Neljepljiva tava — kako odabrati najbolju?

Poseban premaz tave

Kada kupujete tavu za kuhinju, domaćica se mora suočiti s problemom izbora između jednostavnih i jeftinih metalnih proizvoda i skupljih, s posebnim premazima. Moderna tava koja se ne lijepi reklamira se kao da vam omogućuje prženje bez masnoće i ne treba dugo ribanje čađe.

Čemu služi neljepljivi premaz?

Neprianjajućim tavama pripisuju se mnoge korisne osobine u svakodnevnom životu. Razlikuju se od jednostavnih metala po tome što:

 • proizvodi ne izgaraju i ne lijepe se na površinu;
 • ako su peciva ili meso prekuhani, na dnu nema komadića hrane;
 • tijekom kuhanja nije potrebna velika količina masti: samo trebate malo podmazati površinu;
 • nakon završetka postupka, tavu je lako oprati mekom spužvom.

Tave e izvana ne prljaju, t. k. premaz se nanosi na obje površine. Proizvod zadržava izgled tijekom cijelog životnog vijeka.

Osnova tave — od kojih je materijala izrađena

Prilikom odabira spremnika sa zaštitnim premazom, morate obratiti pažnju na materijal od kojeg je izrađena baza. Sve vrste posuđa izrađene su od metala, na koji se nanosi tanki sloj različitih materijala koji tvore zaštitnu ljusku. Najčešći materijali:

 • aluminij (lijevan i žigosan);
 • čelik;
 • lijevano željezo.

Svaka vrsta materijala ima svoje prednosti i nedostatke.

Žigosana aluminijska tava najlakši je i najjeftiniji proizvod. Metalni sloj najčešće ne prelazi 2 mm. Ali s jakim zagrijavanjem takvo se posuđe deformira, na njegovoj površini nastaju mikropukotine. Nakon njihovog pojavljivanja, zaštitni sloj se brzo uništava.

Baza posude od lijevanog željeza ili aluminija

Aluminijska tava s neljepljivim premazom, izrađena injekcijskim prešanjem, ima debljinu dna i stijenke od oko 3 mm. Ne deformira se zagrijavanjem i može trajati dulje od žigosanih proizvoda. Cijena mu je veća, u skladu s kvalitetom. Ali proizvod nije prikladan za indukcijske štednjake, brzo se hladi, ima visoku toplinsku vodljivost. Na njemu nije baš prikladno peći palačinke ili palačinke, pržiti kotlete i kuhati druga jela za koja je važno brzo stvaranje kore na površini komada proizvoda.

Posude od čelika i lijevanog željeza izrađene su lijevanjem. Toplinska vodljivost materijala manja je od aluminijske: posuđe se zagrijava duže, ali se sporije hladi. To vam omogućuje da dobijete dobru koru pri brzom prženju. Tava od lijevanog željeza ima nedostatak, a to je velika težina i krhkost proizvoda. Prilikom odabira posuđa od čelika i lijevanog željeza, morate preferirati spremnike debelih zidova (najmanje 3 mm).

Pregled materijala: lijevano željezo, nehrđajući čelik, bakar

 1. Tava od lijevanog željeza

Pros: upravo se ovo jelo s pravom može nazvati najboljim u kategoriji “karavan”, jer u njemu možete čak i peći pite u pećnici. Dobiva najukusnija jela, od lijevanog željeza prave Grill tave za prženje mesa. Ravnomjerno se zagrijava i dugo hladi. Posuđe od lijevanog željeza ne boji se ni noževa i padova s visine, osim toga, apsolutno je sigurno za zdravlje, pa čak i korisno, jer se tijekom prženja hrana puni malom količinom željeza. A njegova glavna značajka je prirodni “neljepljivi premaz”, koji nastaje zbog činjenice da porozna struktura lijevanog željeza upija ulje, pa se posuđe može zauvijek koristiti u doslovnom smislu te riječi.

Čitaj više  Top 20 najboljih mini pećnica: ocjena 2021-2022 i koji električni model odabrati s konvekcijom za svoj dom

Protiv: lijevano željezo je teško, zahtijeva održavanje, odnosno povremeno kalciniranje solju i podmazivanje uljem. Posuđe od lijevanog željeza ne smije se prati u perilici posuđa i hrana se u njemu dugo čuva, jer lijevano željezo može zahrđati.

Životni vijek: praktički nema rok trajanja.

Savjet: što se tiče cijene i kvalitete, dobar izbor je tava s interneta. Međutim, bilo koji pribor od lijevanog željeza bit će dobar.

 1. Tava od nehrđajućeg čelika

Pros: mnogi profesionalci pripremaju posude od nehrđajućeg čelika bez ikakvog neljepljivog premaza, jer zadržava okus i boju sastojaka što je više moguće. Nehrđajući čelik također čini posuđe za roštilj. Izdržljiv je, ne boji se noževa i vilica, kao i pranja odmah nakon prženja hrane. Lako se čisti ako se pravilno koristi.

Protiv: morate se naviknuti na to – na vrijeme promiješajte hranu i dobro zagrijte ulje, inače će se jelo zalijepiti. A na” nehrđajućem čeliku ” vrlo je teško pržiti jaja.

Savjet: skupi brendovi asa, asa i asa zaslužuju povjerenje, od pristupačnijih – asa “foodie”.

 1. Bakrena posuda obložena nehrđajućim čelikom

Pros: vrlo lijep izgled, bakreno posuđe izvrsno je za kuhanje jela koja zahtijevaju povremene promjene temperature, tako da se bakar brzo hladi i zagrijava jednako brzo.

Protiv: složenost kuhanja, visoka cijena.

Životni vijek: izdržljiv.

Savjet: Falk, Matfer Bourguet, Mauviel.

Prednosti i nedostaci različitih premaza

Pozitivne i negativne osobine nisu samo na bazi, već i na samom zaštitnom premazu. Ovise o korištenom materijalu, a ponekad i o načinu nanošenja.

Teflon

Baza je najčešće izrađena od aluminija. Sastav se nanosi samo iznutra, a vanjski zidovi su emajlirani ili polirani. Lako je prepoznati teflonski premaz po izgledu: ima tamnu nijansu. Teflon je bio prvi materijal koji se koristio za izradu neljepljivih premaza.

Politetrafluoroetilenska smola

Nema prednosti materijala u odnosu na druge vrste. Ali Teflon ima nedostatke:

 • lako se oštećuje tvrdim predmetima;
 • za miješanje hrane za kuhanje potrebne su posebne lopatice, plastične žlice koje ne oštećuju zaštitnu ljusku;
 • izgrebana tava smatra se neprikladnom za kasniju upotrebu;
 • Teflon može ispuštati štetne tvari na temperaturama iznad + 200.;
 • zahtijeva upotrebu masti prilikom prženja;
 • preporučuje se za brzo pirjanje ili kuhanje na umjerenim temperaturama (pirjanje, pečenje).

Teflonske tave nije preporučljivo koristiti za kuhanje mesnih jela. U njima je prikladno pržiti kajganu, dinstati povrće, peći proizvode od tijesta.

Keramika

Posude obložene keramikom razlikuju se prema načinu proizvodnje. Valjani proizvodi prekriveni su keramikom u stanju ravnih praznina, a zatim utisnuti, dajući oblik. Takvi oblici imaju tanku bazu i zaštitni sloj. Lijevane posude s raspršivanjem odlikuju se debljim premazom i osnovnim materijalom. Izrađene su od čelika, lijevanog željeza i aluminija. Proizvodi različitih vrsta razlikuju se u cijeni, ali ne biste trebali štedjeti na kvaliteti: prskana tava trajat će duže.

Keramički obložena tava

Pozitivna svojstva keramike sastoje se u njenoj ekološkoj prihvatljivosti. Materijal ne emitira štetne ili jako mirisne tvari. Keramički sloj je sinterirana masa gline i silicijskog pijeska, izgledom podsjeća na neprozirno staklo ili staklokeramiku.

Čitaj više  Top 15 najboljih dvokružnih plinskih kotlova: ocjena 2021-2022 za grijanje privatne kuće

Pogodno za dugotrajno zagrijavanje, prženje, pečenje. Omogućuje vam kuhanje variva ili kuhanih na principu pilafa. Premaz može izdržati toplinu do + 450 C.

Kameni premaz

Kamena tava izrađena je tehnologijom koja podsjeća na prethodne: na metalnu podlogu nanosi se zaštitni sloj. Kameni premaz sastoji se od kompozitnog materijala koji uključuje polimere otporne na visoke temperature i punila od mramorne ili granitne prašine. Za razliku od teflona, ne sadrži toksične fluoropolimere.

U usporedbi s teflonom, ima veću otpornost na habanje. Metalni predmeti mogu se koristiti za miješanje jela, ali ne preporučuje se rezanje hrane izravno u loncu. Životni vijek posude ovisi o broju slojeva i debljini zaštitnog omotača.

tava obložena granitom

Moguće je odrediti izgled premaza pomoću karakteristične značajke: tamni sloj polimera sadrži brojne inkluzije kamenih iverja. Izgleda poput svijetlih mrlja na tamnoj pozadini.

Tava se može zagrijati na visoke temperature. Ne emitira štetne tvari. Na mramornim i granitnim proizvodima možete pržiti meso, pirjati ili peći. Ne možete pržiti bez upotrebe masti, potrebno ih je malo podmazati.

Među nedostacima u odnosu na keramiku:

 • nestabilnost na abrazive i kemikalije;
 • visoka cijena posuđa.

Kada kupujete visokokvalitetnu kamenu tavu, odaberite proizvod s dnom debljine najmanje 6 mm i zidovima od oko 3 mm.

Premaz od titana

Posude s slojem titana skuplje su od teflonskih. Proizvođači to motiviraju dugim vijekom trajanja zaštitnog sloja (10-25 godina). Kada sami odabirete tavu, morate obratiti pažnju na sastav legure kojom se obrađuje: što je veća količina titana, to je jači metalni film.

obložena titanom

Titan se smatra inertnim metalom i ne reagira s kiselinama i lužinama, ne oksidira proizvode i ne pati od njihovog dugog boravka u spremniku. Inovativni materijal omogućuje vam zagrijavanje tave na visoku temperaturu potrebnu za pečenje mesa. U proizvodima od titana možete peći i dinstati bilo koju hranu.Materijal je otporan na ogrebotine i omogućuje upotrebu metalnog posuđa tijekom kuhanja.

Dijamantni neljepljivi premaz

Nano premaz s dijamantnim čipovima je varijanta kamenog kompozitnog materijala. Sastoji se od polimera otpornih na toplinu (tetrafluoroetilen) i najmanjih čestica tehničkog dijamanta. Kompozit se nanosi u 2 sloja.

S dijamantnim premazom

Prvi ima srednju čvrstoću i služi za vezanje osnovnog metala na gornji film. Vanjski nano premaz ima karakteristike visoke čvrstoće. Prilikom kuhanja mogu se koristiti metalni predmeti. Tava s dijamantnim slojem može izdržati temperature do + 450 C. Za razliku od drugih vrsta, dijamantni proizvodi mogu se prati u perilici posuđa. Proizvođači tvrde da njihovi proizvodi mogu trajati više od 10 godina. Ali zbog upotrebe dijamantnih čipsa, proizvodi su prilično skupi.

Zaključak: razlike između teflonskih i keramičkih posuda

 1. Keramičko posuđe po svojim je svojstvima bliže tradicionalnim tavama od lijevanog željeza. U njima možete dugo pirjati ili pirjati jela, dovodeći ih u stanje. Također će raditi za pečenje mesa kako bi bilo sočno. Ova vrsta modela postaje Univerzalna tava u kuhinji za različita obiteljska jela.
 2. Hrana gori jače i brže na Teflonu nego na keramici. Tijekom kuhanja potrebno je ulje, ali to rezultira ukusnom prženom korom. Ova je tava prikladna za brzo prženje, ali ne i za dugo pirjanje na jakoj vatri. Razlike u ukusu očituju se jasno, tako da ona jela koja su se dobro pokazala u keramičkim posudama ne izlaze uvijek na Teflonu.
 3. Druga važna točka je trošak. Teflonske tave u ogromnom asortimanu dostupne su na tržištu u proračunskom segmentu. Keramika je skuplji proizvod, ali i prilično kvalitetan. I teške i lagane tave zasigurno će vam dobro doći u kuhinji, pa vrijedi razmotriti različite mogućnosti.

U sljedećim člancima naši stručnjaci govore kako odabrati tavu za palačinke, tajne odabira visokokvalitetne tave, uspoređujemo materijal tava-aluminij ili lijevano željezo, analizu najboljih proizvođača tava.

Kako ne pogriješiti pri kupnji neprianjajuće tave?

Prilikom odabira tave obratite pažnju na:

 • odsutnost u sastavu neljepljivog sloja perfluorooktanske kiseline (TV);
 • odsutnost kadmija, olova, nikla itd. štetnih metala;
 • oblik dna: za roštilj, za jednostavno pečenje, vok ili tavu za pirjanje;
 • dimenzije i oblik same posude.
Čitaj više  10 najboljih hladnjaka za oceane

Uzimamo u obzir model štednjaka ili ploče za kuhanje

Većina tava koje se ne lijepe prikladne su za upotrebu na bilo kojoj vrsti štednjaka. Kada kupujete posuđe za indukcijski štednjak, samo trebate obratiti pažnju na osnovni materijal: trebao bi biti čelik ili lijevano željezo. Dno ne smije biti prekriveno zaštitnim slojem.

Vrste posuda od lijevanog željeza marke “Rubtsovo lijevanje”

Roštilj-pržionica “Sibirska”

Tava s kaneliranim dnom, poklopcem i prešom od lijevanog željeza. Takva tava idealna je za jela s roštilja, pileći duhan, pirjanje. Možete kuhati na bilo kojem štednjaku. Gornji promjer 33 cm.

1 od 2

Kupi:

Tava s poklopcem i brušenim dnom

Mala tava za prženje, pirjanje, pečenje u pećnici. Možete kuhati na bilo kojoj vrsti štednjaka. Gornji promjer 22 cm.

Kupi:

Posude bez poklopca s brušenim dnom

Tave od lijevanog željeza različitih promjera za pripremu jela prženih, pirjanih i pečenih u pećnici. Prodaje se nekoliko varijacija s gornjim promjerima: 24 cm, 26 cm, 28 cm.

Kupi:

Tava od lijevanog željeza “plin za roštilj”

Dizajniran za kuhanje jela s roštilja. Tava se sastoji od 2 dijela:

 1. Paleta u koju se ulijeva voda-isparavanjem čini jela sočnijima;
 2. Površina za prženje s rupama koje omogućuju istjecanje masti u posudu za kapanje.

Kupi:

Kotao od lijevanog željeza

Kotlovi marke “Rubtsovo lijevanje” predstavljeni su veličinama, litrama. Kao poklopci za kotlove od 8 i 12 litara mogu se koristiti Saji od lijevanog željeza SCH-8 i SCH-12.

1 od 2

Kupi:

Tava od lijevanog željeza Sadge

U orijentalnoj kuhinji Saji se koriste za kuhanje istoimenog jela s jelima – povrće se pržilo zajedno s mesom na konkavnoj površini. Pita kruh, tortilje, kutabe prženi su na konveksnoj površini.

1 od 2

Ako procijenite prednosti i nedostatke, tava od lijevanog željeza osvaja više od svih analoga.

Da, tava od lijevanog željeza kulinarski je alat koji zahtijeva poseban tretman i njegu, ali svom gospodaru daje mogućnosti kuhanja koje nijedna druga tava neće pružiti.

Uživajte u kuhanju, tava od lijevanog željeza bit će najvažniji pomoćnik u tome!

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Slaven Izgraden

Pozdrav svima! Ja sam Slaven Izgraden i s oduševljenjem dijelim svoju strast prema popravku i instalaciji opreme s vama. Kao autor na ovoj web stranici, vodi me moja ljubav prema tehnologiji i želja da pomognem drugima da razumiju i rješavaju probleme vezane uz svoju opremu.

Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: