklopac; pouzdani i visokokvalitetni materijali (smreka-gornja paluba, agatis-donja paluba i ljuska, ružino drvo-prekrivač); svestranost i trajnost; estetski dizajn; mat lak ne ostavlja mrlje na prstima; pogodno za izvođenje različitih žanrova i trendova u glazbi. Nedostaci: niske frekvencije nisu jako izražene.

Dodatni pribor

Kada prvi put kupujete gitaru, svakako kupite sljedeće stvari u opterećenje instrumenta:

– Torbica za nošenje gitare — – Tuner, po mogućnosti štipaljka za podešavanje instrumenta — – poseban lak, tako da kasnije ne razmišljate o brisanju gitare; – dodatni set žica. Prije zamjene najbolje je naučiti kako promijeniti žice na gitari — – nekoliko trzalica za sviranje u borbi — – remen za vješanje gitare oko vrata i sviranje stojeći.

Popisi najboljih

U ovom ću odjeljku identificirati tri marke akustičnih gitara koje su po mom mišljenju najbolje od svih i reći ću vam zašto ističem ove marke.

Internet310-najbolja proračunska gitara za početnike

Ova se gitara s pravom smatra najsavršenijom kako za one koji čine prve korake u svijetu glazbe, tako i za napredne korisnike. Izvrsna akustična svojstva i dobra kvaliteta Apossin 310 nadopunjuju pristupačnu cijenu instrumenta. Nijanse poput smanjene dubine tijela i prosječne duljine čaše uvelike olakšavaju učenje, uključujući mlade korisnike.

Akustična gitara Pointe310

00028 00028 najbolji zvučni slučaj

Ovaj nevjerojatno skup alat američke proizvodnje nominalni je model legendarnog Erica Claptona. Gitara ima jedinstveni profil Vintage fretboard-a u obliku slova U i završnu obradu luksuzne kvalitete. Gitara ne samo da ima moderan dizajn, već daje i uistinu svijetao, bogat zvuk, u kombinaciji s bogatim tonom. Uz alat je osiguran pouzdan tvrdi slučaj.

Akustična gitara IPA 00028 IPA

Internet — savršeno ravan vrat

Ovaj svjetski proizvođač glazbenih instrumenata osvojio je srca ogromnog broja glazbenika. Internet je prepoznat kao jedna od najidealnijih akustičnih gitara, zahvaljujući robusnosti dizajna i kvaliteti izrade. Tijelo i vrat alata izrađeni su od finog drveta. Proizvođač je ojačao vrat posebnim dizajnom pričvršćivanja, što eliminira mogućnost deformacije. Prema recenzijama korisnika, vrat gitare savršeno je ujednačen na dodir.
Akustična gitara

Kratke upute za odabir gitare

 1. Odlučite o svom proračunu;
 2. Razmislite koju vrstu gitare želite kupiti;
 3. Pročitajte o proizvodnim materijalima;
 4. Tijekom kupnje-sjednite i svirajte gitaru neko vrijeme, provjerite koliko je udobna;
 5. Slušajte je – odgovara li vam zvuk;
 6. Provjerite ima li nedostataka;
 7. Uvjerite se da gitara drži ugađanje.

Ako vam se gitara svidjela i nema pritužbi na zvuk i izgled, onda slobodno nabavite instrument.

Besplatni video tečaj gitare na licu mjesta . 45 Lekcija, 3 vrste borbe, 2 poprsja, analiza 6 pjesama s vokalom, 3 pjesme na tablicama.

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Slaven Izgraden

Pozdrav svima! Ja sam Slaven Izgraden i s oduševljenjem dijelim svoju strast prema popravku i instalaciji opreme s vama. Kao autor na ovoj web stranici, vodi me moja ljubav prema tehnologiji i želja da pomognem drugima da razumiju i rješavaju probleme vezane uz svoju opremu.

Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: