Aparat za kavu s kapanjem: priprema prave prave crne kave

kuha kavu u aparatu za kavu

Izumila ga je 1908. Njemačka domaćica Mellita Benz, ovaj jednostavan način pripreme kave postao je popularan u cijelom svijetu. Aparat za kavu s kapanjem, zbog svog principa rada, ne utječe na kvalitetu pića. Uz pravi omjer količine kave i vode, možete kuhati jednako ukusnu kavu u kafiću i jednostavnom aparatu za kavu kod kuće. Ostala imena za ovo piće su: filter kava, Regular, pa čak i, ponekad Americano!

Zabavna činjenica: filter za kavu u SAD-u! Sve je počelo s američkim vojnicima i njihovom ljubavlju prema Crnom filter kava.

Piće, koje se priprema u aparatu za espresso, nazvano je “Americano”, tijekom 2. svjetskog rata pod okupacijom Italije od strane američkih trupa. Američki vojnici, kojima je nedostajala domovina i Crna kava, naručili su u talijanskim kafićima neobično jak “espresso” za njih i razrijedili ga vrućom vodom kako bi napitak izgledao poput filter kave. Tada su ga Talijanski baristi prozvali “Americano” (što znači: američki) i zapisali recept: “božanski Espresso razrijedite kipućom vodom do neprepoznatljivosti”.

Uživajte u kavi!

I zapamtite da uvijek ima mjesta za eksperimentiranje — kušajte različita zrna, promijenite grubost mljevenja, pokušajte skuhati kavu, stavite nekoliko kockica leda ili klinove smrznutog voća u tikvicu kako bi se topli napitak odmah ohladio i postao posebno sladak. Iprobajte alternativni recept za iphine (Eng.).

Priprema pića u raznim aparatima za kavu

Kada ćete kuhati kavu u aparatu za kavu, morate uzeti u obzir vrstu uređaja. Oni su sljedeći:

 • gejziri;
 • rogovi;
 • kombinirani;
 • kapanje.

Ovisno o ovom kriteriju, izvršit će se različite manipulacije.

Kapanje

Ovi aparati za kavu izuzetno su popularni među ljubiteljima kave. Nazivaju ih i američkim i filtracijskim. Uređaj je staklena tikvica koja je postavljena na grijani stalak. Neće biti teško pravilno pripremiti piće u takvoj jedinici. Morate izvršiti sljedeće korake:

 • sirovine se ulijevaju u filter;
 • spremnik se puni vodom;
 • uređaj se uključuje.

U tom se slučaju tekućina postupno počinje zagrijavati, u obliku pare teče prema gore, hladi se i kondenzira. Tada voda kap po kap počinje teći u filter, prolazi kroz kavu u prahu i u tankom mlazu teče u spremnik.

aparat za kavu s kapanjem

Rogovi

Priprema espressa u aparatu za kavu s rogačem prilično je jednostavna. Osim toga, ova jedinica omogućuje vam da dobijete cappuccino s mirisnom i nježnom pjenom. Umjesto filtera koristi rogove izrađene od plastike ili metala.

Izvode se sljedeće manipulacije:

 • kotao se puni vodom;
 • mljevena kava ulijeva se u kornet;
 • sirovine se pažljivo nabijaju.

Nakon uključivanja uređaja, para počinje prolaziti kroz zdrobljena zrna. Piće se izlije u posudu. Da bi se okus u potpunosti otkrio, preporuča se prethodno zagrijati posudu.

Rogač

Gejziri

Ova vrsta uređaja vrlo je popularna među Talijanima. Jedinica se sastoji od dva dijela u obliku lijevka odvojena jedan od drugog filtrom. Po obliku je sličan pješčanom satu.

Prije pripreme kave u gejzir aparatu za kavu, donji i gornji spremnik se isperu i osuše.

Zatim izvršite sljedeće radnje:

 • voda se ulijeva u donji odjeljak. Trebao bi doseći razinu ventila koji ispušta paru;
 • prah se polaže u filter;
 • gornji dio konstrukcije pričvršćen je na dno.
Čitaj više  Kako odabrati i spojiti kotao za skladištenje neizravnog grijanja

Kad se uređaj uključi, tekućina se počinje zagrijavati i pretvara u paru. Voda, zagrijana na 95-98 stupnjeva, pod pritiskom pare pomiče se prema gore, prolazeći kroz filter. Kroz cijev piće ulazi u gornji spremnik.

Kuhana kava je bogata i aromatična, ali na njoj se ne stvara gusta pjena.

gejzir aparat za kavu

Kapsule

Kuhanje kave u aparatu za kavu s kapsulama lakše je nego u drugim vrstama uređaja. To je zbog činjenice da se u ovom slučaju koriste posebne porcijske kapsule u kojima se nalaze sirovine. Prema tome, nije moguće pogriješiti u doziranju.

Da biste dobili aromatično piće, morate slijediti ove korake:

 • kapsula se stavlja u poseban odjeljak;
 • voda se ulijeva u spremnik do oznake;
 • uređaj uključuje.

U tom se slučaju kapsula probija i para počinje prolaziti kroz nju. Spremnik će se napuniti pićem. Korištena mahuna premjestit će se u kontejner. Tada će ga trebati samo ukloniti.

aparat za kavu s kapsulama

Kombinirani

Izrazita karakteristika ovih uređaja je da se u njima mogu kuhati žitarice na dva načina (slično jedinicama za kapanje i rogač). Osim toga, često su opremljeni mlinom za kavu. Zbog toga je postupak kuhanja uvelike pojednostavljen. Dovoljno je samo napuniti sirovine, uliti vodu i uključiti uređaj. Nakon kratkog vremena možete uživati u aromatičnom piću.

kombinirani aparat za kavu

Vrste filtera

Filter se smatra važnim elementom aparata za kavu. O njemu ovisi koliko će se korisna svojstva mljevene kave u potpunosti prenijeti na vruću vodu.

Višekratna upotreba

Mnogi aparati za kavu izvorno su opremljeni filtrima za višekratnu upotrebu. Uglavnom se koriste sljedeći proizvodi:

 • Metalik. Zahtijevaju čišćenje i pranje nakon svake uporabe. Piće može proći s malim česticama taloga i steći neugodan metalni okus.
 • Najlon. Može se primijeniti 60-80 puta. Također je potrebno oprati nakon svake uporabe.
 • “Zlatni”. Zapravo-najlon s premazom od titana, produžujući vijek trajanja.

Pitanja i odgovori

Koji su omjeri kave i espresso vode?

Talijanska varijanta

Tipična porcija je 7 grama po pucanju od 30 ml. 14G-za dvostruku injekciju u 60 ml.

Obični espresso u Italiji se naziva “normale”.

Američka varijanta

U Sjedinjenim Državama popularni su napici od kave velikog volumena, za njih se koristi više kave. Stoga Američki baristi koriste do 14 grama kave za kuhanje jednog snimka. A volumen se i dalje povećava.

Kažu da se u SAD-u pojavio trostruki hitac.

Čitaj više  11 najboljih krema za sunčanje-rangirano za 2022. godinu

Zanimljivo je da zbog sve većih porcija kave morate povećati temperaturu vode, jer kava u ovom slučaju apsorbira više topline.

Espresso vs latte

Tradicionalni espresso trebao bi biti srednje jačine s optimalnim buketom okusa. Nedovoljna snaga dovest će do smanjenja gustoće pića, a prevelika snaga spriječit će procjenu buketa.

Porcija Lattea od 350 ml trebala bi se pripremiti s velikom dozom kave i imati dovoljnu jačinu da osigura ravnotežu kave i mlijeka. Snaga je ovdje važnija jer mlijeko utapa okus.

Ako je moguće, upotrijebite jednu (malu) košaru portafiltera za espresso, a dvostruku za kavu s mlijekom.

Doziranje vode

Prije nego što pustite vodu, provjerite je li dosegla pravu temperaturu-85-96. Preniska temperatura će dati kiselo piće, previsoka-gorka s oštrim okusom. Ako vam se lampica temperature ugasi na aparatu za kavu prilikom doziranja vode, zaustavite izlijevanje i pričekajte da se lampica upali. Neki modeli kućnih aparata za espresso imaju izmjenjivač topline silishom mali za izlijevanje dvostruke porcije kave.

Optimalna temperatura vode za espresso je otprilike 90.

Pred vlaženje je kratkotrajno vlaženje kave pod niskim tlakom. Zahvaljujući pred-vlaženju, kanali se rjeđe formiraju i migracija ljuske se smanjuje.

Profesionalni aparati za kavu mogu se postaviti za pred-namakanje. Vjerojatno na to prije jednostavno niste obraćali pažnju. Ako kavu pripremate kod kuće, uključite izlijevanje na nekoliko sekundi, a zatim ga isključite na nekoliko trenutaka, a zatim napravite espresso.

Kako bi trebao izgledati mlaz espressa?

 • Prvih pet sekundi je tamno smeđi mlaz (ili ujednačeni mlazovi iz svih rupa).
 • Nakon deset sekundi-smeđi ili jantarni mlaz.
 • Tada će ekstrakt požutjeti.

Uobičajeno vrijeme pucanja je 20-30 sekundi.

Znakovi kada nešto pođe po zlu:

 • neujednačeni mlazovi na početku,
 • rijetke kapljice umjesto mlaza,
 • žuta boja na početku tjesnaca (i djelomična i ujednačena).

  Provjerite mljevenje, temperaturu vode i tlak koji pumpa vaš aparat za kavu.

Doziranje: koliko kave staviti

Standardni omjer mase kave i mase vode za aparat za kavu s kapanjem je 60 grama mljevenog zrna za svaku litru vode.

Da biste prilagodili zasićenost okusa, trebali biste promijeniti omjer: veća količina vode dat će bogatiji okus, ali manje gusto tijelo. Isto pravilo vrijedi i za kavu, ali obrnuto.

Podešavanjem količine mljevenja možete postići otkrivanje potrebnih karakteristika okusa: povećanje mljevenja povećava kiselost i slatkoću, a smanjenje čini okus intenzivnijim.

Uređaj uređaja

Unatoč raznolikosti modela koje proizvode proizvođači, glavne komponente su iste vrste za bilo koji aparat za kavu. Dizajn se sastoji od sljedećih dijelova:

 • Spremnik za hladnu vodu. U većini modela nije uklonjiv i nalazi se na stražnjoj strani aparata za kavu.
 • Spremnik je kotao za grijanje vode.
 • Grijaći element.
 • Poseban spremnik za postavljanje filtra. U nekim modelima može se ukloniti.
 • Samostalni filtar za višekratnu upotrebu ili jednokratnu upotrebu.
 • Vrč za gotov napitak različitih konfiguracija.
Čitaj više  Kompaktne perilice kunalja: 8 kg & # 8212; težina uzeta. Tko je veći?

Pokretanje se vrši pomoću prekidača. Za zagrijavanje kave predviđena je ploča koja se po potrebi uključuje odvojeno.

Pravila njege

Kako isprati aparat za kavu

Pouzdanost i trajnost aparata za kavu uvelike ovisi o pravovremenoj i pravilnoj njezi. Važan element je pranje uređaja nakon svake uporabe. Filteri za višekratnu upotrebu ispiru se vodom, a kvalitetnije čišćenje provodi se najmanje 1 put mjesečno. Ovaj se postupak izvodi pomoću limunske kiseline prema sljedećoj shemi:

 • Limunska kiselina (30 g) pomiješana s vodom (500 ml). Nakon što se kristali potpuno otope, dodaje se još pola litre.
 • Polovica gotove tekućine izlije se u spremnik, nakon čega se uređaj mora uključiti i pokrenuti u radnom ciklusu.
 • Pričekajte da se voda potpuno isprazni u lonac za kavu i isključite uređaj.
 • U tom obliku uređaj ostaje 20 minuta, nakon čega se ostatak otopine ponovno ulije u spremnik, a aparat za kavu se uključuje u rad.
 • Nakon što se otopina potpuno ulije u lonac za kavu, čista voda mora se provesti kroz uređaj 2-3 puta kako bi se uklonila preostala otopina.

Kako isprati: Kućanski i posebni proizvodi

Maksimalni pozitivan rezultat može se postići uz pomoć posebnih kemikalija za kućanstvo dizajniranih za čišćenje aparata za kavu. Da biste to učinili, koristite tablete za uklanjanje kamenca 3043/3044. Primjenjuju se na sljedeći način:

 • Tableta se oslobađa zaštitnog filma i stavlja u spremnik.
 • Vruća voda ulijeva se u spremnik. Nakon što se tableta potpuno otopi, uključuje se cijeli radni ciklus za uklanjanje kamenca.
 • Nakon čišćenja, uređaj se također mora pokrenuti čistom vodom 2-3 puta kako bi se uklonilo preostalo sredstvo za čišćenje s unutarnjih dijelova.

Mljevenje žitarica

Za pripremu espressa potrebno je vrlo fino mljevenje. Zahvaljujući tome:

 • povećava se površina kontakta s vodom,
 • vlaženje se ubrzava,
 • održava se dovoljan otpor za uspostavljanje odgovarajuće brzine protoka vode.

Pazite da u prahu nema grudica.

Bolje je samljeti kavu neposredno prije kuhanja.

To vam omogućuje zadržavanje više aromatičnih ulja. A studije su pokazale da se polovica CO2 oslobodila pet minuta nakon mljevenja. CO2 je potreban za pravilniju filtraciju i pjenu od kave.

Korisni savjeti

Da biste skuhali ukusno piće, morate ne samo znati faze ovog postupka, već i uzeti u obzir neke nijanse:

 1. Za pripremu kave potrebno je koristiti samo filtriranu vodu bez nečistoća, inače će napitak biti gorak ili neugodnog okusa.
 2. Prije prve upotrebe aparata za kavu morate pažljivo pročitati upute kako biste se zaštitili od pogrešnih radnji.
 3. Prije nego što skuhate prvu porciju pića, morate očistiti uređaj. Da biste to učinili, voda se ulijeva u spremnik, ali kava se ne ulijeva. Nakon završetka rada, voda se mora ocijediti i tada će biti moguće skuhati piće.
Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: