Odabir štapa za ribolov – vodič za početnike

Različite_tipi_udila
štapovi
Kako odabrati štap za pecanje

Za mnoge ljude ribolov nije samo hobi i hobi, već najbolji način za opuštanje. Štoviše, ako stalno živite izvan grada i okruženi ste mnogim rijekama i ribnjacima.

Ulov ribara ovisi o nekoliko čimbenika: terenu, vremenu, sezoni, vremenu, dobiti i štapu. Možemo odabrati teren i vrijeme, mamac se također može odabrati za ribu za koju se planira ribolov, vrijeme se ne bira — s tim je sve jasno. Ali kako odlučiti o izboru štapa? Što bi trebalo biti, dizajn, težina, duljina? O tome ćemo vam reći u ovom članku.

Što trebate znati prije nego što odaberete štap za ribolov

Različite_tipi_udila

Različite vrste štapova
Prilikom rezanja i igranja ribe postoje određeni rizici gubitka plijena, jer je ona u svom elementu i, u pravilu, neće odustati, pokušavajući plivati ispod zanošenja, začepiti se u trsku ili otići bliže dnu. Glavni zadatak ribara prilikom igranja je spriječiti da se riba slomi i što je prije moguće izvuče na obalu ili je dovede na mrežu.

Za uspješan ribolov štap mora biti:

 • Izdržljiv, jer se unaprijed ne zna koliko će plijen biti velik.
 • Lako, jer cijeli dan čak i dodatnih 10 grama imat će značajan utjecaj na umor ribara.

Postoji određena podjela štapova na mjestu ribolova, ali vrlo uvjetna. Na primjer, možete loviti na sljedećim mjestima:

 • s obale;
 • s broda;
 • s broda;
 • s mosta.

Ribolov se može obavljati i u stajaćoj vodi, poput ribnjaka ili jezera, i na brzacima. Na izbor duljine štapa utječe širina rijeka na kojima će se koristiti.

U pravilu se odabir štapa provodi u svrhu ribolova. Glavne vrste riba koje najčešće postaju plijenom ribara su: štuka, smuđ, Amur, šaran, žohar, deverika, som, šaran i druge.

Štap i općenito pribor za ribolov sastoje se od glavnih komponenti, uključujući:

 • Štap za štap, nazvan prazno.
 • Područje s ručkom koje nije podložno savijanju naziva se stražnjica.
 • Radni dio naziva se bič, on je taj koji igra ključnu ulogu tijekom lijevanja.
 • Vrh štapa koji obavještava o zalogaju naziva se klimanje glavom.
 • Na osovini štapa za pecanje nalaze se prolazni prstenovi kroz koje prolazi linija.
 • Kolut za ribolov.
 • Kuka ili Spinner.
 • Plovak i dodatni spremnik s mamcem, takozvana “hranilica”.

Zavojnica

Kolut mora biti bez inercije, imati rotirajući valjak za drvo i držati oko 150 metara linije od 0,30 mm. Osim toga, potrebna mu je rezervna kalem. Namotajte 100 metara ribolovne linije 0,20 mm na jednu kalem, 100 metara 0,30 mm na drugu.

Da bi linija došla do kunaova špulica, upotrijebite jeftinu domaću liniju ili bilo koju staru liniju koja je postala neupotrebljiva kao namotaj.

A sada razmislite kako dovršiti komplet za ribolov raznih riba.

Koji štap odabrati: 6 vrsta

Za ljetni ribolov proizvođači proizvode nekoliko glavnih skupina štapova. Razlikuju se u dizajnu i radnim karakteristikama. Način dovođenja mamaca u ribolovnu zonu izravno ovisi o tim pokazateljima, kao i o raznolikosti mamaca koji vam omogućuju upotrebu ovog ili onog štapa. Pogledajmo pobliže glavne skupine štapova za ljetni ribolov.

 1. Plovni štapovi.

Ova vrsta pribora može biti letećeg tipa, bolonjeze, šibice i utikača. Ove vrste štapova savršeno su se dokazale u ribolovu plovkom i omogućuju vam da prilično precizno unesete mamac u potrebnu ribolovnu zonu, čak i na znatnoj udaljenosti od obale ili čamca.

Plovak

Plovak

Od svih navedenih, najsvestraniji je Bolonjski tip pribora koji ima prolazne prstenove duž cijele duljine praznine. Takav je pribor opremljen kolutom bez inercije, što vam omogućuje precizno i dugo bacanje. Izvrsno za ribolov različitih veličina.

Utikač omogućuje precizno lijevanje. Zbog svog dizajna uspješno se koristi za ulov oprezne i ne baš aktivne ribe. Točnost se održava čak i na udaljenosti od 9-20 metara od točke lijevanja-obale ili bočne strane broda.

Prednosti plovnih štapova:

 • Velika duljina.
 • Teleskopski dizajn zbog kojeg se štap lako uklapa u prtljažnik.
 • Širok izbor modela u različitim rasponima cijena.
 • Upotreba je moguća sa ili bez zavojnice.
 • Čvrst dizajn omogućuje vam da samouvjereno dovedete čak i velike ribe na obalu.

Nedostaci:

 • Velika težina štapa.
 • Težina mamca do 25 grama.

U videu ćete saznati više o tome kako odabrati plovak:

 • Leteća šipka.

Letački štap može se nazvati najjednostavnijim i najrazumljivijim, pa se preporučuje svim ribolovcima početnicima.

Zamašnjak

Zamašnjak

Letački štap omogućuje vam ribolov na udaljenosti od 8-10 metara od obale ili čamca. Lijevanje se vrši jednostavnim zamahom blanka.

 • Štap za hranjenje.

Ovi Štapovi za pecanje dizajnirani su za daleka bacanja donjeg mamca. Težina tereta, koja se može baciti pomoću hranilice, je 100 grama i obično je posebna hranilica napunjena mamcem. Hranilice su opremljene kvivertipovima praznog pribora različitih osjetljivosti, što vam omogućuje da vidite čak i najočitiji, blago primjetan ugriz. Na hranilici je moguće igrati velike i jake ribe.

Uvlakač

Uvlakač

Čitaj više  Ocjena TOP - 12 odvijača bez četkica: princip rada, pregled najboljih modela 2022. godine, njihove prednosti i nedostaci

Prednosti:

 • Testovi su ograničeni na masu od 200 grama.
 • Koristi se inercijska i inercijska zavojnica.
 • U proizvodnji se koriste visokokvalitetni i izdržljivi materijali.
 • Vrhovi štapa mogu se mijenjati, dobivajući različitu osjetljivost na ugrize.
 • Širok izbor modela prema različitim parametrima.
 • Prikladan prijevoz.
 • Štap vam omogućuje da ribolov pretvorite u pravi odmor, jer je dizajniran za najmirniji način ribolova – bačen i sjedi, čeka zalogaj.

Nedostaci:

 • Neki su modeli štapova vrlo teški.
 • Visoka cijena pribora.
 • Šibice.

Meč ima prednost u dalekometnim zabacivanjima. Zbog činjenice da proizvođač pažljivo testira pribor za mogućnost bacanja čak i lakih tereta na velike udaljenosti, čak i najpažljivija riba može se uhvatiti s opremom za utakmicu daleko od obale. Izvrsno za bacanje lagane opreme i hvatanje velike ribe na velikoj udaljenosti od obale plovkom.

Utakmica

Utakmica

Meč se uglavnom koristi na jezerima, kao i širokim rijekama s različitim vrstama protoka.

 • Muharski štap.

Poseban pribor dizajniran za ulov površinske ribe na sve vrste umjetnih mlaznica, na primjer, muha ili imitacija skakavca. Muharenje je opremljeno inercijskom zavojnicom na koju se namotava poseban kabel. Lako je prepoznati štap za muharenje – vrlo je tanak i fleksibilan, što vam omogućuje lijevanje na takav način da mamac oponaša pad insekta na površinu vode, izazivajući aktivnu ribu da zgrabi mamac. Izbor duljine i opreme muharske šipke vrši se na temelju mjesta ribolova, kao i teoretske veličine plijena.

Kako odabrati štap

Mušičarenje

Muharenje zahtijeva posebnu vještinu, lijevanje se provodi vrlo dinamično i aktivno, iz navike muhara početnika može boljeti zglob i cijela ruka, ali s vremenom se ribolovac navikne na štap, način lijevanja i, stekavši određeno iskustvo i vještinu, može biti siguran – bez ulova definitivno neće ostati.

 • Štap za predenje.

Predenje je dizajnirano za hvatanje grabežljivih riba. Spinners se proizvode u raznim modifikacijama. Karakteristike izvedbe ovise o duljini, materijalu, veličini prstena, opremi. Zahvaljujući predenju, ribič može oponašati različita ponašanja mamaca, poput izvođenja crtica koje će se prenijeti na mamac i oponašati ponašanje ranjene ribe-lakog plijena za grabežljivca.

Predenje

Predenje

Pri hvatanju grabežljive ribe predenjem od najveće je važnosti ne točnost i udaljenost lijevanja, već vješta imitacija ponašanja krmne ribe mamcem. Razvijeno je mnogo različitih mamaca – od klasičnih oscilirajućih i rotirajućih predilica do složenih proizvoda od gume i silikona.

Vrijedni savjeti kako odabrati pravi štap

Prilikom odabira štapa u trgovini morate biti posebno oprezni, jer je štap Alat, a ulov i praktičnost ribolova izravno ovise o kvaliteti izrade i karakteristikama kojih. Događa se da se zajedno s visokokvalitetnim štapovima za pecanje u trgovinu uvozi serija robe niske kvalitete, a vizualne razlike su minimalne. Pa kako odabrati savršen štap za pecanje među mnogim tvrtkama i modelima koji su danas predstavljeni na izlozima ribarskih trgovina?

Izbor

Izbor

Vrlo je teško provjeriti savijanje i tehničke karakteristike štapa izravno u trgovini, stoga pri odabiru morate obratiti pažnju, prije svega, na autoritet tvrtke i njezin položaj na tržištu. Mnogi proizvođači proizvode ribolovnu opremu desetke, a neki čak i stotine godina, što ukazuje na visoku kvalitetu robe koju proizvode. Takvim se tvrtkama može vjerovati. No, osim marke, vrijedi obratiti pažnju i na neke tehničke parametre štapa, poput njegove težine. Obično njegova težina nije naznačena na štapu za pecanje, ali ovaj se pokazatelj može naći u popratnim dokumentima, putovnici proizvoda.

Štapovi opremljeni prolaznim prstenovima obično sadrže natpis o vrsti prstena i njihovom materijalu za oblaganje.

Kratke upute kako odabrati štap:

 1. Prije svega, morate pažljivo pregledati štap, proučiti sve natpise i oznake. Obično su na štapovima navedeni proizvođač, SKU i model, materijal od kojeg je štap izrađen, broj koljena, vrsta i težina mamca koji određeni model štapa omogućuje bacanje.
 2. Dalje, trebate pregledati bič štapa na pukotine i druga oštećenja, ako ih nema, možete nastaviti s pregledom cijelog štapa. Koljena se tijekom provjere ne smiju okretati, a zatim provjerite jesu li prstenovi u istoj liniji. Zglobovi susjednih koljena ne bi trebali imati pukotine i čips, koljena na zglobovima trebaju se čvrsto uklopiti, bez ikakvih praznina. Ako ste unaprijed odlučili koji kolut koristiti i ponijeli ga sa sobom, možete ga isprobati i na licu mjesta saznati kako štap i kolut rade zajedno, je li nosač prikladan, je li hvat udoban.
 3. Da biste provjerili konstrukciju štapa, možete ga pritisnuti na neku ravnu i ravnu površinu, nakon čega, lagano savijajući štap, možete vidjeti njegovu strukturu. Ako uvjeti dopuštaju, mahnite štapom nekoliko puta, simulirajući bacanje mamaca, procijenite fleksibilnost i elastičnost. Važno je primijetiti točku u kojoj se događa pravi zavoj. Ako je točka savijanja pri zamahu bliže kraju štapa, njegov se rad može nazvati brzim. Ako je zavoj bliže sredini-ovo je srednja formacija, bliže dršci-usporena formacija, a štap je uključen u skupinu biča, odnosno štapova za dugo lijevanje. Postavljajući štap okomito, lagano ga protresite, ako čujete bilo kakve zvukove, to znači da u tijelu štapa postoje skrivene pukotine, ako se ne čuju klikovi i strani zvukovi, štap je dobar.
 4. Ako i dalje čujete bilo kakve klikove, nemojte žuriti s odbacivanjem štapa, možda je to prsten koji klikne. Problem se rješava s nekoliko kapi posebnog ljepila koje sigurno učvršćuje spoj koljena i prstena.
Čitaj više  Top 7. Najbolji električni ključevi. Poredak 2022!

Kako odabrati Šaranski štap

Za mnoge ribare ribolov šarana sličan je hobiju. Postoje slučajevi kada samo jedna ulovljena riba pomrači sve njegove prethodne uspjehe za ribara. U međuvremenu, ulov šarana nije trivijalan zadatak. Šaran je jaka riba, pa su za ribolov odabrane posebne jake šipke, ribolovna linija koja može izdržati velika opterećenja, jaka kolut i jake kuke. Pokušajmo shvatiti što bi trebao biti Šaranski štap i kako odabrati idealan štap za ribolov.

Kako odabrati štap

Šaran

 1. Šaran-riba nije grabežljiva i živi uglavnom u mirnim ribnjacima – ribnjacima i jezerima, preferirajući mjesta s obiljem biljne hrane. Često se ove ribe nalaze u dubokim rukavcima na rijekama s sporim protokom. Prilikom rezanja veliku ulogu igra vještina ribara, jer je šaran jaka riba. Kad se uhvati, pokušava pobjeći snažnim i oštrim trzajima, tako da Šaranski štap mora biti što jači. Po prirodi i ponašanju šaran je oprezna riba, kako ga ne biste uplašili, potreban vam je dovoljno dugačak štap, od 5-6 metara, da biste mogli loviti ribu daleko od obale u trsci ili u blizini rupa obraslih vodenom vegetacijom.
 2. Ribolov šarana odvija se dulje vrijeme, pa je drugi važan čimbenik pri odabiru štapa njegova težina. Što je štap lakši, ribar će se manje umoriti tijekom dugog čekanja na ugriz. Jake i lagane šipke izrađene od modernih ugljičnih vlakana pogodne su za ribolov šarana.
 3. Najbolje je odabrati štap za šarane srednje tvrdoće, to će vam omogućiti da dobijete potrebnu elastičnost kako biste nadoknadili trzaje ribe, a istodobno će vam krutost omogućiti da učinkovito vodite šarana do šarana ili obale, sprječavajući ribu da uđe u trsku ili se začepi u blatu.
 4. Ako možete odabrati za ribolov šarana, kupite muški štap, jer je njegova snaga veća od snage teleskopskog štapa.
 5. Bolje je odabrati kombinirani vrh štapa (napola šuplji, napola monolitni), to će smanjiti vjerojatnost “klimanja glavom” u vodu prilikom lijevanja.
 6. Kupnja profesionalnog šarana vrlo je skupa, cijene mogu doseći i do 500 dolara, pa morate unaprijed procijeniti potrebu za takvom kupnjom. Ako je ribolov šarana samo hobi, bolje je odbiti kupnju skupe profesionalne šipke. Ako se ovo profesionalno zanimanje ili štap kupuje za sudjelovanje u sportskom ribolovu, bolje je odmah kupiti skupi profesionalni štap.
 7. Ako je moguće testirati određeni model šarana, prije kupnje provedite probnu vožnju, pobrinite se da štap udobno leži u ruci i odgovara vašem stilu bacanja mamaca.

Učenje hvatanja plovkom

1) Odaberite mjesto

To je prva stvar na koju morate obratiti pažnju, jer mjesta mogu biti privlačna i ne. Gdje potražiti dobar ulov? Takva bi mjesta trebala imati najatraktivnije uvjete za ribu – bogate mogućnosti hrane privući će sve više i više jedinki. Ovdje samo trebate pričekati dok se riba ne pojavi.

Riba se hrani vodenim ličinkama, rakovima različitih vrsta-to je osnova njezine prehrane. Obično se nalaze u algama, pa željeni rezultat možete dobiti bacanjem mamca na kuna gustina.

Ribe također preferiraju insekte koji padaju u vodu s obalnih biljaka-drveća i grmlja. Da, i potopljeni korijeni, koji često služe kao zaklon od grabežljivaca, mogu sadržavati neku vrstu hrane. Dakle, ribar, pažljivo pregledavajući područje, može pronaći mjesta koja služe kao sklonište za ribu ili

Morate obratiti pažnju na srušena stabla koja tvore obrnutu struju, pojedinačno kamenje, otoke s trskom – to su sva mjesta od interesa za ribu.

Granica rezervoara je mjesto gdje dolazi do pada dubine i gdje možete okušati sreću. Vrijedno je, međutim, reći da ponekad prijelaz na dubinu nije baš blizu obale, tako da se bez problema može uhvatiti sa svih strana.

Najuspješniji ulov na rijeci dobiva se na mjestu skretanja kanala, gdje rastu niski grmovi i dolazi do povećanja udubljenja, ovdje je riba vrlo prikladna, jer se tamo skuplja u ozbiljnim količinama. A na ribnjaku će najuspješnije mjesto biti mjesto s malom rupom točno ispod nadvisenog stabla.

Dakle, prisutnost neke vrste udubljenja ili nepravilnosti na dnu vodenog tijela, prisutnost obalnih biljaka vrlo su važne referentne točke kada se traži mjesto za dobar ulov. Ali izbor mjesta za ribolov nije sve, također morate znati na što se riba lovi i kako se može privući.

Čitaj više  7 savjeta kako odabrati ljestve za stan i kuću

2) izrađujemo mamac i mamac

Ako ih tretirate stručno, možete poboljšati konačni rezultat. Bolje je podijeliti pripremu u dvije faze. Prvo na odabranom mjestu napravimo takozvano početno zatvaranje. Mora biti u izobilju kako bi ga riba koja pliva negdje u daljini mogla osjetiti. Obično je to 5-10 kuglica veličine srednje naranče.

Nadalje, tijekom ribolova proizvodimo dodatnu hranu, t.e. poticanje hranjenja ribe koja je već privučena kako bi se zadržala na određenom mjestu. Izrađujemo ga svakih 10-15 minuta pomoću jedne kuglice veličine pilećeg jajeta. Ako stalno hranite jedno mjesto, rezultat neće dugo čekati. Možete uhvatiti velike primjerke.

Stari ribolovci prakticiraju vrlo zanimljivu metodu. Trebate uzeti, na primjer, željezni kavez, u njega staviti nekoliko kruhova (najbolje je uzeti drugačiji kruh) i baciti ga nizvodno metar više. Zatim, kada koristite običnu opremu, možete uhvatiti puno ribe tik uz obalu za nekoliko sati. Kao što kažu, iskustvo se ne može oduzeti.

Posljednja stvar o kojoj treba razmisliti je koji su najbolji mamci za ribolov. Postoje tri vrste mamaca – to su živi, umjetni i biljni. Za umjetne je potreban zaseban članak, ali ostatak ćemo malo analizirati.

Živa vrsta mamaca jedna je od najatraktivnijih, jer je najtraženija od ribara. Ovdje postoje svojevrsni “hitovi” koji uključuju krvavice, crve i gnoj. Također je dobro uloviti ličinku kadije na rijeci.

Biljni mamci također se čuju-to su biserni ječam, mastirka, kao i griz, kukuruz i žitarice pšenice. Veliku ribu privući će parni grašak i puzavi crv.

Kako odabrati napojnu šipku

Pribor za hranjenje nije tako rijedak na našim vodenim tijelima kao što se može činiti na prvi pogled. I iskusni profesionalni ribolovci i Amateri love hranilicu. Pribor za hranjenje opremljen je s nekoliko izmjenjivih vrhova, što vam omogućuje odabir idealne elastičnosti i krutosti štapa za lijevanje na određenom ribnjaku.

Uvlakač

Uvlakač

Kako odabrati napojnu šipku?

 1. Duljina standardnih dovodnih štapova kreće se od 3,6 do 4,5 metara. Obično je to 3,7 metara, što vam omogućuje učinkovito i precizno bacanje mamaca čak i na velike udaljenosti. Također, takav štap omogućuje trzaj da oslobodi mamac kada se zakači za kamenito dno.
 2. Za posebno dalekometne odljevke koriste se napojne šipke od 4 metra. Štap za pecanje ove duljine je težak, ali omogućuje vam lijevanje čak i Od visoke trave, što je posebno važno na ribnjacima obraslim trskom.
 3. Neki modeli napojnih šipki mogu biti opremljeni dodatnim koljenima, zbog čega ribolovac može samostalno odabrati duljinu štapa, mijenjajući tako parametre štapa na najprikladnije.
 4. Napojne šipke opremljene su s nekoliko vrhova različite krutosti, koji mogu biti izrađeni od stakloplastike i ugljičnih vlakana. FRP je osjetljiviji na ugriz, dok je CFRP tvrđi i izdržljiviji. Ali postoji jedan uvjet – vrh u svakom slučaju mora biti monolitan, tako da prilikom rezanja i igranja velike ribe eliminira vjerojatnost loma i gubitka ribe, što se može dogoditi kada se koristi šuplji vrh.
 5. Jedan od glavnih parametara ulagača je njegova snaga, koju svaki proizvođač navodi u različitim jedinicama, pa može biti teško usporediti dva modela različitih proizvođača. U slučaju problema s usporedbom, bolje je konzultirati se s prodavateljem.
 6. Izgradnja ulagača od velike je važnosti pri bacanju mamaca. Snažne i krute šipke omogućuju vam lijevanje na velike udaljenosti uz održavanje njihove točnosti.
 7. Da biste provjerili sustav, uklonite vrh i lagano protresite štap. Ako se štap savija u gornjoj trećini, savršen je za lijevanje ulagača.
 8. Prstenovi bi trebali biti na tri noge, to daje čvrstoću pričvršćivanju na koljena štapa. Što više prstenova – to bolje, jer vam omogućuju ravnomjerniju raspodjelu tereta tijekom lijevanja, čineći ga najučinkovitijim.

Više o tome kako odabrati štap za hranjenje za početnike možete saznati u sljedećem videu:

Upoznavanje s plovnim štapovima

Danas je poboljšanje štapova i raznih dodataka doseglo takvu razinu da lako možete postići uspjeh odabirom bilo kojeg rezervoara. Veliki broj ribolovaca ne nastoji raditi s hranilicama i magarcima, zaustavljajući se jednom zauvijek na kolegama s plovkom.

Početniku se opis načina ribolova na plovak može činiti previše zbunjujućim, ali ovo je samo prvi dojam, vrlo varljiv. Jedan dan je dovoljan da se uvrstite na popis ljubitelja ribolova, a fascinantna prezentacija materijala i jednostavnost njegove primjene u praksi mogu zanimati čak i okorjelog kućnog tijela.

Ovisno o uvjetima pod kojima će se ribolov odvijati, pribor se može podijeliti u nekoliko kategorija:

 • za obalni ribolov;
 • u uvjetima jake struje i za Točkasti ribolov;
 • za ribolov dugim lijevanjem;
 • univerzalni model plutajućeg pribora.

Ponekad nam mogu biti korisne šipke različitih vrsta, najprikladnije za određeni rezervoar. Stoga je vrijedno detaljnije pogledati svaku opciju izvršenja.

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: